Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εμπλοκή σε επικίνδυνα σχέδια από Μαύρη Θάλασσα έως Ανατ. Μεσόγειο

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, είχε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, «καθ' οδόν» προς τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη βδομάδα στη Μαδρίτη, όπου αναμένεται να πάρει μέρος και ο Ουκρανός, ενώ η ιμπεριαλιστική συμμαχία κλιμακώνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο με τη Ρωσία.

Επισήμως, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αποδοθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην Ουκρανία, την οποία και υποστηρίζει, ενώ διαβεβαίωσε τον Ζελένσκι για τη συνεχιζόμενη στήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία.

Αλλωστε, η κυβέρνηση, στην πρεμούρα της να υπηρετήσει τους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς, πέρα απ' όλες τις κρίσιμες «υπηρεσίες», έχει στείλει στο Κίεβο όπλα που τα έχει ακριβοπληρώσει ο ελληνικός λαός και καλύπτουν όλα επιχειρησιακές ανάγκες των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, π.χ. 2.100 ρουκέτες του σοβιετικού πυραυλικού συστήματος RM70, 1.100 αντιαρματικούς πυραύλους RPG, 3.200.000 φυσίγγια, 60 αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger», 17.000 βλήματα των 155 χιλιοστών κ.ά., όπλα και πολεμοφόδια που έχουν αποσυρθεί από περιοχές κρίσιμες για την ελληνική Αμυνα, προκειμένου να συνδράμουν τα φασιστικά Τάγματα του Αζόφ και τον «Δεξιό Τομέα», τους πυλώνες του στρατού του Ζελένσκι, που είναι δεκανίκι στην υλοποίηση της πολιτικής του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, στη διαπάλη τους με τη Ρωσία.

Στο μεταξύ, χτες το βράδυ, ο πρωθυπουργός μετέβη στη Ρώμη για συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, με το Μαξίμου να ζητά συντονισμό ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σήμερα Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, προκειμένου «να σχηματιστεί ένας μοχλός πίεσης προς τις Βρυξέλλες για δημοσιονομική χαλάρωση στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης».

Στην ατζέντα ήταν επίσης το Ουκρανικό, οι τιμές της Ενέργειας, η λεγόμενη επισιτιστική κρίση, η διμερής οικονομική και ενεργειακή συνεργασία, οι εξελίξεις στη Λιβύη, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο με αιχμή «την επιθετική ρητορική της Τουρκίας», θέμα που έθεσε η ελληνική κυβέρνηση.

Και σχέδια για ουκρανικές εξαγωγές μέσω Αλεξανδρούπολης

Εξάλλου, εντατικές είναι οι προετοιμασίες στην Αλεξανδρούπολη, καθώς «τρέχουν» πολυεπίπεδοι σχεδιασμοί με επίκεντρο το ακριτικό λιμάνι σχετικά με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Στις εγκαταστάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη, όπου εξετάστηκε το ενδεχόμενο αξιοποίησης του λιμανιού για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, μεταξύ του προέδρου του Οργανισμού, Κωνσταντίνου Χατζημιχαήλ, και του εμπορικού διευθυντή της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, BIasim Roberto.

Επίσης, στη σύσκεψη συζητήθηκε και η περαιτέρω συνεργασία στο στρατιωτικό σκέλος, καθώς ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η μεγαλύτερη μέχρι στιγμής επιχείρηση του αμερικανικού στρατού στο λιμάνι της πόλης, στο πλαίσιο της αναδίπλωσης και ανανέωσης της στρατιωτικής παρουσίας των ΗΠΑ σε Πολωνία και Ρουμανία.

Η σύσκεψη αυτή επιβεβαιώνει τις πληροφορίες για την αξιοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης ως εναλλακτικής για τις ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών αλλά και σιδηρομεταλλευμάτων, την ίδια ώρα που «τρέχουν» συνεννοήσεις της Τουρκίας με Ουκρανία και Ρωσία, για το ίδιο θέμα.

Πέρα από τη μεταφορά μέχρι την Αλεξανδρούπολη φορτίων προς εξαγωγή, υπάρχουν επίσης δημοσιεύματα που υποστηρίζουν πως η ουκρανική κυβέρνηση σκοπεύει να χρησιμοποιήσει το λιμάνι και για εισαγωγές, κυρίως από τις ΗΠΑ, δεδομένου ότι η διέλευση μέσω της Μαύρης Θάλασσας έχει ουσιαστικά αποκλειστεί.

Το ζήτημα των εισαγωγών προκαλεί ακόμα μεγαλύτερες ανησυχίες για την εμπλοκή συνολικά της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία, ειδικά της Θράκης και της Αλεξανδρούπολης, αφού πρόσφατα υπήρξαν αναφορές από στρατιωτικές πηγές πως το ακριτικό λιμάνι έχει χρησιμοποιηθεί από τον αμερικανικό στρατό για να σταλούν όπλα στην Ουκρανία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ