Τετάρτη 2 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
«Μπαλάκι» 29 πρόσφυγες από τη Συρία

28 πρόσφυγες από τη Συρία, που είχαν εγκλωβιστεί σε νησίδα του ποταμού Εβρου στο βόρειο τμήμα του νομού από την Κυριακή 30 Γενάρη, απεγκλωβίστηκαν χτες το μεσημέρι σε επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., στην οποία συμμετείχαν η 4η ΕΜΑΚ και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ορεστιάδας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας πρόκειται για 21 άνδρες, 5 παιδιά και 2 γυναίκες (από τις οποίες η μία αναφέρεται ότι ήταν έγκυος), οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο Τμήμα Συνοριακής Φύλαξης Κυπρίνου.

Η ομάδα αυτή προσφύγων βρέθηκε εγκλωβισμένη και εκτεθειμένη στο κρύο στο ίδιο σημείο για μέρες, από την Τετάρτη 19 Γενάρη, χωρίς τρόφιμα και νερό, και μετατράπηκε σε «μπαλάκι» μεταξύ ελληνικών και τουρκικών αρχών.

Το γεγονός είχε αναδείξει το ΚΚΕ, που σε ανακοίνωση της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να διασφαλίσει άμεσα την υγεία και την ασφάλεια των προσφύγων, τονίζοντας πως πρόκειται για ένα ακόμα περιστατικό που επιβεβαιώνει ότι οι πρόσφυγες αποτελούν τα τραγικά θύματα της πολιτικής του εγκλωβισμού και των επαναπροωθήσεων και θύματα της αντιμεταναστευτικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που τους ξεριζώνουν με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις τους.

Οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν καταγγείλει ότι αφού η Ελληνική Αστυνομία αρνήθηκε να τους μεταφέρει στην Ελλάδα το απόγευμα του Σαββάτου 22 Γενάρη, μεταφέρθηκαν στην Τουρκία από την τουρκική συνοριοφυλακή. Εκεί καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκαν, με αποτέλεσμα ένας 33χρονος Σύρος από το Χαλέπι, πατέρας δύο παιδιών, με σοβαρό πρόβλημα υγείας, να πεθάνει από τα χτυπήματα, ενώ οι 4 Τούρκοι που βρίσκονταν στην ομάδα τους συνελήφθησαν.

Ούτε στον Εβρο ούτε στα νησιά, στρατόπεδα συγκέντρωσης ποτέ και πουθενά!

Την αντίθεσή τους στην επέκταση της δομής εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών στο Φυλάκιο Εβρου τονίζουν σε ανακοίνωσή τους σωματεία και μαζικοί φορείς του Εβρου.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Α' και Β' ΕΛΜΕ Εβρου, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ορεστιάδας, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα», ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Εβρου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ ν. Εβρου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ορεστιάδας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αλεξανδρούπολης - Φερών - Σουφλίου «Η Ενότητα», η Ενωση Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Αλεξανδρούπολης και το Σωματείο Τουριστικών Επαγγελμάτων ν. Εβρου.

Οι φορείς και τα σωματεία τονίζουν την ανάγκη να μην περιοριστεί ο αγώνας των κατοίκων της περιοχής στο «να μη γίνουν οι δομές στην περιοχή μας αλλά ας γίνουν στην υπόλοιπη Ελλάδα», καθώς έτσι αθωώνονται οι πολιτικές της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, που έχουν υπογράψει τον Κανονισμό του Δουβλίνου και τη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας περί εγκλωβισμού των προσφύγων και μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ