Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΟΙ ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Ακλόνητοι στα μπλόκα για το δίκιο και την επιβίωσή τους

Κλιμάκωση σε όλη τη χώρα με πολύμορφη δράση

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Παραμένοντας ακλόνητοι και ενισχύοντας τα μπλόκα τους, στήνοντας και νέα, προχωρώντας σε σταδιακή κλιμάκωση της πάλης, με αποκλεισμούς εθνικών δρόμων, συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις μέσα στις πόλεις κι άλλες αγωνιστικές δράσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αυξάνουν διαρκώς την αγωνιστική πίεση προς την κυβέρνηση για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

Συμπαραστάτες και συμμάχους στον αγώνα τους έχουν τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα που, από την πρώτη στιγμή που στήθηκαν τα μπλόκα, βρίσκονται αγωνιστικά στο πλευρό τους, συμμετέχοντας ενεργά σε κάθε αγωνιστική τους δράση. Κι αυτή η εργατική - λαϊκή στήριξη που, όσο περνούν οι μέρες, διευρύνεται και δυναμώνει, δίνει δύναμη και προοπτική στην πάλη τους.

Ενισχύεται το μπλόκο στη Νάουσα

Ενισχύεται καθημερινά το μπλόκο που έστησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής στη διασταύρωση της Νάουσας μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Χτες, μέσα από την πρώτη μαζική συνέλευσή τους, αποφάσισαν να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση αλληλεγγύης στους εργαζόμενους της «Νηματουργίας Βαρβαρέσος» και να οργανώσουν περιοδείες στα χωριά για την παραπέρα ενίσχυση του μπλόκου τους. Επιτόπου αντιπροσωπεία τους αναχώρησε και πήρε μέρος στη συγκέντρωση αλληλεγγύης μεταφέροντας τη συμπαράσταση των αγροτών στους απλήρωτους κλωστοϋφαντουργούς (βλ. σελ. 14).

ΚΟΜΟΤΗΝΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ
Στη Θεσσαλονίκη, στις πλατείες των χωριών τους, με τα τρακτέρ και άλλα αγροτικά μηχανήματα, συνέχισαν να συγκεντρώνονται οι αγρότες της περιοχής, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Ανατολικής Θεσσαλονίκης. Τρακτέρ έχουν βγάλει οι αγρότες στις πλατείες της Επανομής και των Βασιλικών.

Χτες το πρωί στήθηκε και το μπλόκο στο χωριό Στίβος, μέσα από σύσκεψη που έγινε με πρωτοβουλία του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Λαγκαδά. Το μπλόκο στήθηκε με αγροτικά μηχανήματα στην παλιά Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας, στο ύψος του χωριού.

Στην Πέλλα, οι αγρότες, μέσα από ανοιχτή σύσκεψη των Αγροτικών Συλλόγων του νομού, αποφάσισαν να προχωρήσουν σήμερα, Παρασκευή, στη δημιουργία δύο μπλόκων, στον Αγρα (διασταύρωση Μεσημερίου) και στο Μαυροβούνι.

Μαζικό μπλόκο στην Τιθορέα

Μαζικό μπλόκο με δεκάδες αγροτικά μηχανήματα στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας, στο ύψος της Τιθορέας, έστησαν χτες αγρότες από την περιοχή του δήμου Αμφίκλειας - Ελάτειας στη Φθιώτιδα.

Ταυτόχρονα, ενισχύονται τα μπλόκα σε όλη τη Στερεά Ελλάδα και την Εύβοια. Κινητοποίηση στο μπλόκο έξω από τη Λιβαδειά με αποκλεισμό της κυκλοφορίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 5 μ.μ.

«Η ικανοποίηση αιτημάτων όπως το αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, η κατάργηση της ρήτρας προσαρμογής στο ρεύμα, η καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ στο 100%, οι κατώτατες συγκεκριμένες τιμές στα προϊόντα αφορούν την επιβίωσή μας», τόνισε ο Αρης Φινές, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου δυτικής Λοκρίδας, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους και τον λαό της περιοχής να στηρίξουν τον αγώνα των αγροτών. «Οι αυξήσεις στα εφόδια, που φτάνουν και ξεπερνούν το 300%, το ρεύμα για την άρδευση, το πετρέλαιο και γενικότερα το κόστος παραγωγής κάνουν απαγορευτικό το να μπει κάποιος να καλλιεργήσει, να καλύψει τα έξοδα και την ασφάλεια και να μπορέσει στο τέλος να καλύψει και τις ανάγκες του», τονίζει από την πλευρά του ο Λεωνίδας Φιλίντας, αγρότης από την Αμφίκλεια, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής που έχουν συγκροτήσει οι αγρότες της δυτικής Λοκρίδας.

Κινητοποίηση σήμερα στη Λιβαδειά

ΤΙΘΟΡΕΑ
ΤΙΘΟΡΕΑ
Με νέα τρακτέρ ενισχύθηκε το μπλόκο των αγροτών στη Λιβαδειά, στην παλιά Εθνική οδό Αθηνών - Λαμίας στον κόμβο που οδηγεί προς Λαμία. Οι αγρότες του μπλόκου προγραμματίζουν σήμερα, Παρασκευή 11 Φλεβάρη, στις 5 μ.μ., να προχωρήσουν σε αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων. Στην κινητοποίηση θα βρεθούν αντιπροσωπείες του Σωματείου Εργαζομένων από τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στον Αγιο Ιωάννη Βοιωτίας, του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Λιβαδειάς και του Εμπορικού Συλλόγου Λιβαδειάς.

Στη Βόρεια Εύβοια

Στο μπλόκο στον κόμβο της Στροφυλιάς παραμένουν οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της Βόρειας Εύβοιας, οι οποίοι τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., θα προχωρήσουν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Χαλκίδα.

Στο μπλόκο που έχουν στήσει στην Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος του κόμβου Γλύφας - Πελασγίας παραμένουν οι αγρότες της ανατολικής Φθιώτιδας, ενώ στο μπλόκο στην Εθνική οδό Λαμίας - Καρπενησίου στο ύψος του οικισμού Παλιούρι παραμένουν αγρότες από τα χωριά της δυτικής Φθιώτιδας.

Πλούσιο πρόγραμμα δράσης σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Την πραγματοποίηση παν-λακωνικού συλλαλητηρίου στη Σπάρτη, τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, στις 11 π.μ. στην κεντρική πλατεία, αποφάσισαν μετά από συνέλευση που πραγματοποίησαν οι αγρότες στο μπλόκο Ξηροκαμπίων. Στη συνέλευση συμμετείχαν οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι και δήμου Σπάρτης, το Σωματείο Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Λακωνίας και η Επιτροπή Κατοίκων Ευρώτα.

Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Λακωνίας χαιρετίζει τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους που συμμετέχουν ενεργά, για τρίτη συνεχόμενη μέρα, στο μπλόκο, καθώς και όσους δείχνουν έμπρακτα τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους όλες αυτές τις μέρες, όπως τους εργαζόμενους που δοκιμάζονται καθημερινά με τις ανατιμήσεις, τους μισθούς πείνας αλλά και τους μικρούς εμπόρους που αγκομαχούν με τις αυξήσεις στο ρεύμα και άλλα εφόδια, που κινδυνεύουν να κλείσουν τα μαγαζιά τους.

Τον αγώνα των αγροτών χαιρετίζει με ανακοίνωσή της η Ομάδα Γυναικών Σπάρτης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στις αγροτικές κινητοποιήσεις. «Το δίκιο θα κριθεί στον δρόμο αγωνιστικά και συντονισμένα σε συντονισμό περιφερειακό και πανελλαδικό με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, το οργανωμένο αγροτικό κίνημα», υπογραμμίζει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος και υπενθυμίζει τις διεκδικήσεις του, που εκτός των άλλων περιλαμβάνουν και το αίτημα να σταματήσει η εγκατάσταση του σκουπιδο-εργοστασίου στην περιοχή Ξηροκάμπια.

Επίσης, σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στον κόμβο Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, με σκοπό και την πραγματοποίηση μηχανοκίνητης πορείας στην πόλη, με κατεύθυνση την Περιφερειακή Ενότητα.

Μηχανοκίνητη πορεία πραγματοποιείται σήμερα από το Χαλίκι στο Μεσολόγγι, στις 11.30 π.μ.

Στο Αίγιο, χτες, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης - συμπαράστασης, με τη συμμετοχή εργατικών συνδικάτων, συλλόγων και άλλων φορέων, ενώ αύριο, Σάββατο, στον χώρο του μπλόκου θα βρεθεί το χορευτικό τμήμα του δήμου Πατρέων στις 6 μ.μ., όπου θα παρουσιάσει πρόγραμμα.

Το μπλόκο στον δρόμο των «Αρχαιοτήτων» της Αργολίδας οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Παρασκευή, στις 11 π.μ. στη ΔΕΗ στο Ναύπλιο, και μεγάλη συγκέντρωση στον χώρο του μπλόκου την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στις 11 π.μ., καλώντας τα εργατικά συνδικάτα και όλους τους μαζικούς φορείς να λάβουν μέρος.

Στην Κορινθία οργανώνεται σύσκεψη τη Δευτέρα 14 Φλεβάρη, στις 7 μ.μ. στο δημαρχείο Κιάτου (αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου), για την οργάνωση της πάλης των αγροτών και κτηνοτρόφων στον νομό.

Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη

Μαζική συγκέντρωση στο κτίριο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποίησαν χτες αγρότες και κτηνοτρόφοι από όλη την περιοχή, μετά από κάλεσμα Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, που κατέφθασαν στην Κομοτηνή ερχόμενοι από τον Βόρειο Εβρο μέχρι και την Καβάλα. Παρέταξαν τα τρακτέρ τους έξω από το κτίριο της Περιφέρειας και μετά από την επίδοση ψηφίσματος με τα αιτήματά τους στον περιφερειάρχη, προχώρησαν σε μηχανοκίνητη πορεία στους δρόμους της πόλης.

Αύριο, Σάββατο, οι αγρότες του Εβρου θα συζητήσουν για τα επόμενα βήματα κλιμάκωσης της πάλης τους, στη σύσκεψη που καλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Εβρου «Η Ενότητα» στις 6 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ορεστιάδας.

Σε Πρέβεζα και Κέρκυρα

Στην Πρέβεζα εντείνονται οι προετοιμασίες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού για την πραγματοποίηση της συγκέντρωσης στον Λούρο αύριο, Σάββατο, στις 12 μ.

Στην Κέρκυρα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αποφάσισε την πραγματοποίηση παράστασης διαμαρτυρίας στις 19 Φλεβάρη στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, με τους αγρότες να κινητοποιούνται ενάντια στους δασικούς χάρτες, να διεκδικούν μέτρα προστασίας του εισοδήματός τους από την ακαρπία στην ελιά και να απαιτούν να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη δακοκτονία της νέας χρονιάς.

Παράλληλα, με αφορμή την κατάρρευση, εξαιτίας της υποστελέχωσης, όλων των Κέντρων Υγείας στην ύπαιθρο η Ομοσπονδία ανακοίνωσε δράση στις 23 Φλεβάρη στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας στηρίζοντας την απεργιακή κινητοποίηση των υγειονομικών. Τέλος, σε συντονισμό με το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας αποφασίστηκε η πραγματοποίηση παν-κερκυραϊκού συλλαλητηρίου στις 26 Φλεβάρη ενάντια στην ακρίβεια και για μέτρα προστασίας από την πανδημία.

Στην Κρήτη

Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ στο Τσαλικάκι πραγματοποίησαν, χτες, αγρότες και κτηνοτρόφοι που συσπειρώνονται στους Αγροτικούς Συλλόγους Αστερουσίων, Ηρακλείου και Τυμπακίου, ενώ αντιπροσωπεία τους συναντήθηκε με τη διεύθυνση, στην οποία επέδωσε υπόμνημα με τα αιτήματά τους.

Μετά και από αυτήν την κινητοποίηση, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι ξεκαθάρισαν πως θα συνεχίσουν τη δράση τους με νέες συσκέψεις σε χωριά του νομού, αλλά και με νέα κινητοποίηση αύριο Σάββατο 12 Φλεβάρη, στις 10 π.μ. στον κόμβο των Πεζών.

Στα Χανιά έχει στηθεί μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, εδώ και τρεις μέρες, με την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων να καλεί όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού να το ενισχύσουν αποφασιστικά. Επίσης οργανώνει συγκεντρώσεις: Σήμερα, στις 6 μ.μ. και την Κυριακή 13 Φλεβάρη, στη 1 μ.μ. Ταυτόχρονα, αύριο, Σάββατο στις 6 μ.μ., θα βρεθούν στο μπλόκο φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς της νεολαίας.

Μπλόκο θα στήσουν σήμερα και οι αγροτοκτηνοτρόφοι του Ρεθύμνου, μετά από απόφαση που πάρθηκε σε σύσκεψη που έγινε το απόγευμα της Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Επαγγελματιών Κτηνοτρόφων Νομού Ρεθύμνης και του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα συγκεντρωθούν παραπλεύρως της Εθνικής στον κόμβο Ατσιποπουλού με προσυγκέντρωση στα Τρία Μοναστήρια και ώρα 11 π.μ. με τα αγροτικά τους μηχανήματα.

Παραμένουν τα μπλόκα στο Αμύνταιο της Φλώρινας και στο Αργος Ορεστικό

Στο Αργος Ορεστικό οι αγρότες έχουν παρατάξει πάνω από 70 τρακτέρ στην πλατεία, ενώ χτες το μεσημέρι «υποδέχθηκαν» αγωνιστικά τον υπουργό Ανάπτυξης, Αδ. Γεωργιάδη, που πραγματοποίησε επίσκεψη στην περιοχή. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν ο Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς «Μακεδνός», ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αργους Ορεστικού και ο Αγροτικός Σύλλογος Πενταβρύσου, ενώ στο πλευρό των αγροτών βρέθηκε και το Σωματείο Γουνεργατών Καστοριάς. Μέχρι αργά το απόγευμα βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη του Συντονιστικού των αγροτών προκειμένου να αποφασίσουν τις μορφές κλιμάκωσης του αγώνα τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ