Σάββατο 12 Φλεβάρη 2022 - Κυριακή 13 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Στους δρόμους με τρακτέρ και μπλόκα και σε Πολωνία - Σερβία

Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Πολωνία
Από τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Πολωνία
Κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα πραγματοποίησαν την περασμένη Τετάρτη οι αγρότες στην Πολωνία, προχωρώντας σε διαδηλώσεις και αποκλεισμούς δρόμων με τα τρακτέρ τους.

Με σύνθημα «Δεν πρόκειται να πεθάνουμε σιωπηλά», διαμαρτύρονται για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και την εκμετάλλευση από μεγάλους ομίλους του εμπορίου, ενώ διεκδικούν μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτικών νοικοκυριών.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πραγματοποιήθηκαν διαδηλώσεις και αποκλεισμοί δρόμων σε 50 σημεία σε όλη την Πολωνία, ενώ 5.000 τρακτέρ βγήκαν στους δρόμους.

Οπως επισημαίνει το συνδικάτο AgroUnii, το ένα από τα δύο βασικά αγροτικά συνδικάτα της Πολωνίας, οι συνομιλίες που προηγήθηκαν με τον επικεφαλής του υπουργείου Γεωργίας δεν οδήγησαν σε κάποιο αποτέλεσμα. Οι αγρότες ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό - ο οποίος έως τώρα την έχει απορρίψει - και ξεκαθαρίζουν ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση στα αιτήματά τους, θα πραγματοποιήσουν και νέα διαμαρτυρία στις 23 Φλεβάρη, με στόχο τότε τα τρακτέρ από διάφορα μέρη της χώρας να εισέλθουν στη Βαρσοβία.

«Πηγαίνουμε προς τις πόλεις για να επιστήσουμε την προσοχή των κατοίκων των πόλεων στο γεγονός ότι τα προβλήματα των αγροτών αποτελούν πρόβλημα και για τους ανθρώπους της πόλης», επισημαίνει ο πρόεδρος του AgroUnii.

Μεταξύ άλλων, αναδεικνύουν τη μεγάλη αύξηση του κόστους της γεωργικής παραγωγής, από τον καλπάζοντα πληθωρισμό και την άνοδο της τιμής του φυσικού αερίου. Οι αγρότες ξεκινούν την παραγωγική περίοδο και πραγματοποιούν όλες τις αναγκαίες δαπάνες, χωρίς να γνωρίζουν σε ποια τιμή θα πωληθεί το προϊόν τους. Προσθέτουν επίσης ότι η εφαρμογή της «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ θα αυξήσει κι άλλο το κόστος παραγωγής και τις τιμές των αγροτικών προϊόντων στα καταστήματα.

Την ίδια ώρα, τονίζουν, η μεγάλη πίεση που ασκούν στις τιμές παραγωγού οι μεγάλοι όμιλοι του λιανεμπορίου και του επισιτισμού έχει καταστροφικές συνέπειες για τους αγρότες αλλά και τους καταναλωτές, καθώς οδηγεί σε υποβάθμιση της ποιότητας των προσφερόμενων γεωργικών προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως το μερίδιο του αγρότη στην τελική τιμή του προϊόντος διατροφής είναι χαμηλό και συνεχίζει να μειώνεται. Σε ορισμένες περιπτώσεις, είναι ήδη λιγότερο από το 10% αυτού που πληρώνει ο καταναλωτής στο κατάστημα.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες που κινητοποιούνται διεκδικούν: Μείωση των τιμών σε λιπάσματα, Ενέργεια, φυσικό αέριο. Οχι στην «Πράσινη Συμφωνία». Ελάφρυνση του χρέους της υπαίθρου. Σήμανση στα προϊόντα για το ποιο ποσοστό της τιμής πώλησης στα καταστήματα αφορά την αμοιβή του αγρότη. Το κράτος να αναλαμβάνει το χρέος σε περίπτωση που ο έμπορος δεν πληρώνει τον αγρότη - παραγωγό. Αποζημιώσεις σε περίπτωση μη δυνατότητας παραγωγής λόγω εμφάνισης γεωργικών ασθενειών.

Στη Σερβία

Συγκεντρώσεις και αποκλεισμούς δρόμων πραγματοποιούν οι αγρότες και στη Σερβία, όπως στο Ποζάρεβατς στα ανατολικά, διαμαρτυρόμενοι για τις μεγάλες ανατιμήσεις στα καύσιμα και τα λιπάσματα.

Οπως καταγγέλλουν, τα λιπάσματα έχουν ακριβύνει μέχρι και 300% (!), ενώ χαρακτηρίζουν κοροϊδία τις κρατικές επιδοτήσεις, επειδή δεν καλύπτουν στο ελάχιστο τις τεράστιες αυξήσεις. Οι αγρότες καταγγέλλουν ότι η πολιτική που ακολουθείται απειλεί να μετατρέψει τη Σερβία από χώρα - παραγωγό σε εισαγωγέα, ακόμα και για βασικά αγροτικά προϊόντα.

Την Παρασκευή η κυβέρνηση ανακοίνωσε επιβολή πλαφόν στην τιμή των καυσίμων, κάτω και από τις αντιδράσεις του αγροτικού κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ