Τρίτη 21 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Ηρώδειο

Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ συμμετέχει στο Φεστιβάλ Αθηνών - Επιδαύρου με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Μουσικής με μια ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο, στην πρώτη μεγάλη φετινή της εμφάνιση στον χώρο, με παρουσία κοινού. Η συναυλία θα μαγνητοσκοπηθεί από την ΕΡΤ2 και θα μεταδοθεί απευθείας από το Τρίτο Πρόγραμμα, σήμερα, Τρίτη, στις 21.00.

Η Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του καταξιωμένου αρχιμουσικού Μιχάλη Οικονόμου, θα ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου, έργα του Γιοχάνες Μπραμς και του Αντονίν Ντβόρζακ.

Το «Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα, σε ρε μείζονα» του Μπραμς, γραμμένο το καλοκαίρι του 1878 σε μια αυστριακή επαρχία της Καρινθίας, είναι το μοναδικό κοντσέρτο για βιολί που περιλαμβάνει η εργογραφία του μεγάλου Γερμανού συνθέτη και τοποθετείται ανάμεσα στη Δεύτερη και την Τρίτη Συμφωνία του, στοιχεία των οποίων συναντάμε στο κονσέρτο. Το έργο είναι αφιερωμένο στον στενό φίλο του συνθέτη, βιολονίστα Γιόζεφ Γιόακιμ, υπό τη διεύθυνση του οποίου το έργο έκανε πρεμιέρα στη Λειψία το 1879. Στη σημερινή συναυλία θα συμπράξει με την Ορχήστρα της ΕΡΤ ο παγκόσμιας φήμης βιρτουόζος βιολονίστας Γκάι Μπράουνσταϊν.

Η «Συμφωνία αρ. 8, σε σολ μείζονα» του Αντονίν Ντβόρζακ μαζί με την τελευταία Ενάτη Συμφωνία θεωρούνται τα κορυφαία συμφωνικά έργα του Ντβόρζακ κατέχοντας εξέχουσα θέση ανάμεσα στις κορυφαίες συμφωνίες του 19ου αιώνα. Γράφτηκε το χρονικό διάστημα από τις αρχές Σεπτέμβρη ως τις αρχές Νοέμβρη του 1889. Η πρώτη παρουσίαση του έργου πραγματοποιήθηκε στις 2 Φλεβάρη του 1890, στην Πράγα, υπό τη διεύθυνση του συνθέτη και θεωρείται πρότυπο της δεξιοτεχνικής ικανότητας του συνθέτη στο κτίσιμο του συμφωνικού υλικού και της θαυμαστής τέχνης του στον συνδυασμό των ηχοχρωμάτων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ