Παρασκευή 4 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΡΩΣΙΑ
Προχωρούν με «πιο βαθιά και πραγματιστική στρατηγική συνεργασία»

Σήμερα φτάνει στο Πεκίνο ο Ρώσος Πρόεδρος, ενώ οι διμερείς επίσημες επαφές ξεκίνησαν χτες με συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ

Τη σημασία που Κίνα και Ρωσία δίνουν στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας τους, με φόντο την κλιμάκωση του ανταγωνισμού τους με ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, επιβεβαίωσε η χτεσινή συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, Γουάνγκ Γι και Σ. Λαβρόφ, ενόψει της σημερινής άφιξης στην κινεζική πρωτεύουσα του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν και της συνάντησής του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ.

Ο Πούτιν θα παραστεί μαζί με τον Σι στην τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, στους οποίους ΗΠΑ και μια σειρά σύμμαχοί τους (Ιαπωνία, Βρετανία κ.ά.) έχουν κηρύξει «διπλωματικό μποϊκοτάζ», σε άλλη μια έκφραση της πολύπλευρης όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Καθόλου τυχαία, ένα από τα πρώτα θέματα για τα οποία συζήτησαν Λαβρόφ και Γουάνγκ ήταν - σύμφωνα με εκτενές ρεπορτάζ των κινεζικών «Γκλόμπαλ Τάιμς» - οι εξελίξεις στις σχέσεις Ρωσίας - ΗΠΑ και Ρωσίας - ΝΑΤΟ, με τον Κινέζο ΥΠΕΞ να εκφράζει «κατανόηση και στήριξη» στις θέσεις της Μόσχας. Το σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε επίσης ότι «οι δύο πλευρές ευθυγράμμισαν τη θέση τους σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, όπως η συνεργασία στο πλαίσιο των BRICS, η Ουκρανία, το Αφγανιστάν και η Κορεατική Χερσόνησος».

Εξετάζεται η υπογραφή σειράς διμερών συμφωνιών

Ο Γουάνγκ μίλησε για τη «στρατηγική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, που αναπτύσσεται βαθύτερα και γίνεται πιο πραγματιστική», υποστηρίζοντας ότι «οι δύο χώρες έδειξαν σταθερή εμπιστοσύνη στη διαφύλαξη καίριων συμφερόντων τους και απέσπασαν πιο καρποφόρα αποτελέσματα, σε συνεργασία αμοιβαία επωφελή, αλλά και εντόπισαν αποτελεσματικά μέτρα στην αντιμετώπιση προκλήσεων».

Αναφερόμενος στην ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας που οι δύο πλευρές προτάσσουν, ο Κινέζος ΥΠΕΞ στάθηκε «στη σημαντική συμφωνία για σύνδεση της κινεζικής πρωτοβουλίας Belt and Road και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ενωσης», ενώ ξεχώρισε και την πρόθεση περαιτέρω ενίσχυσης στην «εφοδιαστική αλυσίδα του ενεργειακού τομέα».

Σημειωτέον, Πούτιν και Σι αναμένεται να υπογράψουν σειρά διμερών συμφωνιών, μεταξύ άλλων για την ενίσχυση της συνεργασίας στην Ενέργεια.

Από τη πλευρά του ο Λαβρόφ είπε ότι η ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας έχει μεγάλη σημασία για την «οικοδόμηση ενός σύγχρονου συστήματος διεθνών σχέσεων και της παγκόσμιας βιώσιμης ανάπτυξης». Μίλησε ακόμα για «δέσμευση των δύο πλευρών στη διατήρηση της ειρήνης και σταθερότητας σε Ασία - Ειρηνικό, ενάντια σε κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ανταγωνισμού και αντιπαράθεσης μεταξύ στρατοπέδων και ομάδων», σε μια έμμεση πλην σαφή αναφορά στις προσπάθειες των ΗΠΑ να στερεώσουν και διευρύνουν συμμαχίες στην περιοχή, με σχήματα όπως το «Quad», η AUKUS κ.ά.

Τη σημασία της σημερινής του επίσκεψης στο Πεκίνο περιέγραψε και ο ίδιος ο Πούτιν, με άρθρο στο κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά» με τίτλο «Ρωσία και Κίνα: Μια στρατηγική εταιρική σχέση, προσανατολισμένη στο μέλλον».

Μίλησε μεταξύ άλλων για «επίπεδο άνευ προηγουμένου» που χαρακτηρίζει τη διμερή συνεργασία, η οποία «έχει γίνει πρότυπο αποτελεσματικότητας, ευθύνης και έμπνευσης για το μέλλον».

Ξεχώρισε κι αυτός την Ενέργεια ως πεδίο πολλά υποσχόμενο για την αναβάθμιση της διμερούς συνεργασίας, ενώ κατέληξε ότι «οι χώρες μας διαδραματίζουν έναν σημαντικό σταθεροποιητικό ρόλο στο σημερινό, γεμάτο προκλήσεις διεθνές περιβάλλον».

  • Στο μεταξύ, τον Αργεντίνο Πρόεδρο Αλμπέρτο Φερνάντες υποδέχτηκε χτες στη Μόσχα ο Βλ. Πούτιν, δηλώνοντας ότι «η Αργεντινή είναι ένας από τους κρίσιμους εταίρους μας στη Λατινική Αμερική». Μεταξύ άλλων τόνισε ότι το Μπουένος Αϊρες ήταν μία από τις πρώτες χώρες στο δυτικό ημισφαίριο που ενέκριναν τη χρήση του ρωσικού εμβολίου «Sputnik V». Σύμφωνα με το TASS, οι δύο ηγέτες συζήτησαν σε «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» για «όλο το εύρος των διμερών θεμάτων» και «εξέτασαν ουσιαστικά τομείς όπου είναι πιθανό να δοθεί ώθηση στη στρατηγική εταιρική σχέση».
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σχέδια περαιτέρω συνεργασίας για την «ασφάλεια» στην Ευρασία και όχι μόνο (2024-04-10 00:00:00.0)
Ευκαιρία για ενίσχυση της συνεργασίας και Ρωσίας - Κίνας (2023-10-19 00:00:00.0)
Σύνοδος Κορυφής με πολλές επαφές και προεκτάσεις (2022-09-10 00:00:00.0)
«Κοινές αντιλήψεις» και σύσφιξη επιχειρηματικής συνεργασίας (2016-06-28 00:00:00.0)
Ενίσχυση διμερών σχέσεων (2014-07-22 00:00:00.0)
Συνεχής ενίσχυση της πολυεπίπεδης συνεργασίας (2013-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ