Παρασκευή 14 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΙΣ ΕΡΓΟΛΑΒΙΕΣ ΤΟΥ ΑΠΘ
Να ανακληθεί η απόλυση του προέδρου του Σωματείου

Μαζική κινητοποίηση χτες στη διοίκηση του Πανεπιστημίου

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΠΘ
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας στο ΑΠΘ
Με μαζική συμμετοχή στη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10 το πρωί, έξω από το κτίριο διοίκησης του ΑΠΘ, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι του Πανεπιστημίου απαίτησαν να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου της προσωρινής διοίκησης και ιδρυτικού μέλους του Σωματείου τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΑΠΘ αλλά και εργαζόμενοι άλλων κλάδων εκπροσωπώντας τα σωματεία τους.

Κατήγγειλαν ότι η απόφαση των πρυτανικών αρχών του ΑΠΘ και της εταιρείας που έχει την εργολαβία του τεχνικού συνεργείου να μην ανανεώσουν τη σύμβαση του προέδρου του Σωματείου έχει στόχο το δικαίωμα της συνδικαλιστικής εκπροσώπησης των εκατοντάδων εργαζομένων - υπολογίζονται σε περίπου 500 - στις εργολαβίες του Πανεπιστημίου. Πρόκειται για απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη που αποσκοπεί στην τρομοκράτηση των εργαζομένων και στην επιβολή σιγής νεκροταφείου μπροστά στην κλιμάκωση της επίθεσης κυβέρνησης - εργοδοτών.

Επιβεβαιώθηκε αυτό και στη διάρκεια της χτεσινής κινητοποίησης, όταν ο αρμόδιος αντιπρύτανης, στη συνάντηση που πραγματοποίησε με το Σωματείο, με την παρελκυστική του τακτική, τελικά δεν ανέλαβε καμία δέσμευση για επιστροφή του απολυμένου στην εργασία.

Ο πρόεδρος του νεοσύστατου Σωματείου Εργολαβικών ΑΠΘ, την 1η του Γενάρη, ενημερώθηκε από τον εργολάβο ότι σε συνεννόηση με τη διοίκηση του ΑΠΘ αποφασίστηκε ότι δεν θα ανανεωθεί η σύμβασή του, χωρίς καμία αιτιολογία. Η αιτία είναι προφανής, ότι προσπαθούσε να οργανώσει τους εργολαβικούς και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του Σωματείου.

Ετσι, αν και η απόφαση του δικαστηρίου τον ορίζει πρόεδρο της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου, η εργοδοσία και η διοίκηση του ΑΠΘ αξιοποιούν το αντεργατικό νομικό πλαίσιο και ειδικά τον πρόσφατο νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη που καταργεί ακόμα και τη στοιχειώδη προστασία των συνδικαλιστών, ποινικοποιώντας τη συνδικαλιστική δράση.

Στο πλευρό των εργολαβικών βρέθηκαν συνάδελφοί τους από μια σειρά σωματείων που με αποφάσεις τους καταγγέλλουν τη συνδικαλιστική δίωξη και απαιτούν άμεση επαναπρόσληψη του απολυμένου προέδρου και άλλων εργαζομένων που απολύθηκαν το προηγούμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, τη συμπαράστασή τους εκφράζουν ο ΕΣΔΕΠ ΑΠΘ, ο Σύλλογος Εργαστηριακού Διδακτικού Προσωπικού ΑΠΘ, Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ, το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΜΑΚ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΜΑΘ, οι Α', Β', Δ' και Ε' ΕΛΜΕ, τα Σωματεία Εργαζομένων στα Νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο, ο ΣΕΦΙΕ, το ΣΕΤΕΠΕ, το Σωματείο Εργαζομένων στη Σίτιση στη Φοιτητική Λέσχη του ΑΠΘ, το Σωματείο Εργαζομένων στην «e-food», το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κ. Μακεδονίας, η Ενωση Λογιστών Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Β. Ελλάδας, το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου, το ΣΕΤΕΠΕ, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων, το ΣΕΜΛΑ και το Συνδικάτο Οικοδόμων και οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Κτηνιατρικής, Νομικής, Πολιτικού, Ιστορικού, ΜΜΕ, Ιατρικής.

Κινητοποιήσεις την επόμενη βδομάδα ενάντια στην απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ

Στο μεταξύ, συνδικάτα της Κεντρικής Μακεδονίας, μαζί με το Σωματείο Εργαζομένων Μεταλλείων και Λατομείων Βόρειας Ελλάδας (ΣΕΜΛΑ), ετοιμάζουν νέες μαχητικές κινητοποιήσεις σε Θεσσαλονίκη και Πολύγυρο, για να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του ΣΕΜΛΑ, Νίκου Τζανετή, η πρώτη απόλυση συνδικαλιστή με τον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη.

Προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 18 Γενάρη στις 11 π.μ. στο υφυπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, στη Θεσσαλονίκη, και την Τετάρτη 19 Γενάρη συγκέντρωση των σωματείων στις 8.30 π.μ. έξω από τα δικαστήρια Πολυγύρου, όπου είναι προγραμματισμένη η δίκη ενάντια στην απόλυση του συνδικαλιστή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ