Πέμπτη 5 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στις αεροπορικές εταιρείες

Η εξασφάλιση νέων πεδίων κερδοφορίας για τις αεροπορικές εταιρείες σε συνδυασμό με την εξασφάλιση παραπέρα φοροαπαλλαγών και άλλων προνομίων, είναι εκείνα που προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών που επικυρώθηκε από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και αναμένεται σήμερα Πέμπτη να ψηφιστεί στην Ολομέλεια. Πρόκειται για τις συμφωνίες «Αεροπορικών Υπηρεσιών» μεταξύ Ελλάδας, Σαουδικής Αραβίας και Αιγύπτου. Οι δύο πρώτες έχουν «κλείσει» από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και η τρίτη από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το κράτος έχει συνέχεια...

Το ΚΚΕ καταψήφισε τις συμφωνίες ως αντιλαϊκές, αφού όλα τα προνόμια στις εταιρείες θα κληθεί να τα πληρώσει ο λαός. Ο ειδικός αγορητής του Κόμματος Γιάννης Δελής σημείωσε ότι αυτές «εξυπηρετούν καταρχάς τα συμφέροντα των αεροπορικών εταιρειών και στη συνέχεια συμφέροντα άλλων μερίδων του κεφαλαίου όπως π.χ. του εμπορικού, τουριστικού κ.ο.κ.».

Το κράτος, όπως επιβεβαιώνεται και από αυτές τις συμφωνίες, όχι μόνο αναλαμβάνει την προετοιμασία και το άνοιγμα των νέων επιχειρηματικών πεδίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους των μεταφορών, του τουρισμού και του εμπορίου, «αλλά μεριμνά και εγγυάται την κερδοφορία των ελληνικών αεροπορικών εταιρειών στο εξωτερικό».

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί και η σχετική αναφορά της αιτιολογικής έκθεσης, όπου κάνει λόγο «για την προσφορά νέων ευκαιριών» για τις ελληνικές αεροπορικές εταιρείες που «δραστηριοποιούνται στην αγορά των αερομεταφορών».

Προβλέπεται ότι το κράτος μεριμνά για πάσης φύσεως φοροαπαλλαγές άμεσων και έμμεσων φόρων, όπως ο ΦΠΑ, όταν ο λαός υποφέρει από τη φοροεπιδρομή και την ακρίβεια. Στην ειδική έκθεση αναφέρεται ότι «η ανωτέρω απώλεια εσόδων» όλων των φοροαπαλλαγών των επιχειρηματικών ομίλων «θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού». Οπως ανέφερε ο Γ. Δελής, «όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η βάση και η κύρια πηγή των εσόδων του προϋπολογισμού και δεν είναι άλλη από το πορτοφόλι των λαϊκών οικογενειών».

Τόνισε ακόμα ότι «εδώ και χρόνια στη χώρα δεν υπάρχει εθνικός αερομεταφορέας, παρά μόνο ιδιωτικές εταιρείες. Και αυτών τα συμφέροντα είναι που εξυπηρετούνται με αυτές τις συμφωνίες». Επιπλέον «έχουν ιδιωτικοποιηθεί και τα περισσότερα αεροδρόμια της χώρας με τη σημαντική συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ».

Ειδικά για τη συμφωνία με τη Σ. Αραβία ανέφερε ότι είναι πλευρά «της αποστολής ολόκληρης συστοιχίας πυραύλων "Πάτριοτ" που ανέλαβε η χώρα», συμφωνία για λογαριασμό των συμφερόντων ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την ψήφο του στην Ολομέλεια, με τον εισηγητή του Χρ. Γιαννούλη να κάνει γαργάρα το περιεχόμενο των συμβάσεων και να «στήνει» αντιπαράθεση για τα «golden boys» της κυβέρνησης σε δημόσιους οργανισμούς τη ΔΕΗ κ.λπ.

Ο Μ. Παπαδόπουλος, υφυπουργός Μεταφορών, επιβεβαίωσε ότι οι συμφωνίες «προορίζονται για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα στον τουρισμό, την εμπορευματική κίνηση» κ.λπ., ενώ εξέφρασε την απορία του που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ξεκάθαρη θετική στάση, αφού άλλωστε η συμφωνία με την Αίγυπτο είναι και δικό του έργο. Επιφύλαξη δήλωσαν ακόμα ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Ελ. Λύση, ενώ καταψήφισε το ΜέΡΑ25.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ