Πέμπτη 17 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Αφού η πολιτική επέστρεψε, ας μιλήσουμε για την Παλαιστίνη... »

Καυστικές οι δηλώσεις αθλητών και προπονητών απέναντι στην επιλεκτική στάση διεθνών ΜΜΕ σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και εγκλήματα

Ο κορυφαίος αθλητής του σκουός, Αιγύπτιος Αλί Φαράγκ
Ο κορυφαίος αθλητής του σκουός, Αιγύπτιος Αλί Φαράγκ
Την επιλεκτική ευαισθησία των αστικών δυτικών ΜΜΕ απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και εγκλήματα κατήγγειλε ένας ακόμα διεθνής αθλητής με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πρόκειται για τον σπουδαίο αθλητή του σκουός, Αιγύπτιο Αλί Φαράγκ, Νο 1 στην παγκόσμια κατάταξη, ο οποίος κατήγγειλε την αποσιώπηση εδώ και δεκαετίες των εγκλημάτων σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού.

Συγκεκριμένα, μετά την κατάκτηση της πρωτιάς στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του αγωνίσματος, που διεξήχθη στο Γουίμπλεντον της Αγγλίας το περασμένο Σάββατο, ο Φαράγκ σημείωσε: «Βλέπουμε όλοι τι γίνεται στον κόσμο με την Ουκρανία και κανείς δεν είναι χαρούμενος με το τι συμβαίνει εκεί. Κανείς δεν πρέπει να αποδέχεται σκοτωμούς πουθενά στον κόσμο ή καταπίεση». Για να προσθέσει ότι μέχρι σήμερα «ποτέ δεν επιτρεπόταν να μιλάμε για πολιτική στον αθλητισμό, τώρα όμως ξαφνικά επιτρέπεται. Τώρα λοιπόν που επιτρέπεται, ελπίζω ο κόσμος να αρχίζει να βλέπει την καταπίεση παντού στον κόσμο. Οι Παλαιστίνιοι τα περνάνε αυτά 74 χρόνια, και νομίζω ότι αφού δεν ταίριαζε στο αφήγημα των ΜΜΕ στη Δύση, δεν μπορούσαμε να μιλήσουμε γι' αυτό. Αλλά τώρα που μπορούμε να μιλήσουμε για την Ουκρανία, μπορούμε να μιλήσουμε και για την Παλαιστίνη».

Τον ρόλο των δυτικών ΜΜΕ στον πόλεμο της προπαγάνδας με αφορμή τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία είχε καυτηριάσει πριν από λίγες μέρες και ο προπονητής - θρύλος του ευρωπαϊκού μπάσκετ, με πολυετή θητεία και στον Παναθηναϊκό, Σέρβος Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Ο νυν τεχνικός της Παρτιζάν Βελιγραδίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, στάθηκε στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στην πρώην Γιουγκοσλαβία και το πώς είχαν καλυφθεί από τα διεθνή ΜΜΕ. «Είμαι 62 ετών, δεν είναι ο πρώτος πόλεμος που βλέπω. Θυμάμαι πολλά, δεν θυμάμαι όμως να μιλούσατε τόσο πολύ όταν η χώρα μου βομβαρδιζόταν το 1999», σχολίασε, για να συμπληρώσει: «Είχαμε το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Συρία. Σαν άνθρωπος είμαι ενάντια σε κάθε πόλεμο - ακόμα και με έναν νεκρό, πρόκειται για τραγωδία».

Τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία θύμισε και ο Σέρβος τεχνικός του Παναθηναϊκού Ιβάν Γιοβάνοβιτς. Μετά από αγώνα της Super League 1, σχολιάζοντας τα γεγονότα στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «το ζούσαμε αυτό πριν από 24 χρόνια στη χώρα μου, όταν το ΝΑΤΟ βομβάρδιζε τη χώρα μου (σ.σ. τη Γιουγκοσλαβία) και εγώ ήμουν τυχερός που εκείνη την εποχή βρισκόμουν σαν ποδοσφαιριστής του Ηρακλή στην Ελλάδα», ενώ μίλησε για την αλληλεγγύη που έδειξε ο ελληνικός λαός στο δράμα του λαού της πρώην Γιουγκοσλαβίας, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις ενάντια στη ΝΑΤΟική επέμβαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ