Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Οι αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να αποτελέσουν τα «πρωτοβρόχια» ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου

Σε εκδήλωση των Κλαδικών Οργανώσεων της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας μίλησε ο Ελισαίος Βαγενάς

Σε εκδήλωση με θέμα «Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο - Να σταματήσει η εμπλοκή της Ελλάδας - Να μην πληρώσει ο λαός», που διοργάνωσαν οι Κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και πραγματοποιήθηκε στο Πολυτεχνείο της Θεσσαλονίκης, μίλησε, χτες το βράδυ, ο Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ.

Ξεκινώντας την εισαγωγική ομιλία του, ο Ελ. Βαγενάς σημείωσε ότι «οι συγκλονιστικές και συνάμα τραγικές εξελίξεις που ζούμε τις τελευταίες 40 μέρες, με τη νέα πολεμική σφαγή των λαών, δημιουργούν νέες συνθήκες για την πάλη μας. Πλατιές λαϊκές δυνάμεις και στη χώρα μας προβληματίζονται για το πού "βαδίζουν" τα πράγματα στις "κόντρες" των μεγάλων δυνάμεων. Επιπλέον, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα έρχονται αντιμέτωπα με τα οικονομικά αδιέξοδα της ακρίβειας και του πληθωρισμού, τα οποία οι πολεμικές διεργασίες τα αναζωπυρώνουν όπως το λάδι στη φωτιά. Ακόμη διευρύνεται η λαϊκή ανησυχία και για το γεγονός της ταχύτατης και βαθύτερης εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο, αλλά και για τα απόνερα αυτών των εξελίξεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

Επισήμανε ότι «τα αστικά επιτελεία προσπαθούν να καταπραΰνουν και να καναλιζάρουν όλα τα παραπάνω στους δρόμους της χειραγώγησης του λαού. Ετσι π.χ. μαθαίνουμε από ανάλυση του CNN πως οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ έχουν θέσει ως "κορυφαία προτεραιότητα την αποκωδικοποίηση του ψυχισμού του Πούτιν". Μάλιστα, έγραφαν πως "ίσως να είχε επηρεαστεί η ψυχολογία του εξαιτίας της παρατεταμένης απομόνωσής του κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19". Πασίγνωστος Ελληνας αναλυτής έλεγε δημοσίως στην κρατική ΕΡΤ ότι "η επιστήμη των διεθνών σχέσεων σηκώνει τα χέρια ψηλά" και ότι "άλλη επιστήμη πρέπει να ασχοληθεί με το πώς λειτουργεί η ρωσική ηγεσία".


Πράγματι, υποδειγματική η προσπάθειά τους να μας πούνε ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι αποτέλεσμα ενός ή κάποιων τρελών, κάποιων κλονισμένων ψυχικά, κι όχι του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, που πάνω στην εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, στο κυνηγητό του κέρδους, στους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων γεννά τη βαρβαρότητα του πολέμου.

Ομως, η δραματική κατάσταση που εκτυλίσσεται στην Ουκρανία, το μακελειό των λαών δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Πρόκειται για διεργασίες που σιγόβραζαν μέσα στο "καζάνι" των μεγάλων αντιθέσεων, που συγκλονίζουν τον σύγχρονο κόσμο μας. Ποιες αντιθέσεις είναι αυτές;

Οχι, βέβαια, ανάμεσα στη "δημοκρατία" και στον "αυταρχισμό", όπως ισχυρίζονται όσοι ήδη έχουν βουτήξει τα χέρια τους στο αίμα των λαών και ψάχνουν την "κολυμβήθρα του Σιλωάμ" για να "εξαγνιστούν" από τα εγκλήματά τους και να τα συνεχίσουν.

Οι αντιθέσεις για τις οποίες εμείς μιλάμε έχουν να κάνουν με τη σύγκρουση των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τη μοιρασιά του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι, για τον ορυκτό πλούτο, την Ενέργεια, τους δρόμους των εμπορευμάτων, τα μερίδια των αγορών, για γεωπολιτικά στηρίγματα. Η διαπάλη για το μοίρασμα και το ξαναμοίρασμα όλων αυτών είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του κόσμου, όπου κουμάντο κάνουν τεράστιες μονοπωλιακές εταιρείες, τα μονοπώλια. Είμαστε στην εποχή του μονοπωλιακού καπιταλισμού, του ιμπεριαλισμού, και σαφώς ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει όλα αυτά τα ιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά. Ο λαός της Ουκρανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της ιμπεριαλιστικής σύγκρουσης εξαιτίας της κατάστασης που διαμορφώθηκε για τους λαούς μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης».

Ο Ελ. Βαγενάς έδωσε αναλυτικά στοιχεία για τον σημαντικό ορυκτό πλούτο, τη γεωπολιτική θέση, το γενικότερο δυναμικό της Ουκρανίας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο επίκεντρο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και πολέμων, και υπογράμμισε πως «αυτό που βλέπουμε στην Ουκρανία, μπορεί να είναι μόνον τα "πρωτοβρόχια" ενός πιο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου. Σε αυτό παραπέμπουν και οι πρόσφατες δηλώσεις του Μπάιντεν, όπου φωτογραφίζεται η επόμενη μεγάλη σύγκρουση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με την Κίνα, για την πρωτοκαθεδρία στο ιμπεριαλιστικό σύστημα».

Το στέλεχος του ΚΚΕ ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, καθώς και του ΣΥΡΙΖΑ, των άλλων αστικών κομμάτων του ευρωατλαντισμού για την εμπλοκή της χώρας στις αιματηρές εξελίξεις στην Ουκρανία. Σημείωσε πως τα ΜΜΕ των καπιταλιστών έχουν «σκυλιάσει», μιας και «καρφί στο μάτι» της αστικής τάξης είναι η στάση του ΚΚΕ, που καλεί τον ελληνικό λαό να μην επιλέξει «στρατόπεδο ληστών». Τόνισε ότι στις τρέχουσες συνθήκες το ΚΚΕ προτάσσει την πάλη για να κλείσουν οι στρατιωτικές βάσεις, να επιστρέψουν στη χώρα οι στρατιωτικές δυνάμεις που βρίσκονται εκτός συνόρων, να δυναμώσει η πάλη για να αποδεσμευτεί η χώρα μας από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια και συμμαχίες, όπως είναι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, με τον λαό κυρίαρχο στον τόπο μας.

Αναφέρθηκε ακόμη στη σημαντική διεθνιστική παρέμβαση του ΚΚΕ, με το κείμενο καταδίκης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, που στηρίζει το Κόμμα μαζί με άλλα 40 Κομμουνιστικά Κόμματα και 30 Κομμουνιστικές Νεολαίες απ' όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ