Σάββατο 2 Απρίλη 2022 - Κυριακή 3 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Πιο έμπειροι και δυνατοί συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης!

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Γιάννη Τσιούτρα, μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτές τις μέρες οι συνεδριάσεις Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, όπου οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι αποτιμούν συλλογικά τα μπλόκα και τις κινητοποιήσεις του προηγούμενου διαστήματος και σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Γιάννη Τσιούτρα, γραμματέα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

* * *

-- Ποια είναι τα συμπεράσματα που βγαίνουν για τη σκληρή μάχη που δώσατε το προηγούμενο διάστημα;

-- Στο πλαίσιο της απόφασης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και της σύσκεψης που έγινε στις 19 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας, με οργανωτές τους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες, στήσαμε δεκάδες μπλόκα συντονισμένα και επί τρεις βδομάδες σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήσαμε συντονισμένες πολύμορφες δράσεις, ενώ διαδηλώσαμε και πριν από 15 μέρες στην Αθήνα.

Τα μπλόκα αποτέλεσαν την κλιμάκωση μιας μάχης που δίνουμε όλο τον χρόνο, διεκδικώντας τη μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής, την προστασία από τις φυσικές καταστροφές, τιμές στα προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Παρά το «πέπλο σιωπής» που επέβαλαν τα μεγάλα συγκροτήματα των ΜΜΕ, κατόπιν εντολών της κυβέρνησης, καταφέραμε να αναδείξουμε τα αιτήματα επιβίωσής μας, ότι βγαίνουμε στους δρόμους όχι γιατί τάχα «δεν έχουμε δουλειές και είμαστε επαγγελματίες διαδηλωτές», αλλά γιατί δεν έχουμε λεφτά για να βάλουμε πετρέλαιο στο τρακτέρ, γιατί με τους διπλάσιους λογαριασμούς ρεύματος δεν μπορούμε να ποτίσουμε τα χωράφια μας.

Είναι πολύ σημαντικό ότι μια μεγάλη μερίδα αγροτοκτηνοτρόφων έσπασαν το κλίμα της μοιρολατρίας και ηττοπάθειας, απέρριψαν τα καλέσματα διαφόρων επίδοξων «σωτήρων» για εναπόθεση της ελπίδας τους ξανά στην κυβερνητική εναλλαγή, από την οποία «κάηκε η γούνα τους» τα προηγούμενα χρόνια, επέλεξαν τον δρόμο του οργανωμένου αγώνα.

Αλλωστε, η πείρα μας επιβεβαιώνει ότι μόνο με τα τρακτέρ στον δρόμο και τον πανελλαδικά συντονισμένο αγώνα μπορούμε να αποσπάμε κατακτήσεις, να καθυστερούμε αντιλαϊκά μέτρα. Μπορεί, με την επίκληση των δημοσιονομικών δεδομένων, να μην ικανοποιήθηκαν τα βασικά αιτήματά μας, ωστόσο αναγκάσαμε την κυβέρνηση να δεσμευτεί ότι θα δοθούν κάποια χρήματα για επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο, ότι θα συνεχιστεί η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα για το διάστημα Απρίλη - Οκτώβρη 2022. Επίσης, εκδόθηκαν νέα, μειωμένα τιμολόγια λογαριασμών από τη ΔΕΗ για την περίοδο Αυγούστου - Δεκέμβρη 2021. Δόθηκαν επιπλέον χρήματα για τη στήριξη των κτηνοτρόφων.

Φάνηκαν τα δύο μέτρα και σταθμά της κυβέρνησης, αφού την ώρα που η κυβέρνηση αρνείται το αίτημά μας για αφορολόγητο πετρέλαιο, δίνει, όπως και η προηγούμενη, πάνω από 370 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο για πετρέλαιο και άλλα καύσιμα σε εφοπλιστές, ξενοδόχους και κλινικάρχες!

Αναδείχτηκαν οι ευθύνες που έχουν διαχρονικά οι κυβερνήσεις για τα προβλήματά μας, καθώς επίσης και η στάση των κομμάτων του κεφαλαίου και της ΕΕ, δημοτικών και περιφερειακών αρχών, που στα λόγια αναγνωρίζουν τα προβλήματά μας, μας χτυπάνε φιλικά στην πλάτη, ωστόσο αρνούνται να στηρίξουν τα αιτήματα και τις μορφές πάλης που επιλέγουμε. Είναι χαρακτηριστική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τον πρόεδρό του να αρνείται να επισκεφτεί το μπλόκο της Νίκαιας, όπως επίσης και του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ.

Επιβεβαιώθηκε η καθοριστική συμβολή των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, που συντονίζουν τη δράση τους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, υιοθετώντας το πλαίσιο πάλης που εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των βιοπαλαιστών αγροτών.

Ταυτόχρονα, οι συλλογικές διαδικασίες, οι συνελεύσεις των μπλόκων, όπου παίρνονταν οι αποφάσεις για την οργάνωση των κινητοποιήσεων, ο πανελλαδικός συντονισμός των μπλόκων που επιτεύχθηκε ακόμα μια φορά, η κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για τον μακρύ και δύσκολο αγώνα επιβίωσης.

-- Ποια είναι η κατάσταση που βιώνετε αυτήν την περίοδο, με δεδομένο ότι πλάι στα διαχρονικά προβλήματα προστίθενται οι επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία;

-- Παρά τα ψίχουλα που αναγκάστηκε να δώσει η κυβέρνηση κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεών μας, πληρώνουμε εμείς, όπως και όλα τα λαϊκά στρώματα, ένα νέο μεγάλο οικονομικό τίμημα με την ακρίβεια, την αύξηση της τιμής των καυσίμων, την αύξηση του κόστους παραγωγής, την ενεργειακή φτώχεια, τους εξοπλισμούς και τα οικονομικά μέτρα (π.χ. νέο εμπάργκο στα προϊόντα που παράγουμε). Χρειάζεται εδώ και τώρα άμεση απεμπλοκή της χώρας μας απ' αυτόν τον πόλεμο.

Ενδεικτικά, τις τελευταίες μέρες η τιμή του πετρελαίου εκτινάχθηκε από τα 1,58 ευρώ/λίτρο στα 2 ευρώ/λίτρο, αντίστοιχα αυξήθηκε το ρεύμα. Στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές παρατηρούνται ελλείψεις αλλά και αυξήσεις στις τιμές εξαιτίας των μειωμένων προμηθειών πρώτων υλών.

Την ίδια ώρα, πριν από δύο βδομάδες, χιλιάδες δεντροκαλλιεργητές της Κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και άλλων περιοχών επλήγησαν ξανά από τον παγετό. Ταυτόχρονα εκατοντάδες συνάδελφοι στον νομό Καρδίτσας δεν έχουν πάρει ακόμα τις αποζημιώσεις για περσινές ζημιές, ενώ κινδυνεύουν να μην πάρουν και τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Με δεδομένο ότι δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος, αλλά και ότι διατηρείται ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, που ενώ μας χαρατσώνει με υπέρογκα ασφάλιστρα, δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, δημιουργείται μεγάλη αβεβαιότητα σε χιλιάδες συναδέλφους.

-- Ποιες είναι οι επιπτώσεις για τα λαϊκά στρώματα από αυτήν την κατάσταση;

-- Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεών μας αναδεικνύαμε ότι τα αιτήματά μας αφορούν όλο τον λαό. Σήμερα, με τη συζήτηση που έχει ανοίξει για τη διατροφική επάρκεια σε μια σειρά από απαραίτητα προϊόντα (π.χ. μαλακό σιτάρι, ζωοτροφές, ζάχαρη, κρέας, γάλα), αναδεικνύεται πιο καθαρά η μεγάλη αντίφαση ανάμεσα στις υπάρχουσες παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας για κάλυψη των κοινωνικών αναγκών σε ασφαλή και ποιοτικά τρόφιμα, και στο γεγονός ότι αυτές συνθλίβονται από το κριτήριο του κέρδους των εμποροβιομηχάνων, που καθορίζει τι και πόσο θα παραχθεί.

Στη χώρα μας έχουμε όλες τις εδαφικές, κλιματολογικές, τεχνικές και επιστημονικές προϋποθέσεις, κυρίως το έμψυχο δυναμικό, για να παράγουμε σχεδόν όλα τα απαραίτητα για την κάλυψη των διατροφικών κι άλλων αναγκών του λαού μας. Αυτές οι προϋποθέσεις εμποδίζονται από τη διάρθρωση της αγροτικής παραγωγής με βάση και τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ, της ΕΕ, που στηρίζουν και προωθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, την πλήρη υποταγή της στην κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα με το μαλακό σιτάρι, που αποτελεί βασική πρώτη ύλη για το αλεύρι αρτοποιίας αλλά και για ζωοτροφές, το οποίο εισάγεται από τη χώρα μας σε ποσοστό 70% περίπου, αφού μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ (τότε ΕΟΚ), το μαλακό σιτάρι άρχισε να εγκαταλείπεται, με αποτέλεσμα η χώρα από πλεονασματική να γίνει ελλειμματική.

Αντίστοιχα, οι ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που άρχισαν να εφαρμόζονται από εκείνη την περίοδο οδήγησαν σε συρρίκνωση της παραγωγής σε ολόκληρους κλάδους της, όπως η τευτλοκαλλιέργεια και η παραγωγή ζάχαρης, η καπνοκαλλιέργεια κ.λπ. Σκεφτείτε για τι καταστροφή μιλάμε μόνο από τη ζάχαρη, αν αναλογιστεί κανείς τόσο τις δυνατότητες της χώρας όσο και τις υπάρχουσες υποδομές, με τα 5 εργοστάσια ζάχαρης αλλά και τεχνογνωσία που όλα αυτά αχρηστεύτηκαν. Παράλληλα, χτυπήθηκαν και βιομηχανικοί κλάδοι, όπως η κλωστοϋφαντουργία, η βιομηχανία λιπασμάτων.

-- Στην ανακοίνωση που έβγαλε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, όταν φύγατε από τα μπλόκα, τονιζόταν η ανάγκη για το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, ότι ο αγώνας συνεχίζεται με άλλες μορφές. Πώς προχωρά η κατεύθυνση αυτή;

-- Ο αγώνας μας δεν είναι «μια κι έξω», αλλά πρόκειται για μια συνεχή, πολύμορφη αναμέτρηση με την πολιτική που στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και προωθεί τις κατευθύνσεις της ευρωενωσιακής ΚΑΠ.

Από αυτήν τη σκοπιά, αν θέλουμε οι αγώνες να έχουν διάρκεια, να φέρνουν αποτελέσματα, χρειάζεται να μετρήσουμε βήματα στην οργάνωση των αγροτοκτηνοτρόφων, μέσα από την ισχυροποίηση των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών, ή και τη συγκρότηση νέων εκεί που δεν υπάρχουν.

Αλλωστε και οι πρόσφατες κινητοποιήσεις έδειξαν πως εκεί που λειτουργούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, εκεί που έγιναν βήματα με τη συγκρότηση νέων τα προηγούμενα χρόνια, η συμμετοχή αγροτών, και κυρίως νέων, ήταν μεγαλύτερη, «έσπαγε» η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης.

Η παρουσία νέων ανθρώπων στα μπλόκα δείχνει ότι μπορούν να μπουν νέες δυνάμεις στην οργάνωση και στον αγώνα. Χρειάζεται κάθε Σύλλογος, κάθε Ομοσπονδία να σχεδιάσει συγκεκριμένα το πώς θα φτάσει σε αυτόν τον κόσμο, πώς θα ανοίξει την παρέμβαση σε περισσότερα χωριά. Ειδικά σε Συλλόγους που προχωράνε σε εκλογές το επόμενο διάστημα χρειάζονται συγκεκριμένοι στόχοι για τη μαζικοποίηση και το περιεχόμενο λειτουργίας τους.

Επιδιώκουμε ο Αγροτικός Σύλλογος να είναι το αποκούμπι του βιοπαλαιστή αγρότη στο χωριό, να είναι μπροστά στην οργάνωση της διεκδίκησης για κάθε πρόβλημα που αφορά τα μέλη του και συνολικά το χωριό, και όχι μόνο για αγροτικά ζητήματα. Για παράδειγμα, υπάρχουν τα ζητήματα της Υγείας, με τα διαλυμένα Κέντρα Υγείας, της μόρφωσης των παιδιών μας, της ποιότητας ζωής στην ύπαιθρο.

Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να εξασφαλίζουμε την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή των αγροτών στον καθορισμό των αιτημάτων, καθώς και στον σχεδιασμό και την οργάνωση της πάλης. Ετσι, κάθε Αγροτικός Σύλλογος χρειάζεται να κάνει προσπάθεια να οργανώνονται τακτικά συσκέψεις στα χωριά, όπου οι αγρότες θα συζητάνε, θα καταθέτουν γνώμες και προτάσεις. Η τακτική και προετοιμασμένη συζήτηση στο επίπεδο της κάθε Ομοσπονδίας, ο καταμερισμός για τους Συλλόγους και τα χωριά σε κάθε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου βοηθάνε στην παραπάνω κατεύθυνση.

Με το μαχητικό μας συλλαλητήριο στην Αθήνα πριν από 15 μέρες στείλαμε το μήνυμα ότι οι αγώνες δεν αναστέλλονται. Αυτό το μήνυμα θα στείλουμε με τη συμμετοχή μας στις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 6 Απρίλη, με άλλες αγωνιστικές πολύμορφες δράσεις, διεκδικώντας μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτών, όπως αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μείωση κατά 50% στο ρεύμα αλλά και κατοχύρωση κατώτερων εγγυημένων τιμών που θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης.

Με παρακαταθήκη την πείρα που αποκτήσαμε, τα βήματα στην οργάνωση και την κοινή δράση με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, συνεχίζουμε τον αγώνα επιβίωσης, για να ζήσουμε εμείς και οι οικογένειές μας σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες μας, για να μην πληρώσουμε εμείς και όλος ο λαός τον λογαριασμό του πολέμου.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ