Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΑΜΟΣ
Να απεγκλωβιστούν οι ξεριζωμένοι. Οχι στις φυλακές - υπερδομές

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στη φυλακή «Αλκατράζ» του νησιού

Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο στρατόπεδο στου Ζερβού
Από την επίσκεψη του κλιμακίου του ΚΚΕ στο στρατόπεδο στου Ζερβού
Τη Σάμο και το Κέντρο Κράτησης Προσφύγων και Μεταναστών στην περιοχή του Ζερβού επισκέφτηκαν τη Δευτέρα ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής του Κόμματος, και η Κατερίνα Γεράκη, υπεύθυνη της Διατμηματικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ για τους πρόσφυγες και μετανάστες.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συνομίλησε με τον διοικητή του Κέντρου, Δημήτρη Αξιώτη, και είδε από κοντά τις εγκαταστάσεις, που παραπέμπουν ξεκάθαρα σε μια δομή προδιαγραφών στρατοπέδου συγκέντρωσης, που φυλακίζει κατατρεγμένους - θύματα των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών και επεμβάσεων.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες μετέφεραν τα προβλήματά τους σε σχέση με τις συνθήκες διαβίωσης, την αντιμετώπιση ιατρικών θεμάτων (υπάρχει μια στρατιωτική γιατρός σε ολόκληρη τη δομή), αλλά και τα διαδικαστικά θέματα με τις αιτήσεις ασύλου τους. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ εξέφρασε την αλληλεγγύη του Κόμματος και τους ενημέρωσε για τις πάγιες διεκδικήσεις του για το κλείσιμο των κέντρων κράτησης, τον άμεσο απεγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, την εγκατάσταση κέντρων άμεσης καταγραφής και διαδικασιών ασύλου στην Τουρκία με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ.

Παράλληλα, η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με εργαζόμενους που εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, με πολλά και διαφορετικά είδη συμβάσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι ζουν με την αβεβαιότητα και την απειλή της απόλυσης, την ίδια ώρα που κλείνονται 4ετείς+ συμβάσεις με τους εργολάβους, γραφεία ενοικίασης εργαζομένων και τις διάφορες ΜΚΟ, ενώ οι ίδιοι επιτελούν ιδιαίτερα κρίσιμο ρόλο για τη φροντίδα των προσφύγων και μεταναστών έχοντας πλέον πολύτιμη και εξειδικευμένη εμπειρία. Τους κάλεσαν να ενισχύσουν τα σωματεία τους και να προτάξουν τα αιτήματά τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση στο Αμφιθέατρο της Περιφέρειας στο Βαθύ, με θέμα «Ακρίβεια, Πανδημία, Πολεμικοί σχεδιασμοί. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό - Αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ».

Απαράδεκτο καθεστώς εγκλεισμού

Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψη στη λεγόμενη Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή, ο Κ. Παπαδάκης σημείωσε χαρακτηριστικά: «Διαπιστώσαμε από πρώτο χέρι τι πάει να πει σύγχρονες απαράδεκτες συνθήκες φυλάκισης προσφύγων ευρωΝΑΤΟικού τύπου. Πρόκειται για ένα αποκρουστικό "Αλκατράζ" με στόχο την απαράδεκτη μεταχείριση των προσφύγων και μεταναστών για τους οποίους προβλέπεται άγρια καταστολή, υπερδομές φυλακές της ΕΕ, με χωροφύλακα τη FRONTEX και περιορισμό των δικαιωμάτων τους. Υπάρχουν μάλιστα συγκεκριμένες καταγγελίες αρκετών προσφύγων για απαγόρευση εξόδου τους και εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για το νομικό καθεστώς εγκλεισμού τους σε αυτές τις δομές. Στις άθλιες αυτές φυλακές μόνο αποτροπιασμό προκαλεί το να ζουν για μήνες δεκάδες ανήλικα, ενώ δεν υπάρχουν λόγια για το ότι εν μέσω πανδημίας υπάρχει ένας γιατρός κι αυτός δανεικός για λίγες μέρες και ώρες.

Η υπερδομή - φυλακή, όπως αυτή εδώ που εγκαινιάστηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ στη Σάμο, αλλά και στην Κω και τη Λέρο, αντικαθιστούν τις προηγούμενες εξίσου απάνθρωπες τύπου Μόριας ή στο Βαθύ και τη ΒΙΑΛ από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος της αντιδραστικής πολιτικής της ΕΕ. Ο εγκλωβισμός χιλιάδων προσφύγων διαιωνίζεται και αυτό μαρτυρούν οι φαραωνικές διαστάσεις και οι πολλαπλάσιες χωρητικότητες αυτών των φυλακών της ΕΕ. Καθόλου δεν "ησυχάζει" η Σάμος, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, με ροές να συνεχίζονται και τα ναυάγια να μην σταματούν. Ξέρουν επίσης καλά π.χ. ότι προβλέπονται ιδιαίτερα από το Αφγανιστάν νέα κύματα προσφύγων για το 2022. Αλλωστε, η ΕΕ εντείνει τις στρατιωτικές προετοιμασίες της με ευρωστρατούς στον ανταγωνισμό με ΗΠΑ, Ρωσία και Κίνα, που μόνο νέους κινδύνους και πολεμικές αναμετρήσεις προμηνύει».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ