Πέμπτη 21 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Επικίνδυνες εξελίξεις

ΚΑΡΑΚΑΣ.-

Τα όσα λαμβάνουν χώρα όχι μόνο στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις, φέρνουν στο νου τις αναμνήσεις από ανάλογα περιστατικά που διαδραματίστηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ενα «πραξικόπημα» φέρεται να αιωρείται πάνω από τη Βενεζουέλα.

Αρχικά ήταν οι δηλώσεις του συνταγματάρχη της αεροπορίας Πέδρο Σότο, στις 7 του Φλεβάρη, για αντιδημοκρατική διακυβέρνηση εκ μέρους του προέδρου Ούγο Τσάβες. Ακολούθησαν διαδηλώσεις στις καθαρά αστικές περιοχές του Καράκας, όπως τόνισε και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ασοσιέιτεντ Πρες, που δεν μπόρεσε να αποκρύψει ότι «η ελίτ της Βενεζουέλας είναι αυτή που αντιδρά». Την επομένη των δηλώσεων Σότο άλλος ένας αξιωματικός του Στρατού, ο ταγματάρχης της Εθνοφρουράς, Πέδρο Φλόρες, αποκάλεσε τον Τσάβες, τύραννο. Κίνηση δε, εκδηλώθηκε στο στράτευμα για ανατροπή του προέδρου και της κυβέρνησης του «Πατριωτικού Πόλου» που έχει κερδίσει με συντριπτική πλειοψηφία έξι εκλογικές αναμετρήσεις από το 1998.

Ταξικός πόλεμος

Αμέσως μετά την εκδήλωση αυτών των πολύ «σκοτεινών και δυσοίωνων» κινήσεων στο στρατό, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Τσάβες, φάνηκε πεπεισμένος ότι «δεν πρόκειται να γίνει πραξικόπημα». Προερχόμενος και ο ίδιος από τις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και βασιζόμενος στις δηλώσεις της ηγεσίας και των τριών Σωμάτων του Στρατού, μπορεί ίσως να νιώθει σχετικά σίγουρος. Δεν υπήρξε κάποια νέα αντίδραση εκ μέρους του Τσάβες, στις δηλώσεις του αντιπτεράρχου - του πιο υψηλόβαθμου στρατιωτικού μέχρι στιγμής - Κάρλος Μολίνα Ταμάγιο, εν ενεργεία πρέσβη της Βενεζουέλας στην Ελλάδα, που κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τη Δευτέρα στο Καράκας, κάλεσε τον Τσάβες να παραιτηθεί, κατηγορώντας τον ίδιο, την Εθνική Συνέλευση, το Ανώτατο Δικαστήριο, την Εκλογική Επιτροπή και το υπουργείο Οικονομικών ότι προσπαθούν να επιβάλλουν ένα «αυταρχικό καθεστώς». Ο Ταμάγιο, που σύμφωνα με τις πληροφορίες έχει εκπαιδευτεί στον ηλεκτρονικό πόλεμο στις ΗΠΑ, κατηγόρησε επίσης τον Τσάβες ότι απομακρύνει επικίνδυνα τη χώρα από τους παραδοσιακούς της συμμάχους όπως τις ΗΠΑ και βλάπτει τα εθνικά συμφέροντα προωθώντας δεσμούς συνεργασίας με την Κούβα αλλά και άλλες κομμουνιστικές και προοδευτικές κυβερνήσεις!

Αναλυτές εκτιμούν ότι οι κινήσεις αυτές του στρατεύματος ειδικά λαμβάνοντας υπόψη την χαμηλών τόνων ρητορική των ΗΠΑ, περισσότερο συμβάλλουν στο κλίμα αναταραχής που επιχειρείται να δημιουργηθεί. Εξάλλου, η ολιγαρχία της Βενεζουέλας δεν εκτονώνεται μόνο με το να αναταράξει τις γραμμές του στρατεύματος, αλλά προσπαθεί συνολικά να υποθάλψει όλο το πολιτικό σκηνικό. Χαρακτηριστικό είναι ότι μεσούσης της κρίσης, την προηγούμενη βδομάδα, το οικονομικό ινστιτούτο Fitz είχε προειδοποιήσει ότι η Βενεζουέλα δε θα μπορούσε να αποφύγει την υποτίμηση του εθνικού νομίσματός της, εξαιτίας της αιμορραγίας κεφαλαίου που παρατηρείται, με θεμιτό αλλά και αθέμιτο τρόπο. Πράγματι, την Τρίτη, η Βενεζουέλα υποτίμησε το νόμισμά της ενώ χθες ο πρόεδρος Τσάβες κήρυξε τον «πόλεμο στους κερδοσκόπους» καθώς παρατηρήθηκε ραγδαία αύξηση των τιμών των καταναλωτικών προϊόντων. Πραξικόπημα ή όχι, το μόνο σίγουρο είναι ότι στη Βενεζουέλα αυτό το χρονικό διάστημα διεξάγεται ένας ανηλεής ταξικός πόλεμος, μέχρι στιγμής με άδηλο τέλος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ