Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΝΕΑ ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
Μαζική έξοδος αμάχων εν μέσω πυρών

Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ρωσία

Πολεμικός αναβρασμός επικρατεί για μια ακόμη φορά στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας καθώς ο τουρκικός στρατός έχει μπει πλέον στο στάδιο «προκαταρκτικών» βομβαρδισμών από το βράδυ της Πέμπτης σε κουρδικές περιοχές της βόρειας Συρίας που αποτελούν τον βασικό στόχο της επικείμενης νέας χερσαίας επέμβασης στην περιοχή.

Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν ήδη μαζική έξοδο πολλών εκατοντάδων αμάχων, όπως στο Ταλ Ταμρ και Αμπού Ρασίν. Την Τετάρτη, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε επιβεβαιώσει την επικείμενη κλιμάκωση των χερσαίων επεμβάσεων στο συριακό έδαφος με τα γνωστά προσχήματα περί «τρομοκρατικής απειλής». Οπως είπε, ο σκοπός αυτήν τη φορά είναι να απαλλαχθούν οι περιοχές Ταλ Ριφάτ και Μάνμπιτζ από «τρομοκράτες».

Ο Φραχάντ αλ Σάμι, εκπρόσωπος των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, δήλωσε ότι τουρκικές δυνάμεις και Σύροι μισθοφόροι του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού» προσπάθησαν να παρεισφρήσουν στον βόρειο τομέα της Μάνμπιτζ, αλλά απωθήθηκαν από τους Κούρδους μαχητές. Σύμφωνα με τον ίδιο, αναφέρθηκαν σφοδροί τουρκικοί βομβαρδισμοί στην περιοχή, κυρίως στην Ταλ Ταμρ, που οδήγησαν σε μαζική έξοδο αμάχων.

Γεγονός είναι πάντως πως η νέα κλιμάκωση της χερσαίας επέμβασης του τουρκικού στρατού στο έδαφος της βόρειας Συρίας προκαλεί αυτήν τη φορά τις αντιδράσεις Ρωσίας και ΗΠΑ.

Την Πέμπτη η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, εμφανίστηκε ανήσυχη για τις επιπτώσεις μιας νέας ευρείας κλίμακας τουρκικής στρατιωτικής επιχείρησης, λέγοντας: «Ελπίζουμε ότι η Αγκυρα θα απόσχει από ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη επιδείνωση της ήδη περίπλοκης κατάστασης στη Συρία».

Παράλληλα, μία μέρα μετά, ο Ρώσος πρέσβης στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, δείχνοντας πως υπάρχουν έντονες αντιθέσεις με τις ΗΠΑ στο πεδίο της Συρίας, στη διάρκεια τοποθέτησής του σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κατήγγειλε τον αμερικανικό στρατό πως κατέχει παράνομα κομμάτι της βόρειας Συρίας και πως έχει προβεί σε ατιμώρητα εγκλήματα πολέμου. Χαρακτήρισε δε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης «πολιτικό εργαλείο» τονίζοντας πως τελικά δέχεται εντολές από αυτούς που το χρηματοδοτούν ώστε να μην ασκούνται διώξεις στους στρατούς τους όταν κάνουν εγκλήματα πολέμου...

Από την άλλη, οι ΗΠΑ, για τους δικούς τους λόγους, δεν δείχνουν θετικές σε μία νέα τουρκική επέμβαση στη βόρεια Συρία. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή του με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, την Τετάρτη στην Ουάσιγκτον προειδοποίησε εμμέσως πλην σαφώς την Τουρκία πως οι ΗΠΑ (οι οποίες συνεργάστηκαν στενά επί σειρά ετών με τους Κούρδους μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» κατά των τζιχαντιστών) θα εναντιωθούν σε «οποιαδήποτε κλιμάκωση» στη βόρεια Συρία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ