Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Με νέα αντιαπεργιακά μέτρα απειλεί η κυβέρνηση τους εργαζόμενους

Στο επίκεντρο η προοπτική πανεθνικής απεργίας των σιδηροδρομικών

«Μειώστε τα εισιτήρια, όχι το προσωπικό!»: Πικέτα από παλιότερη κινητοποίηση των σιδηροδρομικών
«Μειώστε τα εισιτήρια, όχι το προσωπικό!»: Πικέτα από παλιότερη κινητοποίηση των σιδηροδρομικών
Τη δρακόντεια αντιαπεργιακή νομοθεσία και τις απειλές κυβέρνησης και εργοδοσίας παλεύουν να ξεπεράσουν οι εργαζόμενοι στους σιδηρόδρομους της Βρετανίας, προσανατολιζόμενοι σε πανεθνική απεργιακή κινητοποίηση, ενάντια στα εργοδοτικά σχέδια για χιλιάδες απολύσεις και στην καταβαράθρωση του εργατικού εισοδήματος από την ακρίβεια.

Πάνω από 40.000 εργαζόμενοι, μέλη του κλαδικού Συνδικάτου Εργαζομένων Σιδηροδρόμων, Ναυτιλίας και Μεταφορών (RMT), πραγματοποίησαν από τις 26 Απρίλη μέχρι χτες ψηφοφορία για την έγκριση απεργιακών και άλλων κινητοποιήσεων (άρνηση εκτέλεσης υπερωριών κ.ά.).

Το Συνδικάτο αναφέρει ότι αν υπερψηφιστεί η απεργία, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσα στον Ιούνη.

Σημειώνεται επίσης ότι και οι εργαζόμενοι στο Μετρό του Λονδίνου έχουν ανακοινώσει απεργία για τις 7 Ιούνη.

Δρακόντεια αντιαπεργιακή νομοθεσία και νέες απειλές της κυβέρνησης

Με βάση την αντεργατική - αντισυνδικαλιστική νομοθεσία, για να κηρυχθεί η πανεθνική απεργία θα πρέπει από τους 40.000 εργαζόμενους - μέλη του RMT να συμμετέχει στην ψηφοφορία τουλάχιστον το 50% (με ψηφοδέλτια που ταχυδρομούνται στα σπίτια των μελών του Συνδικάτου) και να ψηφίσει υπέρ της απεργίας τουλάχιστον το 40% του συνόλου των εγγεγραμμένων μελών. Τα όρια αυτά μάλιστα υπολογίζονται ξεχωριστά σε κάθε εταιρεία του σιδηροδρομικού δικτύου, στο οποίο δραστηριοποιούνται η «Network Railway» και άλλες 15 εταιρείες λειτουργίας του δικτύου.

Και σαν να μην φτάνει η ήδη υπάρχουσα αντιαπεργιακή νομοθεσία, την ίδια ώρα η βρετανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να προσθέσει νέα μέτρα παραπέρα χτυπήματος του δικαιώματος στην απεργία.

Χαρακτηριστικά, καθώς η κυβέρνηση Τζόνσον ανησυχεί ότι οι εργαζόμενοι μπορεί να ξεπεράσουν τους παραπάνω αντεργατικούς περιορισμούς, ο υπουργός Μεταφορών Γραντ Σαπς ανακοίνωσε ότι το υπουργικό συμβούλιο επεξεργάζεται νόμους που θα καθιστούν παράνομες τις απεργίες αν δεν διασφαλίζεται το περιβόητο «ελάχιστο επίπεδο εγγυημένης υπηρεσίας» (minimum service level).

Εντείνοντας τους εκβιασμούς απέναντι στους εργαζόμενους, ο Σαπς δήλωσε ότι οι σιδηρόδρομοι «είναι ήδη σε μηχανική υποστήριξη οικονομικά», ενώ μπαράζ δημοσιευμάτων στα αστικά ΜΜΕ επιχειρεί να καλλιεργήσει «κοινωνικό αυτοματισμό», περιγράφοντας καταστάσεις «χάους» και σοβαρούς κινδύνους τροφοδοσίας στα σούπερ μάρκετ κ.α. αν προχωρήσει η απεργία των σιδηροδρομικών.

Ο Σαπς αναμένεται τις επόμενες μέρες να συναντηθεί με τον Μπόρις Τζόνσον και τον υπουργό Οικονομικών για την «αντιμετώπιση» της κατάστασης.

Χιλιάδες απολύσεις και παγωμένοι μισθοί ενώ καλπάζει η ακρίβεια

Αυτό για το οποίο «καίγεται» βέβαια η κυβέρνηση δεν είναι η «ταλαιπωρία των πολιτών», αλλά η διασφάλιση των συμφερόντων των εταιρειών των σιδηροδρόμων, συνολικά των μονοπωλίων που η δραστηριότητά τους συνδέεται άμεσα με τις σιδηροδρομικές μεταφορές.

Χαρακτηριστικά, η «Network Rail» εκτιμά ότι η απεργία θα κοστίσει στη βιομηχανία 30 εκατομμύρια στερλίνες τη μέρα.

Η ίδια εταιρεία έχει δηλώσει ότι σχεδιάζει να περικόψει τουλάχιστον 2.500 θέσεις εργασίας στον τομέα της συντήρησης του δικτύου - με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των εργαζομένων και των επιβατών στα τρένα - στο πλαίσιο ενός σχεδίου «εξοικονόμησης δαπανών» ύψους 2 δισ. στερλινών.

Οι δε 15 εταιρείες λειτουργίας του δικτύου κρατούν παγωμένους τους μισθούς και εξαπολύουν απειλές για τις θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου διεκδικούν ουσιαστικές αυξήσεις μισθών, απέναντι στη μεγάλη ακρίβεια και τις τεράστιες αυξήσεις στους λογαριασμούς, και απαιτούν διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αυτοί που πριν λίγο καιρό τους επαινούσαν ως «ήρωες», για τη δουλειά τους μέσα στην πανδημία, σήμερα τους κρατούν με παγωμένους μισθούς την ώρα που η εργοδοσία βγάζει μεγάλα κέρδη...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ