Τρίτη 10 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ
«Τσιρότο σε βαθιά πληγή» τα κυβερνητικά μέτρα για την ακρίβεια στην Ενέργεια

Απαιτεί να ενταχθούν και οι αυτοαπασχολούμενοι στο μέτρο επιστροφής της ενεργειακής επιβάρυνσης και να καταργηθεί η ρήτρα αναπροσαρμογής

Με «τσιρότα σε βαθιά πληγή» παρομοιάζει τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για την ενεργειακή ακρίβεια η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. «Η μειωμένη, σε σχέση με τον Απρίλιο (270 ευρώ/Mwh), επιδότηση των 170 ευρώ/Mwh για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις καθώς και η επιστροφή του 60% των επιβαρύνσεων με όριο τα 600 ευρώ για τα οικιακά και μόνο τιμολόγια δεν λύνουν το πρόβλημα της ενεργειακής φτώχειας που επεκτείνεται. Πολύ περισσότερο δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες που την δημιουργούν και την αναπαράγουν», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή της.

Ενώ, αφού αναδεικνύει ότι οι αυξήσεις ήταν εμφανείς πριν από το ξέσπασμα του πολέμου, σημειώνει ότι «τα νέα μέτρα καλύπτουν ελάχιστες από τις αυξήσεις που προέκυψαν από την αρχική εκδήλωση της ενεργειακής κρίσης. Ενδεικτικά, η τιμή της MWH ήταν 60 ευρώ πέρυσι, ενώ έφτασε τα 264 ευρώ τον Δεκέμβρη του '21. Χιλιάδες νοικοκυριά, ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις έχουν κληθεί να πληρώσουν πολύ μεγαλύτερα ποσά από τα 600 ευρώ σε έναν και μόνο μήνα», αναφέρει η Ομοσπονδία.

Οσο για τις αιτίες αυτού του φαινομένου, η ΟΒΣΑ τις εντοπίζει «στην απελευθέρωση της Ενέργειας και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ τις προηγούμενες δεκαετίες, την περιώνυμη "πράσινη ενέργεια" και το "εμπόριο ρύπων", που δεν έχουν και σοβαρή σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος».

«Η πολιτική των κυβερνήσεων και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδωσαν όλα εκείνα τα εργαλεία στις μεγάλες επιχειρήσεις και τα μονοπώλια, για να ασελγούν πάνω στις ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων για προσιτή πρόσβαση στην Ενέργεια. Η ιδιωτικοποίηση και η μονοπώληση έφεραν την ενεργειακή φτώχεια που διόγκωσαν οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και ο πόλεμος. Αυτήν την αλήθεια την κρύβει η κυβέρνηση και επιχειρεί να αποπροσανατολίσει με τα μίζερα και ανεπαρκή μέτρα που εξήγγειλε και θα ξαναπληρώσει ο λαός μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα δημοσιονομικά ελλείμματα. Οσο για τα ανέκδοτα περί περιορισμού των κερδών των μεγαλοεπιχειρήσεων στην Ενέργεια σε συνθήκες "ελεύθερης αγοράς", στερούνται κάθε σοβαρότητας», σχολιάζει η ΟΒΣΑ.

«Εδώ και τώρα χρειάζονται μέτρα μόνιμου χαρακτήρα σε κατεύθυνση αντίθετη με την πολιτική της "απελευθέρωσης" της Ενέργειας, που όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν και μας έχει οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση», υπογραμμίζει.

Και απαιτεί να ενταχθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και οι μικρές επιχειρήσεις στο μέτρο επιστροφής της ενεργειακής επιβάρυνσης, να μπει πλαφόν στην τιμή της κιλοβατώρας, να καταργηθούν η ρήτρα αναπροσαρμογής, το ειδικό τέλος μείωσης των εκπομπών αερίων ρύπων, το Χρηματιστήριο Ενέργειας και οι ΦΠΑ και ΕΦΚ. Επίσης απαιτεί την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων, χωρίς τις δεσμεύσεις του χρηματιστηρίου ρύπων, που αυξάνουν τεχνητά την τιμή του λιγνίτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ