Τρίτη 11 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ «ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΦΚΑ»
Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης με ιδιώτες που αναλαμβάνουν και τη διοίκηση

Σε διαβούλευση οι νέες ανατροπές στη λειτουργία του Φορέα

Σε διαβούλευση έθεσε από την περασμένη Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας το σχέδιο νόμου με το οποίο επιχειρείται πραγματικό ρεσάλτο των ιδιωτών και ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στο ασφαλιστικό σύστημα, με την τοποθέτηση στον ΕΦΚΑ και σε επιτελικές θέσεις του στελεχών από την αγορά με αυξημένες αμοιβές. Ταυτόχρονα, η «αναβάθμιση» του ρόλου της αγοράς στη διεύθυνση κρίσιμων τομέων του Δημοσίου όπως είναι ο βασικός ασφαλιστικός οργανισμός της χώρας, συμπληρώνεται με τη δημιουργία εταιρείας για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ, τις αναθέσεις - κατά παρέκκλιση των σχετικών διαδικασιών - στις προμήθειες, αλλά και την παραπέρα ενίσχυση του αυταρχισμού σε βάρος των εργαζομένων του Οργανισμού.

Οι νέες ανατροπές στη λειτουργία του ΕΦΚΑ, που αποτελούν και γενική πρόβα ευρύτερα για τη λειτουργία του Δημοσίου, έρχονται να προστεθούν στην πρόσφατη τοποθέτηση του «πρότζεκτ μάνατζερ» για την απονομή των συντάξεων και την ανάθεση της έκδοσής τους σε ιδιώτες δικηγόρους και λογιστές, με μέρος του κόστους να επιβαρύνει τους ίδιους τους υποψήφιους συνταξιούχους, αλλά και συμπληρώνουν την τελευταία απαράδεκτη απόφαση της κυβέρνησης, που προβλέπει την παραπέρα μείωση των συντάξεων και ειδικά των συντάξεων χηρείας.

Ως πρόσχημα, όπως γίνεται συνήθως για να βγει η «βρώμικη δουλειά», προβάλλεται δήθεν η «καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων», την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση μειώνει τις συντάξεις, ενώ αξιοποιούνται η «γραφειοκρατία» και όλα όσα φέρουν τις υπογραφές όλων των κυβερνήσεων διαχρονικά, αφού είναι γέννημα - θρέμμα μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους ως «πελάτες», τις δημόσιες υπηρεσίες και τις παροχές ως «κόστος». Στον αντίποδα, «στρώνει χαλί» στις μεγάλες επιχειρήσεις, που τρίβουν τα χέρια τους βλέποντας να ανοίγονται και νέα πεδία κερδοφορίας.

Ειδικότερα το σχέδιο νόμου που τέθηκε για διαβούλευση, προβλέπει: Την πρόσληψη γενικών διευθυντών και διευθυντών διευθύνσεων από τον ιδιωτικό τομέα και το Δημόσιο, με 3ετή σύμβαση με δυνατότητα μιας ανανέωσης (6 χρόνια συνολικά) και αυξημένες αμοιβές εκτός αυτών που ισχύουν στο Δημόσιο, που μπορεί να φτάνουν μέχρι και τις 8.000 ευρώ το μήνα! Επίσης, νέα διοικητική και οργανωτική δομή, με αλλαγές στον τρόπο επιλογής του διοικητή και των υποδιοικητών του Οργανισμού και νέο οργανόγραμμα, που θα γίνει από εξωτερικό σύμβουλο.

Ταυτόχρονα, ενισχύεται η πολιτική του «μαστιγίου» σε βάρος των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, που εδώ και χρόνια αναμετριούνται με την αποψίλωση του προσωπικού, με όλες τις κυβερνήσεις, όπως και τη σημερινή, που τους φορτώνουν τις ευθύνες για την κατάσταση στον οργανισμό. Στο πλαίσιο αυτό δημιουργείται νέα μονάδα «εσωτερικών υποθέσεων» (!) για άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των πολιτών, με επικεφαλής πρώην ανώτατο δικαστικό που θα διενεργεί και αυτεπάγγελτα ελέγχους. Επιπλέον, επιταχύνονται και οι διαδικασίες των πειθαρχικών διώξεων, οι ΕΔΕ θα γίνονται από υπαλλήλους άλλων υπουργείων, ενώ καταργείται η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια.

Την ίδια στιγμή, αναβαθμίζεται και η «εξατομίκευση» των μισθών για το προσωπικό του Οργανισμού, με την ενίσχυση της αρχής της «παραγωγικότητας», με τροποποιήσεις όσον αφορά την καταβολή μπόνους σε ορισμένους τομείς (π.χ. έκδοση συντάξεων).

Προκειμένου να ενταθεί η επιχειρηματική δράση στον ΕΦΚΑ, αλλάζει και το σύστημα προμηθειών, το οποίο θα προβλέπει εξαιρέσεις από τις διαδικασίες του σχετικού νόμου για την ανάθεση έργων και υπηρεσιών εκτός του Οργανισμού σε ιδιωτικές εταιρείες. Την ίδια στόχευση υπηρετεί και η δημιουργία εταιρείας ειδικού σκοπού για την «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού, στη λειτουργία της οποίας αφιερώνεται και ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου νόμου. Η εν λόγω εταιρεία με την επωνυμία «Εταιρεία Ακινήτων e-ΕΦΚΑ» θα έχει στη δικαιοδοσία της τη διαχείριση των ακινήτων του Οργανισμού, που η σημερινή τους αντικειμενική αξία εκτιμάται άνω του 1 δισ. ευρώ.

Σε σχετική δήλωση που συνόδευσε την κατάθεση του σχεδίου νόμου, ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης ισχυρίστηκε πως αυτό «υπηρετεί τον στόχο μας για ένα νέο ΕΦΚΑ ευρωπαϊκών προδιαγραφών που θα είναι πιο αποτελεσματικός, πιο παραγωγικός και κυρίως πιο φιλικός προς τους ασφαλισμένους και που δεν θα θυμίζει σε τίποτε τον ΕΦΚΑ των χρόνιων παθογενειών, που πρωταγωνιστεί σε καταγγελίες στον Συνήγορο του Πολίτη και σε ιστορίες καθημερινής τρέλας και ταλαιπωρίας...», σε μια ακόμα προσπάθεια να φορτώσει τα προβλήματα, που προκαλεί η κυβερνητική πολιτική, στους εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ