Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΥΗ
Ανάφλεξη ενδοαστικών συγκρούσεων

Την ανάφλεξη των συγκρούσεων ανάμεσα σε αντιμαχόμενες αστικές δυνάμεις στη Λιβύη, με τα τεράστια πετρελαϊκά κοιτάσματα (που ήταν και η αιτία της ιμπεριαλιστικής επέμβασης πριν 11 χρόνια) καταδεικνύουν οι χτεσινές ανταλλαγές πυρών στο κέντρο της Τρίπολης ανάμεσα σε ενόπλους που στηρίζουν τον απερχόμενο πρωθυπουργό Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και φρουρούς του διορισθέντος από το εκλεγμένο κοινοβούλιο (εδώ και τρεις μήνες) Φάτχι Μπασάγα.

Ο αιφνιδιασμός που επιχείρησαν οι δυνάμεις του Μπασάγα προκειμένου να μπει στο πρωθυπουργικό μέγαρο και να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας απέτυχε. Οι ένοπλες ομάδες ασφαλείας και φιλότουρκων μισθοφόρων που φρουρούν τον Ντμπεϊμπά απέκρουσαν χτες χαράματα την προσπάθεια των ενόπλων του Φάτχι Μπασάγα να καταλάβουν το μέγαρο και μετά από μερικές ώρες ανταλλαγής πυρών που προκάλεσαν τον τραυματισμό αδιευκρίνιστου αριθμού ατόμων και υλικές ζημιές σε υποσταθμό Ενέργειας, αποχώρησαν.

Ο Μπασάγα σε ανακοίνωσή του τόνισε πως επέλεξε να αποχωρήσουν για να αποφευχθεί αιματοκύλισμα «χάριν της ασφάλειας των πολιτών».

Παρενέβησαν νωρίτερα οι ΗΠΑ και η Αμερικανίδα «σύμβουλος» του ΓΓ του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Στέφανι Γουίλιαμς, που κάλεσαν τις δύο πλευρές να βρουν λύση «μέσω διαλόγου» και διαπραγμάτευσης.

Η Γουίλιαμς μάλιστα εμφανίστηκε πρόθυμη να αναλάβει τη μεσολάβηση μεταξύ των δύο πλευρών για λύση «στο δρόμο προς τη σταθερότητα και τη διεξαγωγή των εκλογών». Προειδοποίησε επίσης πως οι συγκρούσεις στην Τρίπολη μπορεί να υπονομεύσουν τις διαπραγματεύσεις που γίνονται εδώ και μέρες στο Κάιρο ανάμεσα στο μη εκλεγμένο «Ανώτατο Κρατικό Συμβούλιο» (που στηρίζουν ένοπλες οργανώσεις της Δυτικής Λιβύης και ο πρωθυπουργός Ντμπεϊμπά) και στην εκλεγμένη λιβυκή βουλή που εδρεύει στο Τομπρούκ και στηρίζει τη διορισμένη από αυτήν κυβέρνηση του Μπασάγα που έχει (αναγκαστικά...) έδρα στη Σύρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ