Τετάρτη 30 Μάρτη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
70 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Κυριακή η μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην Αμαλιάδα

  • Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας
  • Κερδίζει τα βλέμματα η έκθεση αφιερωμένη στη ζωή και δράση του κομμουνιστή ήρωα στην Αμαλιάδα

Με μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται στην Αμαλιάδα η έκθεση αρχειακού υλικού που είναι αφιερωμένη στη ζωή και τη δράση του κομμουνιστή ήρωα Νίκου Μπελογιάννη, που φέτος συμπληρώνονται 70 χρόνια από την εκτέλεσή του στου Γουδή στις 30 Μάρτη του 1952.

Για τον σκοπό αυτό, άλλωστε, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ προχωρά την Κυριακή 3 Απρίλη σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση στην πόλη γενέτειρά του, με ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μπελογιάννη της πόλης, ενώ νωρίτερα, στο κτίριο που στεγάζεται το 1ο Γυμνάσιο, απ' όπου αποφοίτησε ο Νίκος Μπελογιάννης, θα πραγματοποιηθούν από τον Δ. Κουτσούμπα τα αποκαλυπτήρια μαρμάρινης επιγραφής.

Εχει προγραμματιστεί, επίσης, καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με το μουσικό συγκρότημα της ΚΝΕ της περιοχής, με την ΕΠ Δυτικής Ελλάδας να συγκροτεί συνολικά ένα πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων στους νομούς.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι ενταγμένη και η έκθεση, που φιλοξενείται στον Πολυχώρο Πολιτισμού, που έχει στολιστεί εξωτερικά με ένα μεγάλο πανό με τη μορφή του κομμουνιστή ήρωα. Στην έκθεση, που είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά το απόγευμα (5 μ.μ. - 9 μ.μ.) και την Παρασκευή και το Σάββατο και το πρωί (10 π.μ. - 1 μ.μ.), παρουσιάζονται στιγμές από τη ζωή του.

Από τα εγκαίνια της έκθεσης
Από τα εγκαίνια της έκθεσης
Ξεκινά από τις «ρίζες» του Νίκου Μπελογιάννη και της οικογένειάς του στην Αμαλιάδα, το σπίτι που μεγάλωσε, μέχρι την ένταξή του στο ΚΚΕ, τον αγώνα του μέσα από τις γραμμές του Κόμματος σε όλη του τη ζωή, σε διάφορες περιόδους, μέχρι τη σύλληψη και την εκτέλεσή του. Επίσης, παρουσιάζονται έργα που έχουν γραφτεί για τον ίδιο, λόγια καλλιτεχνών, ανθρώπων του πολιτισμού, αλλά και μετέπειτα εκδόσεις για το σύνολο της ζωής και της δράσης του. Δίνονται επίσης οι τίτλοι των βιβλίων που ο ίδιος έγραψε, ενώ παρουσιάζεται και η «κινητήριος δύναμη» που τροφοδοτεί εκατομμύρια «Μπελογιάννηδες» στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, ώστε να αντιμετωπίζουν με τόση περιφρόνηση τον θάνατο.

Οπως τονίζεται και στην έκθεση αυτή: «Είναι το όραμα για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία αληθινής ελευθερίας. Είναι η πίστη ότι αυτά θα γίνουν πραγματικότητα. Τέτοιους ήρωες σαν τον Μπελογιάννη, αφοσιωμένους έως τον θάνατο στην πάλη για το δίκιο της εργατικής τάξης και του λαού, για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό, γέννησε και διαπαιδαγώγησε χιλιάδες το ΚΚΕ στη συγκλονιστική ιστορική διαδρομή του».

Χτες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του χώρου, με τον φωτισμό του κτιρίου που στεγάζεται η έκθεση με το πορτρέτο του Νίκου Μπελογιάννη, ενώ συνεχίστηκαν οι επισκέψεις πλήθους εργαζομένων, νεολαίων και απλού λαϊκού κόσμου της Αμαλιάδας. Την πρώτη μέρα, παρουσιάστηκε επίσης το Ντοκιμαντέρ της ΚΕ: «Μακρόνησος: Μπόλικη πέτρα, μπόλικη καρδιά», ενώ οι εκδηλώσεις στην πόλη θα κορυφωθούν την Κυριακή στην πλατεία Μπελογιάννης, με τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση.

Τη «σκυτάλη» μετά τη μεγάλη πολιτική εκδήλωση της Κυριακής 3 Απρίλη θα πάρει η Αιτωλοακαρνανία με έκθεση στο Αγρίνιο, το Σάββατο 9 και την Κυριακή 10 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ