Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Πολιτική τύπου Τέξας»

Νέο κύμα κριτικής, από Ευρωπαίους αξιωματούχους για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ και κυρίως για τον «άξονα του κακού»

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΝΤΙΤΡΟΪΤ.--

Ουσιαστικά στην επίθεση πέρασε και πάλι η Γαλλία, με τη δήλωση του υπουργού Συνεργασίας ότι «οι ΗΠΑ ασκούν μια εξωτερική πολιτική τύπου Τέξας», σέρνοντας και πάλι το χορό των αντιδράσεων στις πρόσφατες εξαγγελίες των ΗΠΑ για επέκταση του πολέμου και μάλιστα ονοματίζοντας τους «εχθρούς», που δεν είναι άλλοι από το Ιράκ, το Ιράν και τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας.

Η «επίθεση» του Γάλλου υπουργού Συνεργασίας, Σαρλ Ζοσλέν, μέσω της συνέντευξης που παραχώρησε και δημοσίευσε χτες η αραβική εφημερίδα «Ασάρκ αλ-Αουσάτ», θα μπορούσε να χαρακτηριστεί χρονικά καίρια, καθώς τη στιγμή που οι δηλώσεις αυτές έκαναν το γύρο του κόσμου, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, βρισκόταν σε απόσταση αναπνοής από τη «δαιμονική» ΛΔ Κορέας, επαναλαμβάνοντας το «λογύδριό του»...

Συγκεκριμένα, ο Ζοσλέν σχολιάζοντας την οργή των ΗΠΑ -που εκφράστηκε με τη διαμαρτυρία εκ μέρους των Αμερικανών στον Γάλλο πρέσβη στην Ουάσινγκτον- μετά τις δηλώσεις περί «υπεραπλουστευτικής πολιτικής των ΗΠΑ» του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Ιμπέρ Βεντρίν τόνισε ότι οι ΗΠΑ εξοργίστηκαν, επειδή ο Βεντρίν «έβαλε το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων», προσθέτοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να δούμε την Ουάσιγκτον να δικαιολογεί «την προσφυγή σε ακρότητες και τη χρήση βίας με το δικαίωμα της άσκησης νόμιμης άμυνας».

«Είναι μια διπλωματία "τύπου Τέξας". Η Γαλλία θεωρεί ότι η λογική του δικαίου και όχι της ισχύος είναι αυτή που πρέπει να διέπει τις διεθνείς σχέσεις», τόνισε ο Ζοσλέν. Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου Μπους για τον «άξονα του κακού», ο Ζοσλέν τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εντείνουν τις διαβουλεύσεις τους με τους εταίρους τους και να μην επιδιώκουν την απομόνωση ορισμένων χωρών και προειδοποίησε έναντι οιασδήποτε στρατιωτικής ενέργειας κατά του Ιράκ... «Οι επαφές με τους ηγέτες του Κόλπου έδειξαν ότι ανησυχούν για τυχόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή», τόνισε ο Ζοσλέν και κάλεσε τη Βαγδάτη «να δεχτεί την επιστροφή των επιθεωρητών του ΟΗΕ, αποτρέποντας έτσι ένα νέο πόλεμο».

Εν τω μεταξύ και ο Γερμανός Πρόεδρος, Γιοχάνες Ράου, προειδοποίησε την Τετάρτη τις ΗΠΑ να μη λάβουν μονομερείς αποφάσεις για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας.

Σε ομιλία του σε επιχειρηματίες στο Ντιτρόιτ, ο Ράου επισήμανε ότι η επιτυχία των προσπαθειών της διεθνούς κοινότητας για τη σύλληψη αυτών που βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου εξαρτώνται από την αποδοχή, σε διεθνές επίπεδο, της πορείας των ενεργειών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ