Τετάρτη 18 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ - ΕΕ
Νέα «καμπανάκια» για τις «καθυστερήσεις» στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση

Η σημερινή κατάσταση «αποτελεί δώρο για τη Ρωσία», λέει ο Μπορέλ

«Κατάσταση που δεν βλάπτει μόνο εκείνους, βλάπτει εμάς όλους. Κοστίζει σε μας και στην περιοχή πάρα πολλά ως προς την αξιοπιστία και την πολιτική της προοπτική (...) και αποτελεί δώρο για τη Ρωσία». Αυτά είπε σχετικά με την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια ο επικεφαλής της ευρωενωσιακής διπλωματίας, Ζ. Μπορέλ, αναφερόμενος στις καθυστερήσεις που συναντά η διαδικασία διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή και ειδικά το «βέτο» που η Βουλγαρία διατηρεί ως προς την έναρξη της ενταξιακής πορείας της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται βέβαια για καθυστερήσεις και εμπόδια άμεσα συνδεδεμένα τόσο με τις έντονες ενδοκαπιταλιστικές αντιθέσεις στην ΕΕ όσο και με την παρέμβαση ανταγωνιστικών ιμπεριαλιστικών κέντρων σε αυτήν την κρίσιμη περιοχή.

Με φόντο το άτυπο δείπνο το οποίο πρόσφατα παρέθεσε στους ηγέτες των 6 χωρών και προτεκτοράτων των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία), ο Μπορέλ έκανε λόγο για «σοβαρή κρίση» που μπορεί να προκληθεί αν μέχρι να λήξει η γαλλική προεδρία της ΕΕ δεν διευθετηθούν τα ζητήματα που εμποδίζουν την ένταξη νέων μελών από την περιοχή στη λυκοσυμμαχία. «Αυτή η καθυστέρηση δεν είναι βιώσιμη», υποστήριξε.

Σε άλλες του δηλώσεις στη συνέχεια, ο Μπορέλ επισήμανε ότι «τα Δυτικά Βαλκάνια αποτελούν μέρος της γεωγραφίας μας και θέλουμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις ανατρεπτικές ενέργειες της Ρωσίας στην περιοχή», εκφράζοντας «ανησυχία» για τις δράσεις της Μόσχας ειδικά «μέσω παραπληροφόρησης και επιθέσεων στον κυβερνοχώρο», όπως είπε.

Ακόμα δεν παρέλειψε να χαιρετίσει όσους «εταίρους μας στα Δυτικά Βαλκάνια συμμορφώνονται πλήρως με την απάντηση της ΕΕ στην επιθετικότητα της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας από την πρώτη μέρα», αλλά και να προτρέψει «και άλλους να κάνουν το ίδιο», με το βλέμμα του στραμμένο πρώτα από όλα στη Σερβία, που αν και υπερψήφισε στον ΟΗΕ δυτικά ψηφίσματα καταδίκης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, συνεχίζει να μην υιοθετεί τις κυρώσεις κατά της Μόσχας.

Τέλος, συσχετίζοντας τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τα Βαλκάνια, ο Μπορέλ σημείωσε: «Ο τελευταίος πόλεμος στην Ευρώπη ήταν στα Βαλκάνια, τώρα είναι στην Ουκρανία και σήμερα θα είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε τον παγκόσμιο και περιφερειακό αντίκτυπο αυτού του πολέμου του Πούτιν, ενός παράνομου πολέμου εναντίον του ουκρανικού λαού και κατά της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες». Κατέληξε ότι είναι πολύ σημαντικό να συζητηθεί με τους ηγέτες των βαλκανικών κρατών «πώς μπορούμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες αυτού του πολέμου».

«Χρησιμοποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία εναντίον της Σερβίας»

Στο μεταξύ, εκφράζοντας ανησυχία για τις νέες εξελίξεις στην προσπάθεια αναβάθμισης του προτεκτοράτου του Κοσόβου, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλ. Βούτσιτς, μίλησε για «αναταράξεις», τονίζοντας ότι «χρησιμοποιούν την κατάσταση στην Ουκρανία εναντίον της Σερβίας και θέλουν να πάρουν πολύ περισσότερα από όσα ζητούσαν πριν, λέγοντας ότι είμαστε στο πλευρό της Ρωσίας ενώ αυτοί μάχονται κατά του ρωσικού φασισμού».

Πρόσθεσε ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να εξαναγκάσει τη Σερβία μέσω εκβιασμών και πιέσεων», σημείωσε πως «υπάρχουν πολλές αμφιβολίες και ερωτήματα», ενώ παραπέμποντας στη Σύνοδο που αναμένεται να οργανώσει για τα Δυτικά Βαλκάνια η γαλλική προεδρία της ΕΕ στις 23/6, ανέφερε ότι «θα έχει πολύ ενδιαφέρον. Σε ό,τι μας αφορά, η κατάσταση δεν είναι απλή, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή, δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη φύση μας», για να καταλήξει: «Πρέπει να πάρουμε λογικές αποφάσεις. Ολα στον κόσμο έχουν γίνει απόλυτη υστερία και δεν είναι καλό να ξεχωρίζεις. Η χώρα μας δεν είναι μεγάλη, αλλά ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να φέρουμε το πλοίο μας σε ήρεμα νερά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ