Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με «τηλε-ψηφοφορίες» το νέο χτύπημα στη λειτουργία των σωματείων

Ενα ακόμα χτύπημα στα συνδικάτα επιχειρεί η κυβέρνηση, καθώς μετά την ενεργοποίηση του «ηλεκτρονικού μητρώου - φακελώματος», χτες το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι τίθεται σε λειτουργία και η εξ αποστάσεως συμμετοχή (με ηλεκτρονικές ψηφοφορίες) στις εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων, αλλά και στις Γενικές Συνελεύσεις όταν αποφασίζεται απεργία.

Με τον τρόπο αυτό και ως εφαρμογή του νόμου Χατζηδάκη, επιχειρείται ένα ακόμα χτύπημα στη δημοκρατική λειτουργία των σωματείων, στις ζωντανές διαδικασίες τους, στη συμμετοχή των εργαζομένων στη συλλογική και οργανωμένη δράση. Για λογαριασμό της εργοδοσίας επιχειρεί να υπονομεύσει αυτές τις λειτουργίες, προσφέροντας και νέα εργαλεία νοθείας, αλλά το κυριότερο απευθείας παρέμβασης της εργοδοσίας στη ζωή και στη δράση των σωματείων.

Σύμφωνα με τη χτεσινή κοινή ανακοίνωση των υπουργείων Εργασίας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα διατίθεται στα σωματεία το σχετικό ηλεκτρονικό σύστημα «ΖΕΥΣ», ενώ για την έγκαιρη προετοιμασία της εκλογικής διαδικασίας, οι συνδικαλιστικοί φορείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τον αρμόδιο φορέα (ΕΔΥΤΕ) τουλάχιστον τρεις βδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία εκλογών.

Παράλληλα η ανακοίνωση των υπουργείων με τις σχετικές προβλέψεις του αντεργατικού νόμου αναπαράγει τις γνωστές απειλές, πως σε περίπτωση που δεν διασφαλίζονται οι παραπάνω «δυνατότητες», οι εκλογές θα θεωρούνται άκυρες, το ΔΣ δεν θα μπορεί να συμμετάσχει σε συλλογικές διαπραγματεύσεις και να προκηρύσσει απεργία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ