Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ
Χωρίς πραγματικό αντίκρισμα για χιλιάδες μικρούς επαγγελματίες τα μέτρα του υπ. Ενέργειας

«Μέτρα χωρίς πραγματικό αντίκρισμα» για τους μικρούς επαγγελματίες χαρακτηρίζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση ως αντιστάθμισμα των αυξήσεων στην Ενέργεια, αναδεικνύοντας ότι «οι πενιχρές επιδοτήσεις δεν καλύπτουν ούτε μέρος των αυξήσεων».

Πιο συγκεκριμένα, η ΟΒΣΑ, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη στο Σύνταγμα, σημειώνει ότι η επιδότηση αφορά μόνο ένα μέρος της μηνιαίας κατανάλωσης για τα λαϊκά νοικοκυριά. Ενώ για τα επαγγελματικά τιμολόγια (65 ευρώ/ΜWh), η ΟΒΣΑ επισημαίνει: «Οι μικροί επαγγελματίες, ειδικά όσοι χρησιμοποιούν ενεργοβόρα μηχανήματα για τη λειτουργία των καταστημάτων τους (ψυγεία, φούρνους κ.λπ.), μετά από το "ηλεκτροσόκ" που έπαθαν τους προηγούμενους μήνες, όταν κλήθηκαν να πληρώσουν εξωφρενικά ποσά για τις συνηθισμένες καταναλώσεις ρεύματος, τώρα τους έρχεται και νέο, χειρότερο, με πρώτο άμεσο αποτέλεσμα τις νέες αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών που παρέχουν. Ακόμα μικρότερη είναι η επιδότηση στο φυσικό αέριο, αφού θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh».

Απαντώντας στη λαθροχειρία της κυβέρνησης που στέκεται στο άθροισμα των κονδυλίων που διαθέτει, η ΟΒΣΑ τονίζει ότι εκεί εντάσσονται και οι «βιομηχανίες των τεράστιων καταναλώσεων τις οποίες επιδοτεί! Βέβαια ξεχνάει να μας πει ότι οι μεγάλοι βιομηχανικοί καταναλωτές έχουν άλλου τύπου συμβόλαια με τους προμηθευτές, ενώ δεν είναι και λίγες οι φορές που είναι και οι ίδιοι προμηθευτές, είναι ή/και πάροχοι ηλεκτρισμού, μέσω άλλων εταιρειών των ομίλων τους».

Η ΟΒΣΑ αναδεικνύει τις αιτίες των αυξήσεων, που έχουν να κάνουν με την «απελευθέρωση» της Ενέργειας. Σημειώνει ότι αυτή η πολιτική είναι «σημαία» όχι μόνο όσων κυβέρνησαν μέχρι σήμερα αλλά και των συνδικαλιστικών ηγεσιών των ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ: «Σήμερα λοιδορούν την ακρίβεια που θεριεύει και κατατρώει το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων αλλά δεν ακουμπούν τις αιτίες της. Οι ανακοινώσεις τους θυμίζουν δελτίο αναγγελίας επικίνδυνων φυσικών φαινομένων. Καμιά αναφορά στην "απελευθέρωση" της Ενέργειας, τους πικρούς καρπούς της οποίας γευόμαστε σήμερα. Ούτε κουβέντα για τις ακριβοπληρωμένες επενδύσεις στην "πράσινη Ενέργεια" για να εξασφαλίσουν τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ενεργειακή αυτάρκεια. Φυσικά, καμιά συζήτηση για τους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς που σχεδιάζουν και καταργούν αγωγούς ανάλογα με τη διαμόρφωση των διεθνών συσχετισμών».

Στον αντίποδα των παραπάνω, η ΟΒΣΑ διεκδικεί μεταξύ άλλων, για όσους έχουν μικρότερα εισοδήματα: Γενναία μείωση των δημοτικών τελών, επιπρόσθετη οικονομική στήριξη για τους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία και επίδομα ειδικού σκοπού για τους αυτοαπασχολούμενους που νοσούν από κορονοϊό ή μπαίνουν σε καραντίνα. Διαγραφή των χρεών της επιστρεπτέας προκαταβολής, τόκων και προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες. Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ