Τετάρτη 15 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΒΡΟΣ
Και πάλι καταστροφές από πλημμύρες

Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε χωριά της Ορεστιάδας

Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ στα χωριά της Ορεστιάδας
Από την περιοδεία του βουλευτή του ΚΚΕ στα χωριά της Ορεστιάδας
Περιοδεία στις περιοχές της Ορεστιάδας όπου προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές από τις πλημμύρες μετά την έντονη βροχόπτωση του Σαββάτου πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, στο οποίο συμμετείχαν ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γραμματέας της ΟΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Διονύσης Κλάδης, και ο Κώστας Ζαλουφλής, μέλος της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ και εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Ορεστιάδας.

Το κλιμάκιο περιόδευσε στα χωριά Νεοχώρι και Λεπτή, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες καταστροφές. Συναντήθηκε με τους προέδρους των αντίστοιχων κοινοτήτων αλλά και με τους κατοίκους και τους αγρότες, των οποίων οι περιουσίες και οι καλλιέργειες καταστράφηκαν μέσα στις λάσπες, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε και στο αντλιοστάσιο που ανήκει στην Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας και Θράκης.

Συγκεκριμένα, το πέρασμα της κακοκαιρίας «Genesis» σε μια περιοχή με κρίσιμη έλλειψη έργων ουσιαστικής αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας άφησε πίσω της δεκάδες πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα αλλά και χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σιταριού, ηλιόσπορου, βαμβακιού και καλαμποκιού κατεστραμμένα.

Οπως μετέφεραν οι κάτοικοι στο κλιμάκιο του Κόμματος, το ρέμα που ξεκινάει από το χωριό Βάλτος φούσκωσε, καθώς τα κανάλια δεν ήταν καθαρισμένα, με τα ορμητικά νερά να πλημμυρίζουν τουλάχιστον 4 σπίτια στο Νεοχώρι και άλλα περίπου 30 στη Λεπτή, καταστρέφοντας οικοσκευές και αγροτικά μηχανήματα και πνίγοντας δεκάδες οικόσιτα ζώα.

Οι αγρότες έκαναν λόγο για πλήρη καταστροφή στις καλλιέργειές τους, με τις πρώτες εκτιμήσεις να ανέρχονται στις 2 - 3 χιλιάδες στρέμματα, ενώ ανέδειξαν την κακή κατάσταση του αντλιοστασίου, στο οποίο δεν λειτουργεί καμία αντλία απάντλησης όμβριων υδάτων, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθεί με δυσκολίες μια εξωτερική αντλία.

Σε δηλώσεις του στα Μέσα Ενημέρωσης ο Γιάννης Δελής τόνισε μεταξύ άλλων τον επείγοντα χαρακτήρα ουσιαστικών έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας προσθέτοντας πως οι κυβερνήσεις πρέπει να πάψουν να κρύβονται πίσω από τα «ακραία καιρικά φαινόμενα» καθώς στην περιοχή υπάρχουν κανάλια που έχουν δεκαετίες να καθαριστούν, ενώ το αντλιοστάσιο ουσιαστικά δεν λειτουργεί.

«Το κράτος δείχνει εξαιρετική ολιγωρία να ικανοποιήσει επείγουσες ανάγκες του λαού και τεράστια ταχύτητα όταν έχει να ικανοποιήσει τις ανάγκες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», σημείωσε. Στη συνέχεια είπε πως θα πρέπει «να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και στα σπίτια των κατοίκων και στις καλλιέργειες των αγροτών. Και βέβαια, μετά την καταγραφή να γίνει επίσης άμεσα και έγκαιρα η αποζημίωση στο 100% της ζημιάς που έχουν υποστεί από τη βροχή που έπληξε αυτήν την περιοχή της Ορεστιάδας».

Οπως τόνισε ο Γιάννης Δελής, το ΚΚΕ θα βρεθεί δίπλα στους αγώνες των κατοίκων και το ζήτημα θα αναδειχθεί οπωσδήποτε στη Βουλή με παρέμβαση του Κόμματος, ενώ οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στην περιοχή «θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους έτσι ώστε να οργανωθεί ο αγώνας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των κατοίκων».

Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως παρά τις πρόσφατες φιέστες της Αλεξανδρούπολης, όπου ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «κοσμογονία» επενδύσεων στην περιοχή, οι λαϊκές ανάγκες βρίσκονται σταθερά «εκτός κάδρου», με χαρακτηριστικό το παράδειγμα των υποδομών αντιπλημμυρικής προστασίας, που παραμένουν πρωτόγονες και κακοσυντηρημένες, όπως φάνηκε και από τις δύο πλημμύρες του Γενάρη και του Φλεβάρη του 2021.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ