Τετάρτη 25 Μάη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Κοινή περιπολία κινεζικών και ρωσικών βομβαρδιστικών

Κινεζικά και ρωσικά βομβαρδιστικά αεροπλάνα προχώρησαν χτες σε κοινή περιπολία πάνω από τη Θάλασσα της Ιαπωνίας και την Ανατολική Κινεζική Θάλασσα, την ώρα που οι ηγέτες Ιαπωνίας, ΗΠΑ, Ινδίας και Αυστραλίας συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής του Quad στο Τόκιο.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε την άσκηση, αναφέροντας ότι αυτή περιλάμβανε ρωσικά βομβαρδιστικά τύπου «Tu-95» και κινεζικά τύπου «Xian H-6», ενώ διήρκεσε 13 ώρες. Το υπουργείο Αμυνας της Κίνας ανακοίνωσε κι αυτό «κοινή αεροπορική περιπολία», την οποία μάλιστα χαρακτήρισε «στρατηγική» και ότι έγινε «σύμφωνα με το ετήσιο σχέδιο στρατιωτικής συνεργασίας» Κίνας - Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έσπευσε να εκτιμήσει ότι η κοινή άσκηση δείχνει το βάθος της ευθυγράμμισης των δύο χωρών, μέσω δηλώσεων ανώτερου αξιωματούχου της στο «Ρόιτερς». Ο ίδιος σχολίασε ότι «η Κίνα δεν απομακρύνεται από τη Ρωσία. Μάλιστα, τα γυμνάσια δείχνουν πως η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει τη Ρωσία να υπερασπιστεί τα ανατολικά της ενώ η Ρωσία πολεμά στα δυτικά της (...) Η Κίνα συνεχίζει να είναι πρόθυμη να ευθυγραμμιστεί στενά με τη Ρωσία, μέσω και της στρατιωτικής συνεργασίας».

Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι τα αεροσκάφη δεν παραβίασαν τον νοτιοκορεατικό εναέριο χώρο, ωστόσο εισήλθαν στη λεγόμενη Ζώνη Αναγνώρισης (ADIZ - ζώνη στην οποία η Σεούλ ζητά από ξένα αεροσκάφη να καταθέσουν στοιχεία τους, αλλά δεν την αναγνωρίζουν όλες οι χώρες) και «αναπτύχθηκαν» νοτιοκορεατικά αεροσκάφη προκειμένου να «θέσουν σε εφαρμογή μέτρα τακτικής» για προετοιμασία «πιθανού περιστατικού».

Ο υπουργός Αμυνας της Ιαπωνίας, Νομπούο Κισί, δήλωσε ότι διαμαρτυρήθηκε με διπλωματικό διάβημα στο Πεκίνο και ότι «το γεγονός ότι αυτό έγινε στη διάρκεια της Συνόδου του Quad το καθιστά ακόμα μεγαλύτερη πρόκληση από ό, τι στο παρελθόν».

Λαβρόφ: «Στόχος μας οι δεσμοί με την Κίνα»

Χαρακτηριστικές ήταν άλλωστε οι δηλώσεις του Ρώσου ΥΠΕΞ Σ. Λαβρόφ ότι αν η Δύση «θέλει να προσφέρει κάτι αναφορικά με την αποκατάσταση των σχέσεών μας, τότε θα εξετάσουμε σοβαρά αν το χρειαζόμαστε ή όχι». Τόνισε δε ότι «τώρα που η Δύση έλαβε "θέση δικτάτορα", οι οικονομικοί δεσμοί μας με την Κίνα θα αναπτυχθούν ακόμα ταχύτερα».

Στο μεταξύ, ο γενικός διευθυντής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας «Roscosmos» Ντμίτρι Ρογκόζιν «αναρωτήθηκε» για τις Κουρίλες Νήσους (όπως τις αποκαλεί η Ρωσία, ενώ η Ιαπωνία τις αποκαλεί «Βόρεια Εδάφη») «γιατί τα νησιά δεν έχουν ρωσικά ονόματα», αφού «όταν τα κράτη προσθέτουν περιοχές στον έλεγχό τους, τους δίνουν δικά τους ονόματα». Στο παρελθόν ο Ρογκόζιν έχει προτείνει ονόματα όπως «Βάριαγκ», παραπέμποντας σε ένα ρωσικό καταδρομικό του οποίου η βύθιση έγινε αφορμή για την έναρξη του Ρωσοϊαπωνικού Πολέμου του 1904.

Θυμίζουμε ότι Ρωσία και Ιαπωνία διαφιλονικούν για τα συγκεκριμένα νησιά, ενώ μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «πάγωσαν» σχέδια διμερών επενδύσεων σε αυτά και σταμάτησαν εντελώς οι διμερείς συνομιλίες για άρση της εμπόλεμης κατάστασης, που τυπικά παραμένει, παρά τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κοινές αεροπορικές περιπολίες Ρωσίας - Κίνας (2023-06-07 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται εξοπλισμοί που αναζωπυρώνουν ανταγωνισμούς (2022-12-01 00:00:00.0)
Αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά σε άσκηση για πρώτη φορά από το 2017 (2022-11-08 00:00:00.0)
Στρατιωτικές ασκήσεις και «κινητικότητα» (2021-09-09 00:00:00.0)
Κινεζικές υπερπτήσεις κοντά σε Ν. Κορέα και Ιαπωνία (2017-12-19 00:00:00.0)
Ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί με πρόσχημα «περιφερειακές και διεθνείς απειλές» (2016-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ