Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Προαναγγελία νομοσχεδίου για αλλαγή του Πρωτοκόλλου με την ΕΕ

...ενώ συνεχίζονται τα παζάρια των δύο πλευρών

Σε ομιλία της χτες στη Βουλή των Κοινοτήτων, η Βρετανίδα ΥΠΕΞ, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε πως τις επόμενες βδομάδες θα κατατεθεί νομοσχέδιο που θα προωθεί αλλαγές στο Πρωτόκολλο Βρετανίας - ΕΕ, που θα είναι «συμβατές με τις υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου στο Διεθνές Δίκαιο». Η ίδια εξέφρασε την ελπίδα πως στο μεσοδιάστημα θα γίνουν διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

Νωρίτερα, ο Βρετανός υπουργός για τη Βόρεια Ιρλανδία, Μπρ. Λιούις, χαρακτήρισε «αχρείαστο» έναν εμπορικό πόλεμο μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ανάγκη ή οποιοδήποτε όφελος για κάποιον σε έναν εμπορικό πόλεμο», ανέφερε. Πρόσθεσε ότι η Βρετανία συνεχίζει να θέλει να βρει μια λύση μέσω διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, αλλά δεν αποκλείει τίποτα.

Στο μεταξύ, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη συναντήθηκαν χτες για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα μετά τις προχτεσινές συζητήσεις του πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον, με πολιτικά κόμματα στη Βόρεια Ιρλανδία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχέδια της κυβέρνησης να αλλάξει ή να καταργήσει τμήματα του Πρωτοκόλλου για τις σχέσεις με την ΕΕ, ο Τζόνσον δήλωσε και αυτός πως «ένας εμπορικός πόλεμος με την ΕΕ δεν είναι πιθανός», προσθέτοντας πως «αυτό που πρέπει να διορθώσουμε είναι τα προβλήματα με την πολιτική κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία».

Ο Μ. Σέφκοβιτς, αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για τις σχέσεις με τη Βρετανία, απάντησε στις βρετανικές κινήσεις που ανήγγειλε η Λιζ Τρας, επαναλαμβάνοντας ότι το Πρωτόκολλο Βρετανίας - ΕΕ είναι αποτέλεσμα μακρών διαπραγματεύσεων και μια «απάντηση» στα ζητήματα που προκάλεσε το Brexit. Δεν απέκλεισε ούτε αυτός διαπραγματεύσεις με στόχο «βελτιωτικές αλλαγές», αλλά όχι ριζική αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου για να μη διακυβευτεί η ειρηνευτική συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία.

Τα νέα παζάρια Βρετανίας - ΕΕ είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη «δυστοκία» των διαπραγματεύσεων στη Βόρεια Ιρλανδία μετά τις βουλευτικές εκλογές της 5ης Μάη, κατά τις οποίες το Σιν Φέιν, που τάσσεται υπέρ μιας ένωσης της Ιρλανδίας, κατέκτησε για πρώτη φορά την πρώτη θέση και εξέλεξε περισσότερους βουλευτές. Το κόμμα DUP, των λεγόμενων «ενωτικών», που υπεραμύνονται της παραμονής της Βόρειας Ιρλανδίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχασε τα πρωτεία και εμποδίζει τον σχηματισμό νέας τοπικής κυβέρνησης (βάσει της ειρηνευτικής συμφωνίας πρέπει να συμμετέχουν και τα δύο μεγάλα κόμματα), θέτοντας ως όρο την αλλαγή των προβλέψεων του Πρωτοκόλλου ΕΕ - Βρετανίας για τη Βόρεια Ιρλανδία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ