Κυριακή 24 Φλεβάρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υπόθεση του κερκυραϊκού λαού

Τα ζητήματα της παιδείας αφορούν εκ των πραγμάτων όλο το λαό κι έτσι, μέσα από μια σημαντική κινητοποίηση και συσπείρωση τα προβλήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου μετατράπηκαν σε στόχους διεκδίκησης και πάλης για την κερκυραϊκή κοινωνία. Οι αγωνιζόμενοι φοιτητές απευθύνθηκαν στους τοπικούς φορείς, που ευαισθητοποιήθηκαν και συγκροτήθηκε η «Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για το πανεπιστήμιο».

Στη Συντονιστική Επιτροπή, που παλεύει τόσο για την άμεση επίλυση του κτιριακού προβλήματος του πανεπιστημίου όσο και για το θέμα την αυτονόμησης, που συνδέεται με την ίδια την ύπαρξη και παραπέρα ανάπτυξη του Ιδρύματος, συμμετέχουν: το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας, η τοπική ΕΛΜΕ, η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων της πόλης και τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Οικοδόμων, Ναυτεργατών, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, ο Δήμος Μελιτειέων και ο Σύλλογος Μηχανικών. Φυσικά στην Επιτροπή συμμετέχουν και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του πανεπιστημίου κι οι τέσσερις φοιτητικοί σύλλογοι.

«Στεγαστικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες στην Κέρκυρα, από την προσχολική παιδεία μέχρι και το πανεπιστήμιο», μας είπε χαρακτηριστικά η Σία Παππά, μέλος της διοίκησης της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων Δήμου Κέρκυρας, σχετικά με τους λόγους που ώθησαν την Ενωση να συμμετάσχει στην πλατιά συσπείρωση φορέων για τα προβλήματα του πανεπιστημίου.

«Πρότασή μας - συνέχισε - είναι να κατασκευαστούν γύρω στα 10 σχολικά κτίρια για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και να επισκευαστούν τα υπάρχοντα. Το κτίριο του 1ου ΤΕΕ στεγάζει πέντε εκπαιδευτικές μονάδες (ΤΕΕ, Ενιαία Λύκεια και ΙΕΚ), ενώ είχε κατασκευαστεί για να δέχεται 300 μαθητές! Οι φθορές είναι τεράστιες, καθώς μεγαλώνει το «φορτίο» και προστίθενται αίθουσες και τεχνητά χωρίσματα. Ακόμα, υπάρχουν πέντε σχολικά κτίρια, για τα οποία, οι μελέτες που έχει κάνει το τοπικό Παράρτημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου, δείχνουν ότι χρειάζεται παραπέρα διερεύνηση σχετικά με την καταλληλότητά τους».

Σ' όλα αυτά τα προβλήματα προστίθεται και αυτό του πανεπιστημίου. Οπως είπε η Σ. Παππά, «το Ιστορικό του Τμήμα στεγάζεται σε κτίριο της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Πράγμα που αποτελεί πρόβλημα τόσο για το ίδιο το Τμήμα όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση που τη "χτυπάει" επίσης το κτιριακό πρόβλημα». Και περνώντας στα αιτήματα, πρόσθεσε: «ζητάμε ένα μεγάλο κατασκευαστικό και επισκευαστικό πρόγραμμα για τα εκπαιδευτικά κτίρια και να στεγαστεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο στο Παλιό Φρούριο, όπως είναι και το αίτημα των φοιτητών».

Σχετικά με θέμα «ύπαρξης» του ίδιου του Πανεπιστημίου, σημείωσε ότι «18 χρόνια μετά την ίδρυσή του βρίσκεται σε κατάσταση στασιμότητας και υποβαθμίζεται. Αν μάλιστα εφαρμοστούν και οι διακηρύξεις περί αξιολόγησης, είναι αμφίβολο αν θα πληροί τα κριτήρια για να συνεχίσει να υπάρχει. Ζητάμε, λοιπόν, την αυτονόμηση του Ιδρύματος και όχι μόνο. Πιστεύουμε ότι το Πανεπιστήμιο προσφέρει στην κοινωνία της Κέρκυρας κι έτσι παλεύουμε, όχι μόνο για να υπάρξει αλλά και να αναπτυχθεί, τα επόμενα χρόνια. Να δημιουργηθούν κι άλλα τμήματα κλπ.».

Αυτή την απαίτηση της κερκυραϊκής κοινωνίας εξέφρασε και ο Ηλίας Κουφογιώργος, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας: «Οι συνάδελφοι κι ο κόσμος όλος, θέλουν να υπάρχει το πανεπιστήμιο και να λειτουργήσει όπως πρέπει». Ετσι, «ως συνδικάτο ευαισθητοποιηθήκαμε, γιατί πρέπει η Κέρκυρα να έχει το δικό της πανεπιστήμιο, για δημόσια δωρεάν και ουσιαστική εκπαίδευση. Πρέπει να σταματήσει ο εμπαιγμός της κυβέρνησης και των άλλων κυβερνήσεων, που δεν αυτονομούν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και δεν έχει τη δικιά του στέγη. Είναι απαράδεκτο ένα πανεπιστήμιο να μοιράζεται σε τέσσερα σημεία».

Η συσπείρωση που έχει επιτευχθεί για τη μαζική, συντονισμένη απαίτηση να δοθεί άμεση λύση σ' αυτά τα προβλήματα είναι ενδεικτική του πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα της Παιδείας και να γίνονται υπόθεση όλου του λαού. «Η κερκυραϊκή κοινωνία, όλοι οι φορείς και τα θεσμοθετημένα όργανα, πρέπει να αγκαλιάσουν και να υποστηρίξουν έμπρακτα την υπόθεση του Ιονίου Πανεπιστημίου, ώστε επιτέλους η Κέρκυρα να αποκτήσει ένα Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα αντάξιο του τίτλου του, αλλά και της πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομιάς», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο ψήφισμα της Συντονιστικής Επιτροπής, που καλεί και τους υπόλοιπους φορείς του νησιού, συνδικάτα, συλλόγους, κόμματα, βουλευτές και εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συμμετάσχουν στη Συντονιστική Επιτροπή, στον αγώνα για το πανεπιστήμιο.


ΡΕΠΟΡΤΑΖ:
Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ - Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καμιά ανοχή, καμιά εμπιστοσύνη(2005-10-07 00:00:00.0)
Θα λυθεί επιτέλους το στεγαστικό πρόβλημα;(2004-10-15 00:00:00.0)
Εμπρακτη συμπαράσταση του ΚΚΕ(2002-02-16 00:00:00.0)
Χρονίζει το κτιριακό πρόβλημα(2001-10-12 00:00:00.0)
Με τους ξενοδοχοϋπαλλήλους της Κέρκυρας(2000-06-06 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι καταλήψεις(1999-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ