Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ - ΔΥΠΑ
Αναλαμβάνει τον ρόλο του «γραφείου ευρέσεως εργασίας» για λογαριασμό των μεγαλοξενοδόχων

Τον ρόλο του «γραφείου ευρέσεως εργασίας» για λογαριασμό των επιχειρηματιών του Τουρισμού αναλαμβάνει να παίξει ο - πρόσφατα μετονομασμένος σε Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) - ΟΑΕΔ. Μετά από σύσκεψη, χτες, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, τα υπουργεία Εργασίας και Τουρισμού ανακοίνωσαν «δέσμη πρωτοβουλιών για την άμβλυνση του προβλήματος της έλλειψης εργαζομένων στον τομέα του Τουρισμού».

Στην εκκίνηση της σεζόν, οι μεγαλοξενοδόχοι έχουν κάνει «παράπονα» για την έλλειψη προσωπικού, υπολογίζοντας πως υπάρχουν περισσότερες από 50.000 ακάλυπτες θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Στο φόντο της εργοδοτικής «γκρίνιας» για τη δυσκολία εξεύρεσης του απαραίτητου προσωπικού, η κυβέρνηση σπεύδει να ...προβάρει τον ρόλο της ΔΥΠΑ ως μηχανισμού πειθαναγκασμού των ανέργων να αναλάβουν προσωρινές θέσεις εργασίας, με όρους που δεν διασφαλίζουν τα δικαιώματά τους.

Συγκεκριμένα, οι τουριστικές επιχειρήσεις θα υποβάλουν μέχρι τις 31 Μάη τις κενές θέσεις και σχετικές ειδικότητες στην πλατφόρμα της ΔΥΠΑ, οι εργασιακοί σύμβουλοι της οποίας «θα υποδείξουν τους ανέργους που πληρούν τις σχετικές προϋποθέσεις» για την κάλυψη των θέσεων μέχρι τις 15 Ιούνη. Επίσης, η Μονάδα Εξυπηρέτησης Μεσαίων και Μεγάλων Επιχειρήσεων (ΜΕΜΜΕ) της ΔΥΠΑ θα παρέχει «απευθείας υπηρεσίες εύρεσης και προεπιλογής προσωπικού σε επιχειρήσεις με 50 και άνω υπαλλήλους», μέσω του πανελλαδικού δικτύου των 117 Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης και θα υπάρξει «στοχευμένη συνεργασία των κατά τόπους υπηρεσιών της ΔΥΠΑ με τις τοπικές τουριστικές ενώσεις και επιχειρήσεις».

«Στόχος, ενόψει της θερινής περιόδου, είναι η κάλυψη των αναγκών των επιχειρήσεων, η επιστροφή στην αγορά εργασίας για ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), αλλά και η διασφάλιση της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος και κατ' επέκταση της εικόνας της χώρας στη διεθνή αγορά», σημειώνουν τα δύο υπουργεία σε κοινό δελτίο Τύπου. Ωστόσο, η διασφάλιση του «τουριστικού προϊόντος», δηλαδή της κερδοφορίας των ξενοδοχειακών ομίλων, είναι αυτή που ναρκοθετεί το δικαίωμα των ανέργων στη σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Την ίδια στιγμή, οι εργαζόμενοι του κλάδου γνωρίζουν πολύ καλά πόσο εύκολα μπορεί να πεταχτούν από την εντατικοποίηση και τη δουλειά χωρίς ανάσα στην ανεργία. Εζησαν την παρατεταμένη ανεργία και αβεβαιότητα την περίοδο της όξυνσης της πανδημίας και της μεγάλης μείωσης των τουριστικών αφίξεων. Ζουν την «κανονικότητα» της ανεργίας στο τέλος κάθε τουριστικής σεζόν και μέχρι την έναρξη της επόμενης. Τώρα, κυβέρνηση και εργοδότες κάνουν το μαύρο άσπρο και παρουσιάζουν τη δουλειά στον Τουρισμό ως τον δρόμο της «επιστροφής» των ανέργων στην αγορά εργασίας.

Και βέβαια, μένει να φανεί αν η κυβέρνηση για λογαριασμό των εργοδοτών θα επιστρατεύσει και το «ποινολόγιο» που έχει δημιουργήσει για τους ανέργους, προκειμένου να τους αναγκάσει να «λιώσουν» στη δουλειά για τους επόμενους μήνες, μέχρι να απολυθούν τον Σεπτέμβρη, ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων για φθηνούς εργαζόμενους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ