Τετάρτη 8 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νομοσχέδιο που συστηματοποιεί την αντιμεταναστευτική πολιτική

Το καταψήφισε το ΚΚΕ, καταγγέλλοντας κυβερνήσεις και ΕΕ για τις απάνθρωπες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι ξεριζωμένοι των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και της καπιταλιστικής βαρβαρότητας

Ψηφίστηκε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής από την κυβερνητική πλειοψηφία το νομοσχέδιο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για την κωδικοποίηση «της νομοθεσίας για την υποδοχή, τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών και την προσωρινή προστασία σε περίπτωση μαζικής εισροής εκτοπισθέντων αλλοδαπών», με το οποίο πρακτικά συστηματοποιείται και γίνεται πιο εύκολη στην εφαρμογή της όλη η βάρβαρη, απάνθρωπη νομοθεσία κατά των προσφύγων και μεταναστών την οποία έχουν διαμορφώσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, με τη σφραγίδα των αντιδραστικών Οδηγιών και Συνθηκών της ΕΕ.

Ο αρμόδιος υπουργός Ν. Μηταράκης, μιλώντας στην Ολομέλεια, συνέδεσε την ένταση της βίας και της καταστολής σε βάρος των ξεριζωμένων με τη διαφύλαξη των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων! «Εμείς φυλάσσουμε τα σύνορά μας και κατ' επέκταση τα σύνορα της ΕΕ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα δεν εκβιάζει και δεν απειλεί. Ομοίως, η Ελλάδα δεν εκβιάζεται και δεν απειλείται». Συμπλήρωσε πως «η φύλαξη των συνόρων είναι ένας από τους επτά πυλώνες της πολιτικής μείωσης των ροών. Ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο παίζουν και οι νέες κλειστές ελεγχόμενες δομές», δηλαδή οι σιδερόφραχτες φυλακές, για τις οποίες μάλιστα είπε ότι «ήδη λειτουργούν χωρίς προβλήματα για τις τοπικές κοινωνίες, χωρίς αντιδράσεις», ξεχνώντας βέβαια να πει ότι η κυβέρνηση ματοκύλισε τους νησιώτες που αγωνίζονταν και συνεχίζουν να αγωνίζονται ενάντια σε αυτήν την απάνθρωπη πολιτική.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε το νομοσχέδιο, όχι γιατί διαφωνεί επί της αρχής, όπως ξεκαθάρισε ο εισηγητής του, Γ. Ψυχογιός, αλλά γιατί η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να ζητήσει την... «αλληλεγγύη της ΕΕ», ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση «παραλείψεις» στην ενσωμάτωση στον κώδικα των Οδηγιών της ΕΕ για το Προσφυγικό - που, βέβαια, όσο κι αν προσπάθησε να τις εξωραΐσει, είναι όλες αντιδραστικές. Δεν είπε κουβέντα για τις αιτίες που προκαλούν την προσφυγιά, ενώ επιδόθηκε και στη γνωστή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση για το ποιος εγκλώβισε περισσότερους ή λιγότερους πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα. Ανάλογη κριτική άσκησαν ΚΙΝΑΛ και ΜέΡΑ25, που επίσης καταψήφισαν, ενώ η Ελ. Λύση βρήκε αφορμή να ρίξει το εθνικιστικό της δηλητήριο.

Ανθρωποι ζουν σαν ποντίκια τον 21ο αιώνα

«Αλήθεια, έχετε ρωτήσει το ΝΑΤΟ αν αναγνωρίζει σύνορα;» ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος προς απάντηση στο ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες απειλούν τα σύνορα. Επεσήμανε δε ότι ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ από κοινού έχουν χαρακτηρίσει την Τουρκία «στρατηγικό εταίρο», καθώς επίσης ότι όλες αυτές οι διαδικασίες προμηνύουν «οδυνηρούς συμβιβασμούς για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και επί της ουσίας υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών και των ευρωπαϊκών σχεδιασμών για συνδιαχείριση στο Αιγαίο».

Συνεχίζοντας τόνισε ότι τα προσφυγικά και μεταναστευτικά κύματα οφείλονται στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις οποίες βέβαια πρωτοστατούν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, ενώ με ευθύνη των κυβερνήσεών της συμμετέχει και η Ελλάδα ως σημαιοφόρος των ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών. Αναφέρθηκε επίσης στη ληστρική εκμετάλλευση από τις πολυεθνικές σε βάρος λαών και των πλουτοπαραγωγικών πηγών τους σε χώρες της Αφρικής, της Μέσης Ανατολής κ.λπ.

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ - πρόσθεσε - από κοινού προσπαθούν να εξωραΐσουν τον χαρακτήρα της ΕΕ, η οποία όμως είναι όχι μόνο εχθρική απέναντι στα δικαιώματα των κατατρεγμένων, αλλά και αυτή που παραβιάζει ασύστολα τη Συνθήκη της Γενεύης, που καθόρισε τον απαράδεκτο Κανονισμό του Δουβλίνου, και βέβαια που έκανε τη Συμφωνία με την Τουρκία για να μετατρέψει τα νησιά του Αιγαίου σε αποθήκες ψυχών - Συμφωνία που φέρει την υπογραφή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.

Συνεχίζοντας ανέδειξε ότι η ΕΕ εργαλειοποιεί τους ξεριζωμένους για τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις, τους εκμεταλλεύεται στυγνά όποτε επιθυμεί πάμφθηνο αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, τους εγκλωβίζει σε φυλακές στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία τους και με συνεχόμενη εμπλοκή των ΜΚΟ.

Ειδική αναφορά έκανε στο ότι όλοι συμφωνούν και γι' αυτό δεν βγάζουν άχνα για τις συνθήκες βαριάς εκμετάλλευσης των μεταναστών από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Μανωλάδας, όπου τον 21ο αιώνα άνθρωποι ζουν χειρότερα και από ποντίκια. «Ομως αυτός είναι ο πολιτικός πολιτισμός σας και η ευαισθησία σας», σχολίασε.

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα κατήγγειλε την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που πιστά εφαρμόζουν την πολιτική της ΕΕ για τους μετανάστες και πρόσφυγες σε βάρος των δικαιωμάτων τους. Οπως τόνισε, η πολιτική αυτή είναι που ανοιγοκλείνει τα σύνορα ανάλογα με τις ανάγκες του κεφαλαίου για φθηνή εργατική δύναμη. Είναι η πολιτική της Frontex και των επαναπροωθήσεων, η πολιτική που θέλει την Ελλάδα χωροφύλακα των λεγόμενων ευρωπαϊκών συνόρων, με αποτέλεσμα τον διπλό εγκλωβισμό χιλιάδων ξεριζωμένων στη χώρα μας, η πολιτική των Συμφωνιών του Δουβλίνου σε βάρος μεταναστών και προσφύγων.

Η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη αναφέρθηκε με τη σειρά της στην άγρια εκμετάλλευση των προσφύγων και μεταναστών από τους επιχειρηματικούς ομίλους. Οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί και οι επεμβάσεις παράγουν πρόσφυγες, υπογράμμισε, ενώ κατήγγειλε ότι στην Ελλάδα της ψηφιοποίησης δεν υπάρχει σαφής καταγραφή των προσφύγων, αυτών που αιτούνται άσυλο, πόσοι το έχουν πάρει, πού έχουν πάει όσοι δεν το πήραν, όλων των ασυνόδευτων παιδιών και πού βρίσκονται, κάτι που αποτελεί μία ακόμα πτυχή της βάρβαρης αυτής πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ