Παρασκευή 21 Γενάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πολύμορφη δράση για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης

Προετοιμάζονται οι πανελλαδικές κινητοποιήσεις και με τη μορφή των μπλόκων

Με μια σειρά από πολύμορφες δράσεις οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι προετοιμάζουν τις πανελλαδικά συντονισμένες κινητοποιήσεις, και με τη μορφή των μπλόκων, που αποφασίστηκαν στη σύσκεψη της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στις 19 Δεκέμβρη.

Προβάλλουν τα ζωτικής σημασίας αιτήματά τους σχετικά με τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, έχοντας οδηγό την πλούσια πείρα των αγώνων τους και τις κατακτήσεις που απέσπασαν, όπως το αφορολόγητο και η αναβολή στην υλοποίηση αντιαγροτικών μέτρων, κόντρα στην αδιαλλαξία των εκάστοτε κυβερνήσεων.

Σήμερα η σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Σήμερα στις 12 μ. πραγματοποιείται στον Παλαμά (αίθουσα πολλαπλών χρήσεων) από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας πλατιά σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και αγροτών, όπου θα καθοριστούν πιο συγκεκριμένα οι δράσεις του επόμενου διαστήματος. Στον προσανατολισμό της Ομοσπονδίας είναι να ξεκινήσει σταδιακά από την επόμενη βδομάδα η έξοδος των τρακτέρ στα χωριά, με στόχο οι κινητοποιήσεις να κλιμακωθούν στις αρχές Φλεβάρη, με το στήσιμο μπλόκων.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, επεσήμανε ότι «δίνουμε για μια ακόμα φορά έναν δίκαιο αγώνα, αφού παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης βρισκόμαστε στα όρια της επιβίωσης. Το υψηλό κόστος παραγωγής, οι συχνές καταστροφές στην παραγωγή εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών έργων και οι ανεπαρκείς - καθυστερημένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ έχουν "γονατίσει" τους αγρότες. Γνωρίζουμε καλά πως ένας δρόμος υπάρχει, ο δρόμος του αγώνα. Στη σύσκεψη θα συζητήσουμε αναλυτικά για τα προβλήματά μας και κυρίως για το πώς θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας, συντονίζοντας τη δράση μας με τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους της Θεσσαλίας και πανελλαδικά».

Χανιά: Διαμαρτυρία στη ΔΕΗ

Σήμερα στις 10 π.μ. θα γίνει η παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στα Χανιά την οποία διοργανώνει η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων του νομού, διεκδικώντας τη μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, που εκτοξεύει στα ύψη τους λογαριασμούς.

Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, «το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, με βάση και τη ρήτρα αναπροσαρμογής, τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια, που επιβάλλουν τα μονοπώλια, αλλά και το ίδιο το κράτος με τον υψηλό ΦΠΑ, οδηγούν τον αγρότη όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του».

Ταυτόχρονα η Ομοσπονδία καλεί να προχωρήσουν οι συνεδριάσεις των ΔΣ των Αγροτικών Συλλόγων, με στόχο την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους το επόμενο διάστημα, με βασικό σταθμό την πανχανιώτικη κινητοποίηση τη Δευτέρα 31 Γενάρη, με τα αγροτικά αυτοκίνητα και τα τρακτέρ στις 11 π.μ. στον κόμβο των Μουρνιών.

Κινητοποίηση για τα προβλήματα του Κέντρου Υγείας Ζαγοράς

Χτες, εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, των Αγροτικών Συλλόγων Μακρυρράχης, Πουρίου και άλλων μαζικών φορέων πραγματοποίησαν μαχητική κινητοποίηση έξω από το Κέντρο Υγείας Ζαγοράς, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, καθώς και τα προβλήματα στις υποδομές του.

Ταυτόχρονα απαίτησαν την επισκευή του κτιρίου χωρίς αναβολές και καθυστερήσεις, την πρόσληψη των απαραίτητων μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών, να εξασφαλιστεί η 24ωρη λειτουργία του Κέντρου Υγείας και του ασθενοφόρου, την κάλυψη των εφημεριών και τη λειτουργία των αποκεντρωμένων ιατρείων στα χωριά του δήμου.

Στους συγκεντρωμένους μίλησε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, Θοδωρής Γεωργαδάκης, αναδεικνύοντας τις τεράστιες ελλείψεις και τη διαχρονική κοροϊδία από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. «Οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μάς αναγκάζουν να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμο ασθενοφόρο για τη διακομιδή ασθενών! Συνεχίζουμε να διεκδικούμε μέτρα για την προστασία της υγείας μας, δυναμώνουμε τον αγώνα σε συντονισμό με τους μαζικούς φορείς της περιοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για τους δασικούς χάρτες στην Αμφιλοχία

Με κύρια αιτήματα να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τις επιδοτήσεις βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων που ενεργοποιούν δικαιώματα από εκτάσεις που χαρακτηρίζονται σήμερα δασικές, καθώς και να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για να καταθέσουν ενστάσεις, πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση στο Δασαρχείο της Αμφιλοχίας, με αποκλεισμό και της οδού προς τη Βόνιτσα, σε συνέχεια των πολύμορφων δράσεων που αναπτύσσει η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας με σκοπό την κλιμάκωση το επόμενο διάστημα, με την πραγματοποίηση και μπλόκων στους δρόμους μαζί με τους αγρότες σε όλη την Ελλάδα.

Στο κάλεσμα της ΟΑΣ ανταποκρίθηκαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ακτίου - Βόνιτσας, Αμφιλοχίας και Κατούνας, καθώς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κατούνας, καθώς πρόκειται για πρόβλημα που αγγίζει εκατοντάδες κτηνοτρόφους αλλά και αγρότες.

Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σπύρος Κοτοπούλης, στην ευρύτερη περιοχή Αμφιλοχίας και Βόνιτσας χιλιάδες χορτολιβαδικά στρέμματα έχουν χαρακτηριστεί δασικά, με αποτέλεσμα κτηνοτρόφοι που τα νοίκιαζαν από το Δημόσιο ή ήταν δικά τους να μην μπορούν να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματά τους. Την ίδια ώρα, για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, οι αγροτοκτηνοτρόφοι καλούνται να πληρώσουν νέα χαράτσια, αυτήν τη φορά για ενστάσεις.

«Και δεν είναι μόνο αυτό», πρόσθεσε ο Σπ. Κοτοπούλης. «Ο αποχαρακτηρισμός των χορτολιβαδικών εκτάσεων προχωρά και για την προώθηση των λεγόμενων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, όπως τα φωτοβολταϊκά, που προχωρούν με fast track διαδικασίες».

Εξέφρασε την απόφαση της Ομοσπονδίας να συνεχίσει την πάλη της από κοινού με τους Αγροτικούς Συλλόγους, για να δικαιωθούν οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, και κάλεσε σε συνέχιση των κινητοποιήσεων για όλα τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Συσκέψεις για την οργάνωση του αγώνα

Συσκέψεις για την οργάνωση του αγώνα των αγροτών οργανώνει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 24 Γενάρη στις 6 μ.μ., στο κτίριο του Συνεταιρισμού στα Βασιλικά, και τη Δευτέρα 31 Γενάρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου στην Επανομή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ