Σάββατο 4 Ιούνη 2022 - Κυριακή 5 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΣΙΑ - ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν αναπροσαρμογές στο «στρατιωτικό δόγμα» τους

Την αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να αναβαθμίσουν δραστικά και τη στρατιωτική τους παρουσία σε Ασία - Ειρηνικό επιβεβαίωσαν νέες διπλωματικές επαφές που έγιναν, με αφορμή τις βαλλιστικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας, που από την αρχή της χρονιάς είναι αυξημένες.

Ο Σουνγκ Κιμ, ειδικός απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου για το Κορεατικό, μετά από συνάντηση που είχε στη Σεούλ με ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα είπε χαρακτηριστικά: «Προχωράμε σε κινήσεις προσαρμογής του στρατιωτικού μας δόγματος, βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες (...) κατάλληλες και απαραίτητες για να δυναμώσει η αμυντική αλλά και η αποτρεπτική μας ικανότητα, ώστε να προστατεύσουμε τους συμμάχους μας στην περιοχή».

Ο Φουνακόσι Τακεχίρο, γενικός διευθυντής του ιαπωνικού ΥΠΕΞ για Υποθέσεις Ασίας και Ωκεανού, δήλωσε ότι οι φετινές εκτοξεύσεις της Βόρειας Κορέας «τονίζουν την ανάγκη για πιο ρωμαλέα διεθνή απάντηση» και επέκρινε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αδράνεια.

Ο δε εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας, Κιμ Γκουν, είπε ότι «τα πυρηνικά όπλα της Βόρειας Κορέας και η πυραυλική ανάπτυξη το μόνο που θα καταφέρουν είναι να δυναμώσουν τη συνεργασία των ΗΠΑ και των ασιατικών τους συμμάχων στην ασφάλεια και να βαθύνει την απομόνωση του Βορρά».

Καναδάς: Παρενοχλήσεις από κινεζικά αεροσκάφη

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες, ο Καναδάς υποστήριξε ότι στρατιωτικά αεροσκάφη του που επιχειρούν στην Κορεατική Χερσόνησο έχουν παρενοχληθεί επανειλημμένως από κινεζικά αεροσκάφη σε επικίνδυνα κοντινές αποστάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου των καναδικών Ενόπλων Δυνάμεων, Νταν λε Μπουτιγιέ, υποστήριξε ότι τα επεισόδια σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης «Neon», που επιβλέπει την εφαρμογή των κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας.

Καναδικό αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας, τύπου «CP-140 Aurora», εκτελούσε πτήσεις από την αεροπορική βάση Kadena στην Ιαπωνία από 26 Απρίλη μέχρι 26 Μάη και, σύμφωνα με τον Μπουτιγιέ, το πλήρωμά του έφτασε σε ορισμένες περιπτώσεις να νιώσει ότι βρισκόταν «σε κίνδυνο». Ανέφερε δε ότι τροποποίησε το σχέδιο πτήσης του, για να αποφύγει πιθανή σύγκρουση. Αν και δεν διευκρίνισε πότε σημειώθηκαν τα επεισόδια, ο εκπρόσωπος ισχυρίστηκε ότι είναι ολοένα και πιο συχνά.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή ο Κινέζος ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι αναμενόταν να ολοκληρώσει την πολυήμερη περιοδεία του σε νησιωτικές χώρες του Ειρηνικού, με τις επαφές του στην Παπούα Νέα Γουινέα, μία από τις χώρες της περιοχής με μεγάλο φυσικό πλούτο, η οποία μεταξύ άλλων παζαρεύει με το Πεκίνο συμφωνία συνεργασίας για το φυσικό της αέριο (την ίδια στιγμή διατηρεί στενούς αμυντικούς δεσμούς με την Αυστραλία, που διατηρεί και στρατιωτική βάση στο νησί).

Σημειωτέον, στην Παπούα Νέα Γουινέα θα γίνουν εθνικές εκλογές τον Ιούλη και ήδη πολλοί χαρακτηρίζουν «απρεπή» την προσπάθεια του Πεκίνου να κλείσει συμφωνίες πριν απ' αυτές. Περιοδεία στην περιοχή συνεχίζει και η ΥΠΕΞ της Αυστραλίας Πένι Γουόνγκ, που την Παρασκευή αναμενόταν στις Νήσους Τόνγκα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προειδοποιήσεις» στη Μόσχα για τη συνεργασία με Βόρεια Κορέα (2023-09-20 00:00:00.0)
«Ανεμπόδιστη» πρόσβαση των ΗΠΑ σε στρατιωτικές βάσεις στην Παπούα Νέα Γουινέα (2023-06-16 00:00:00.0)
Οι ΗΠΑ υπέγραψαν «αμυντική συμφωνία» με την Παπούα Νέα Γουινέα (2023-05-23 00:00:00.0)
Νέα κινητικότητα στο Κορεατικό (2018-09-28 00:00:00.0)
Σήμερα και αύριο η Σύνοδος της APEC (2017-11-10 00:00:00.0)
Πεδίο έντονων ανταγωνισμών και ισορροπιών (2014-11-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ