Τρίτη 12 Απρίλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΙΝΕΡΒΑ»
Διεκδικούν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς

Κλιμακώνεται η πάλη για υπογραφή ΣΣΕ σε μια σειρά κλάδων

Από τη Συνέλευση στη «Μινέρβα»
Από τη Συνέλευση στη «Μινέρβα»
Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, και όχι ψίχουλα που θα εξανεμιστούν πριν μπουν καν στην τσέπη τους από τον πληθωρισμό και την ακρίβεια, διεκδικούν οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Μινέρβα» στο Σχηματάρι. Οι εργαζόμενοι με την εργοστασιακή επιτροπή και το κλαδικό τους σωματείο, την Πανελλαδική Ενωση Ελαιουργοσαπωνοποιών και Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Αττικής, έχουν επεξεργαστεί πλαίσιο διεκδικήσεων, με βάση το οποίο έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία.

Χτες το μεσημέρι, σε Γενική Συνέλευση που έγινε κατά την αλλαγή της βάρδιας, η εργοστασιακή επιτροπή ενημέρωσε για την πορεία των συζητήσεων και κυρίως συζήτησε με τους εργαζόμενους για τα επόμενα βήματα του αγώνα. Η συνέλευση ομόφωνα εξουσιοδότησε την επιτροπή και το σωματείο να μεταφέρουν εκ νέου στην εργοδοσία τα αιτήματα που έχουν διαμορφώσει αλλά και να προετοιμάσουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες με τις οποίες θα διεκδικήσουν την ικανοποίησή τους.

«Υπάρχει τεράστια απόσταση ανάμεσα σε αυτό που ζητάμε και σε αυτό που δίνει η εταιρεία», ήταν η κοινή διαπίστωση όλων των εργαζομένων. Αντίστοιχα, κοινή ήταν η πεποίθησή τους πως για να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους χρειάζεται να δυναμώσει κι άλλο η αγωνιστική κινητοποίηση, να μεγαλώσει η πίεση στην εργοδοσία.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν αύξηση 7% επί των μηνιαίων μεικτών αποδοχών ή του μεικτού ημερομισθίου του έτους 2021, ενιαία για όλους, προσαύξηση ωρίμανσης (5% επί του βασικού μισθού ανά 3 χρόνια), καθώς και τη διασφάλιση μιας σειράς κεκτημένων παροχών. Παράλληλα, ζητούν να συμφωνηθεί ανώτατο όριο χειρισμού μηχανών (5 μηχανές ανά χειριστή ως επικεφαλής), κατάρτιση ονομαστικής λίστας με τις γραμμές ευθύνης χειρισμού και αλλαγές μόνο μετά από διαβούλευση και συμφωνία με την εργοστασιακή επιτροπή και το ΔΣ του σωματείου. Το αίτημα αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς η εταιρεία έχει προχωρήσει το προηγούμενο διάστημα στην εξαγορά δύο επιχειρήσεων και συνεχώς προσθέτει γραμμές παραγωγής στο εργοστάσιο, αυξάνοντας έτσι την εντατικοποίηση για το λιγοστό προσωπικό.

Η «απάντηση» που έχει μέχρι στιγμής δώσει η εργοδοσία είναι η πρόταση για «κλιμακωτές» αυξήσεις, που δεν θα είναι ίδιες για όλους, και κατά μέσο όρο περιορίζονται σε 2,5%. Επίσης, προτείνει «αύξηση» της τάξης του 1,5%, την οποία συνδέει με τα σχέδια αναδιοργάνωσης της παραγωγής. «Μας δίνουν το "τυράκι" του 1,5% για να πηγαίνουμε όλοι παντού και να δουλεύουμε σε όλα τα πόστα», κατήγγειλαν εργαζόμενοι που πήραν τον λόγο. Οσο για τις «κλιμακωτές αυξήσεις», στηλίτευσαν την κοροϊδία της εταιρείας που όλα τα προηγούμενα χρόνια έδινε αυξήσεις με το σταγονόμετρο στο όνομα του «μηδενικού πληθωρισμού», ενώ σήμερα που η ακρίβεια καλπάζει προτείνει κάποια ψίχουλα που θα εξανεμιστούν πριν φτάσουν στο χέρι των εργαζομένων.

«Βάλαμε πλάτη τόσα χρόνια. Φτάνει πια! Αυτό πρέπει να φωνάξουν οι εργαζόμενοι σε όλη τη χώρα», σημείωσε ο πρόεδρος του κλαδικού σωματείου, Σωτήρης Αγγελόπουλος. Χαιρέτισε τη συσπείρωση των εργαζομένων και το πρώτο μήνυμα που ήδη έστειλαν στην εργοδοσία με την καθολική συμμετοχή τους στην 24ωρη πανεργατική απεργία στις 6 Απρίλη. Οπως επισήμανε, μια σειρά χώρων δουλειάς στον κλάδο κινούνται σε ανάλογο βηματισμό: Οι εργαζόμενοι στην «Παπουτσάνης» θα προχωρήσουν σε συνέλευση τις επόμενες μέρες για να διαμορφώσουν το πλαίσιο των αιτημάτων τους, οι συνάδελφοί τους στην εταιρεία «Upfield» θα θέσουν τις διεκδικήσεις τους στην εργοδοσία σε συνάντηση που έχει οριστεί. Αντίστοιχα, σωματεία και Ομοσπονδίες, εργαζόμενοι σε άλλους κλάδους θέτουν στην ημερήσια διάταξη την πάλη για την υπογραφή και εφαρμογή Συλλογικών Συμβάσεων. Στον αγώνα αυτό κάλεσε τους εργαζόμενους στη «ΜΙΝΕΡΒΑ» να σταθούν ενωμένοι «σαν μια γροθιά», διεκδικώντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Πάλη για τις Συμβάσεις και σε άλλους κλάδους

Στην προμετωπίδα της δράσης της θέτει η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών την πάλη για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς. Στον αγώνα αυτό καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου. Την Πέμπτη 14 Απρίλη, στις 2 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί τηλεσύσκεψη ανάμεσα στην Ομοσπονδία και τους εκπροσώπους των εργοδοτών (ΣΕΒ) με θέμα την υπογραφή νέων κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων (Παστερίωσης, Τυροκομίας, Εμφιαλωμένων, Τυποποιημένων Τροφίμων, Πτηνοτροφίας).

«Συνολικά οι εργοδότες στον κλάδο έχουν, όλα αυτά τα χρόνια, τεράστια κέρδη. Από την άλλη, οι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων έχουν μειωθεί, οι τελευταίες κλαδικές ΣΣΕ υπογράφηκαν το 2009 με μεγάλες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ολα τα επόμενα χρόνια υπήρξαν προσπάθειες για να υπάρξουν κλαδικές ΣΣΕ καθώς το 2012 με νόμο επί της ουσίας καταργήθηκαν. Το 2018 στην απεργία του κλάδου βρεθήκαμε κοντά στην υπογραφή τους. Ομως η ενιαία στάση των βιομηχάνων (ΣΕΒ) και η απαράδεκτη πρότασή τους (586 ευρώ) έβαλαν προσωρινά εμπόδια», σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Οι βιομήχανοι, στηριζόμενοι διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και τα αστικά κόμματα, έχουν θησαυρίσει πάνω στις πλάτες εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Εχουν ξεζουμίσει και ξεκληρίσει χιλιάδες φτωχούς αγρότες. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Ακόμα και στην περίοδο πολεμικών συγκρούσεων αυτοί θησαυρίζουν και οι εργάτες πεθαίνουν από βόμβες ή από την πείνα και τη δίψα», υπογραμμίζει.

Στο έδαφος αυτό, η Ομοσπονδία στο πρόσφατο Συνέδριό της έχει θέσει σε προτεραιότητα την πάλη για τις Συλλογικές Συμβάσεις. «Το σχέδιό μας υπάρχει και περιμένει να υλοποιηθεί μόνο από εμάς τους εργαζόμενους, καμία κυβέρνηση, κανένας σωτήρας δεν θα νοιαστεί για εμάς και τις οικογένειές μας. Η συγκέντρωση χιλιάδων εργατικών μαχητικών δυνάμεων μπορεί να γείρει την πλάστιγγα με το μέρος μας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος, εκτός του αγώνα, αν θέλουμε να ζήσουμε καλύτερα, να ζήσουμε με αξιοπρέπεια», τονίζει.

Η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου καλεί επίσης σε σύσκεψη τα σωματεία της δύναμής της το Σάββατο 16 Απρίλη, στις 11.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) με θέμα τον αγώνα για τη Συλλογική Σύμβαση. «Δεν συμβιβαζόμαστε με τη βαρβαρότητα! Συζητάμε και οργανώνουμε την πάλη μας σε κάθε χώρο δουλειάς για την υπογραφή ΕΓΣΣΕ με βάση τα 825 ευρώ και ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, περισσότερα δικαιώματα. Για να γίνει αυτό υπόθεση του κάθε σωματείου στον κλάδο, των ίδιων των εργαζομένων», υπογραμμίζει.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ