Πέμπτη 17 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Καταγγέλλει την αποσιώπηση θανατηφόρου «ατυχήματος» σε χώρο δουλειάς

Απαιτεί πλήρη διαλεύκανση του νέου εργοδοτικού εγκλήματος, ελέγχους για την ασφάλεια των εργαζομένων

Τον θάνατο ενός ακόμη εργάτη, μετανάστη αυτήν τη φορά από το Πακιστάν, στον βωμό του κέρδους, καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας. Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε αρχές του χρόνου σε εργοστάσιο φερετροποιίας στη ΒΙΠΕ Πατρών, όταν ο εργάτης έπεσε από μεγάλο ύψος. Είδε μάλιστα το φως της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, δηλαδή πάνω από ένα μήνα μετά, επιβεβαιώνοντας αυτά που το ΕΚ Πάτρας καταγγέλλει: Για μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, παντελή έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, ότι οι εργοδότες έχουν πάρει «αέρα στα πανιά» τους από τους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων, που τους παρέχουν τα εργαλεία για να βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων, οι οποίοι φοβούνται ότι αν ελεγχθούν θα τιμωρηθούν.

Οπως σημειώνει το ΕΚΠ, «από την πρώτη στιγμή που έγινε γνωστό το νέο εργοδοτικό έγκλημα, απευθύνθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες έτσι ώστε να διαλευκανθούν πλήρως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ο συνάδελφος έχασε τη ζωή του, αν ήταν ασφαλισμένος και αν στη συγκεκριμένη επιχείρηση τηρούνταν οι κανόνες ασφαλείας.

Ομως, προκύπτουν ορισμένα σοβαρά ερωτήματα:

-- Γιατί το συγκεκριμένο θανατηφόρο "ατύχημα" αποσιωπήθηκε όλο αυτό το διάστημα και βγήκε στην επιφάνεια σιγά σιγά μετά τη φωτιά που ξέσπασε στη συγκεκριμένη επιχείρηση πριν από λίγες μέρες;

-- Πώς συνδέεται η φωτιά στο συγκεκριμένο εργοστάσιο και η ολοσχερής καταστροφή του με τον θάνατο του εργάτη;»

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν άμεσα στην πλήρη διαλεύκανση του εργοδοτικού εγκλήματος. Παράλληλα, να ενταθούν οι έλεγχοι για την τήρηση της ασφάλισης όλων των εργαζομένων, στους χώρους δουλειάς.

Στέκεται στην πολιτική των κυβερνήσεων που «με συμφωνίες σε κυβερνητικό επίπεδο, όπως αυτή του Ελληνα υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ν. Μηταράκη, με τις αντίστοιχες υπηρεσίες σε Πακιστάν και Μπανγκλαντές φέρνουν στην Ελλάδα χιλιάδες φτηνά εργατικά χέρια προς όφελος των επιχειρήσεων, των εργοδοτών και τσιφλικάδων, και τους στοιβάζουν σε τρώγλες, δίνοντάς τους ψίχουλα και χωρίς να τους ενδιαφέρει καν η ζωή τους». Αναφέρεται ακόμη στις πρωτοβουλίες που έλαβε από κοινού με το ΕΚ Αμαλιάδας για την αντιμετώπιση της σύγχρονης σκλαβιάς των χιλιάδων μεταναστών εργατών γης σε Βόρεια Ηλεία και Δυτική Αχαΐα, υπογραμμίζοντας: «Η εργατική τάξη δεν αντέχει άλλο αίμα συναδέλφων στον βωμό του κέρδους και δεν αντέχει την απάνθρωπη εκμετάλλευση των μεταναστών συναδέλφων μας από τους εργοδότες και το κράτος, πληρώνοντας με την ίδια τη ζωή τους την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ελληνες και ξένοι εργάτες ενωμένοι! (2022-06-23 00:00:00.0)
Χιλιάδες στους δρόμους απαιτώντας ζωή με δικαιώματα (2022-06-07 00:00:00.0)
Οχι άλλο αίμα εργατών στο βωμό του κέρδους των εργοδοτών (2021-03-10 00:00:00.0)
Θρασύτατες απειλές στα σωματεία (2007-05-24 00:00:00.0)
Με κριτήριο τις πραγματικές ανάγκες του εργάτη (2006-05-28 00:00:00.0)
Η ζωή μάς ανήκει! (1999-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ