Τρίτη 17 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για την ενίσχυση της «Πανσπουδαστικής ΚΣ»

Χιλιάδες φοιτητές προσέρχονται αύριο στις κάλπες στην πλειοψηφία των φοιτητικών συλλόγων

Με αισιοδοξία και αποφασιστικότητα για την ανασυγκρότηση και το δυνάμωμα του φοιτητικού κινήματος, για συλλόγους ζωντανούς, αγωνιστικούς και διεκδικητικούς για όλες τις σύγχρονες ανάγκες των φοιτητών στις σπουδές και τη ζωή, προσέρχονται αύριο Τετάρτη στις κάλπες οι φοιτητές, έχοντας την ευκαιρία να στείλουν ηχηρό μήνυμα ενδυνάμωσης της «Πανσπουδαστικής ΚΣ».

Οι τελευταίες φοιτητικές εκλογές, το 2019, ανέδειξαν την «Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας», το ψηφοδέλτιο που συγκροτούν σε κάθε σύλλογο τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ μαζί με πολλούς ακόμα φοιτητές, σε 2η δύναμη πανελλαδικά, με 23,3%. Φέτος, τουλάχιστον 1 στους 2 φοιτητές θα πάει στις κάλπες για πρώτη φορά.

Τα προηγούμενα τρία χρόνια μπορεί λόγω πανδημίας να μην έγιναν φοιτητικές εκλογές, αλλά οι νέοι και οι νέες δεν σώπασαν. Ως μαθητές πραγματοποίησαν τις μεγαλύτερες μαθητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Ως φοιτητές έδωσαν μεγάλους αγώνες για να μην ξεσπιτωθούν από τις φοιτητικές εστίες την περίοδο του lockdown, για να έχουν όλοι οι φοιτητές πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση, για να διασφαλίζονται οι όροι της εξεταστικής τους, και έπειτα για να γίνουν «φοιτητές ξανά», να ανοίξουν οι σχολές τους με ασφάλεια. Εβαλαν εμπόδια και καθυστερήσεις στην ένταση της καταστολής στις σχολές και στην εγκαθίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Είπαν ΟΧΙ στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στα θύματά του. Ολοι αυτοί οι φοιτητές, λοιπόν, ξέρουν καλά ποιοι ήταν δίπλα τους και μπροστά σε όλους αυτούς τους αγώνες, και ποιοι ήταν άφαντοι και τους καλούσαν να κάτσουν στην άκρη, στο περιθώριο.

Ολα αυτά είναι η βάση και η «μαγιά» που πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου για τις αυριανές εκλογές, κριτήριο ενίσχυσης της «Πανσπουδαστικής», για να αναδειχθεί πρώτη δύναμη από τις φοιτητικές κάλπες!

Το αισιόδοξο αυτό μήνυμα εξάλλου επιβεβαιώνεται από περιπτώσεις νεοσύστατων φοιτητικών συλλόγων στη Θεσσαλία, στη Βόρεια Ελλάδα κ.α., που έκαναν εκλογές το προηγούμενο διάστημα και μέσα από γνήσιες συλλογικές διαδικασίες ανέδειξαν αγωνιστικά Διοικητικά Συμβούλια, δίνοντας πλειοψηφία στην «Πανσπουδαστική».

Θυμίζουμε ότι στο διάστημα που μεσολάβησε από τις τελευταίες σε πανελλαδικό επίπεδο φοιτητικές εκλογές άρχισαν τη λειτουργία τους πολλά νέα Τμήματα, στο πλαίσιο των συγχωνεύσεων Ιδρυμάτων και της αλλαγής του ακαδημαϊκού χάρτη, με τις «πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ. Σ' αυτά τα Τμήματα έγινε προσπάθεια να ιδρυθούν νέοι φοιτητικοί σύλλογοι, και μέσα απ' αυτούς να πάρουν σάρκα και οστά οι ανάγκες και διεκδικήσεις.

Γι' αυτό και ο χάρτης των νυν συλλόγων είναι πια διαφορετικός από την τελευταία φορά που έγιναν εκλογές, οπότε δεν μπορεί να γίνει και σύγκριση με τα πανελλαδικά συγκεντρωτικά αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών.

Την ευθύνη των εκλογών έχει η εφορευτική επιτροπή σε κάθε σύλλογο. Οι φοιτητές ψηφίζουν με αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο. Οι κάλπες στους περισσότερους συλλόγους ανοίγουν στις 7 το πρωί και κλείνουν στις 7 το απόγευμα, εκτός από περιπτώσεις που η εφορευτική επιτροπή αποφασίζει διαφορετικά. Τα αποτελέσματα εκδίδονται από τις εφορευτικές επιτροπές των συλλόγων.

Το βράδυ των εκλογών και αφού θα ολοκληρώνεται η καταμέτρηση σε κάθε σύλλογο, στην ιστοσελίδα της «Πανσπουδαστικής» (http://www.pksekloges.gr) θα ανακοινώνονται αποτελέσματα εκλογών με συγκρίσεις σε συλλόγους Ιδρυμάτων, Σχολών και Τμημάτων που παραμένουν οι ίδιοι όπως το 2019, καθώς και αποτελέσματα από τους νέους συλλόγους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ