Τρίτη 22 Φλεβάρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
Νέα αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη ετοιμάζει η κυβέρνηση

Επιστολή της υπουργού Παιδείας προς τους πρυτάνεις να καταθέσουν προτάσεις

Προτάσεις για αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας ζητά το υπουργείο Παιδείας από τα πανεπιστήμια μέχρι τέλη Μάρτη. Συγκεκριμένα, η υπουργός Παιδείας με επιστολή της προς τις διοικήσεις των ΑΕΙ τούς ζητά να αποστείλουν προτάσεις για καταργήσεις - συγχωνεύσεις Τμημάτων ή και αναμορφώσεις των προγραμμάτων σπουδών σε Τμήματα, καταθέτοντας σχέδιο αναδιάρθρωσης για κάθε ΑΕΙ.

Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, η ανάγκη αναμόρφωσης του ακαδημαϊκού χάρτη προκύπτει μετά από αλληλοεπικαλύψεις και άλλα προβλήματα που εντοπίζονται μετά την «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ, ωστόσο ανάμεσα σε αυτά τα προβλήματα καταγράφει π.χ. την «αναντιστοιχία των προγραμμάτων σπουδών με το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό» ή «ζητήματα κτιριολογικών υποδομών και εργαστηριακού ή υλικοτεχνικού εξοπλισμού». Μόνο που οι ελλείψεις προσωπικού και υποδομών, όπου υπάρχουν, είναι ευθύνη της κυβέρνησης να αντιμετωπίζονται και δεν μπορεί να αποτελούν άλλοθι για καταργήσεις και συγχωνεύσεις Τμημάτων.

Στην πραγματικότητα, η συζήτηση για την αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη άρχισε έντονα σε πολλά ΑΕΙ και Τμήματά τους αμέσως μετά το καλοκαίρι, όταν φάνηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμογής της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, που άφησε χιλιάδες υποψηφίους εκτός Ανώτατης Εκπαίδευσης και πολλά Τμήματα χωρίς πρωτοετείς φοιτητές, ή με ελάχιστους.

Εξάλλου αυτό το παραδέχεται κατά κάποιον τρόπο και το υπουργείο Παιδείας, αφού στην επιστολή της η υπουργός ζητά από τους πρυτάνεις στις προτάσεις τους να λάβουν υπόψη «στοιχεία βιωσιμότητας, όπως το ενδιαφέρον υποψηφίων τα τελευταία έτη λειτουργίας τους, τα αποτελέσματα της εφαρμογής του συστήματος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, ο αριθμός διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού και λοιπού υποστηρικτικού προσωπικού, ζητήματα υποδομών» κ.ά.

Η αναμόρφωση του ακαδημαϊκού χάρτη που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα είναι η τρίτη κατά σειρά μετά το σχέδιο «Αθηνά» και τις «πανεπιστημιοποιήσεις» του ΣΥΡΙΖΑ, που στην πράξη αποδείχθηκε όλα αυτά τα χρόνια ότι καμία ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών δεν επέφεραν, ενώ άφησαν «στον αέρα» φοιτητές και αποφοίτους Τμημάτων, τα οποία μεταλλάχθηκαν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ