Πέμπτη 23 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
«Ανησυχίες» για ενδεχόμενο κλείσιμο της «κάνουλας» του ρωσικού αερίου

Νέα προειδοποίηση για έγκαιρη λήψη μέτρων, σε περίπτωση που η Ρωσία κλείσει εντελώς την «κάνουλα» ροής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη τον ερχόμενο χειμώνα, απηύθυνε χτες με συνέντευξή του στους «Financial Times» ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ), Φ. Μπιρόλ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η μείωση των προμηθειών που αποφασίστηκε την περασμένη βδομάδα από τη Ρωσία μπορεί να προοιωνίζεται και νέες μειώσεις.

Σε ετήσια έκθεση για τις επενδύσεις, η ΙΕΑ προτείνει αντικατάσταση των ρωσικών ενεργειακών προμηθειών και να επιταχυνθούν «αποφασιστικά οι επενδύσεις στην αποδοτικότητα, στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και σε άλλες καθαρές τεχνολογίες». Θεωρεί επίσης ότι η υποστήριξη των παλιών πυρηνικών υποδομών μπορεί να προσφέρει «μια ανάπαυλα» όσον αφορά τις αυξήσεις των τιμών της Ενέργειας και τον περιορισμό των προμηθειών.

Γερμανο-καναδικά παζάρια για τις τουρμπίνες του «Nord Stream»

Το ίδιο διάστημα η Γερμανία παζαρεύει με τον Καναδά την επίλυση του προβλήματος που έχει δημιουργηθεί με την παραλαβή τουρμπινών του αγωγού «Nord Stream», που είχαν πάει στο Μόντρεαλ για επισκευή αλλά οι καναδικές αρχές αρνούνται να τις παραδώσουν, επικαλούμενες τις δυτικές κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Καναδός υπουργός Φυσικών Πόρων, Τζ. Γουίλκινσον, μιλώντας στο «Βloomberg» επιβεβαίωσε τις διαπραγματεύσεις με τη Γερμανία και ανέφερε ότι επιχειρείται να εξευρεθεί τρόπος ώστε «να μπορέσουμε πραγματικά να παρέχουμε προμήθειες φυσικού αερίου».

Από τις 16 Ιούνη η «Gazprom» μείωσε σημαντικά τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του «Nord Stream», επικαλούμενη τη μη επιστροφή των εν λόγω τουρμπινών από τον Καναδά.

Ελλείψεις φυσικού αερίου σε Σουηδία και Δανία

Την Τρίτη, Σουηδία και Δανία είχαν εκδώσει «έγκαιρη προειδοποίηση» για ελλείψεις σε φυσικό αερίου, λόγω των μειωμένων προμηθειών ρωσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά.

Καθώς η Ρωσία μείωσε τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία κατά 60%, η Σουηδία και η Δανία διαπίστωσαν το χαμηλότερο από τα τρία επίπεδα συναγερμού της ΕΕ, επισημαίνοντας δυσκολίες στον ενεργειακό εφοδιασμό.

Στην Κοπεγχάγη, ο επικεφαλής της Δανέζικης Υπηρεσίας Ενέργειας, Μ. Χάνσεν, δήλωσε ότι η κατάσταση είναι πιο σοβαρή, διότι «έχει ήδη επιδεινωθεί από τις μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου».

Σε περίπτωση που η Δανία καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη κρίση φυσικού αερίου, είναι έτοιμο ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ώστε οι Δανοί να μη χρειάζεται να φοβούνται ότι θα έχουν κρύο σπίτι κατά τη διάρκεια του χειμώνα, δήλωσε ο Δανός υπουργός Κλίματος, Ενέργειας και Κοινής Ωφέλειας, Ντ. Γιόργκενσεν.

Προειδοποίηση για ύφεση από την Deutsche Bank

Ο διευθύνων σύμβουλος της Deutsche Bank, Κρ. Σιούινγκ, χτύπησε κι αυτός «καμπανάκι» για το ενδεχόμενο να μπει σε ύφεση η διεθνής οικονομία.

«Θα έλεγα ότι έχουμε τουλάχιστον 50% πιθανότητα παγκόσμιας ύφεσης. Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη η πιθανότητα ύφεσης το δεύτερο εξάμηνο του 2023, με παράλληλη άνοδο των επιτοκίων, είναι προφανώς αυξημένη σε σχέση με τις προβλέψεις που είχαμε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος» στην Ουκρανία, επεσήμανε.

Πρόσθεσε δε ότι η διεθνής οικονομία αντιμετωπίζει πολλαπλές πιέσεις για μια σειρά ζητήματα, όπως οι διαταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα της Κίνας, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η αύξηση των τιμών των τροφίμων, ιδίως στις φτωχότερες χώρες, και ο πληθωρισμός. Τόνισε επίσης πως δεν τον εξέπληξε η αναμενόμενη άνοδος του πληθωρισμού σε πολλές δυτικές χώρες, αλλά ο ρυθμός «σύσφιξης» της οικονομικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες.

Διάταγμα του Πούτιν για πληρωμές κρατικού χρέους με ρούβλια

Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν υπέγραψε χτες διάταγμα με το οποίο θεωρούνται «εκπληρωθείσες» οι πληρωμές ευρωομολόγων (κρατικού χρέους) της Ρωσίας που γίνονται με ρούβλια ίσης αξίας με τις υποχρεώσεις σε ξένο νόμισμα.

Το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών πριν μερικές μέρες είχε ανακοινώσει ότι οι υποχρεώσεις της χώρας σε ευρωομόλογα θα εκπληρώνονται σε ρούβλια, που μπορούν ακολούθως να μετατραπούν σε συνάλλαγμα.

Την Τετάρτη το ρούβλι κατέγραψε την καλύτερη συναλλαγματική του ισοτιμία σε σχέση με το δολάριο από τον Ιούνη του 2015. Ενα δολάριο πωλούνταν προς 53 ρούβλια και ένα ευρώ προς 55,36 ρούβλια.

Κινήσεις και «ανησυχίες» στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της FED, Τζερόμ Πάουελ, καταθέτοντας στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις συνεχείς προειδοποιήσεις χρηματοπιστωτικών μονοπωλίων για επικείμενη ύφεση. Ισχυρίστηκε ότι η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντέξει μία πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, ενώ διαβεβαίωσε πως μπορεί να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός, που έχει ήδη αυξηθεί, καταγράφοντας ρεκόρ 40ετίας.

Από την άλλη, ανέφερε ότι «ο πληθωρισμός έχει προφανώς εκπλήξει ανοδικά κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, και ενδέχεται να υπάρξουν περαιτέρω εκπλήξεις».

Παράλληλα, χτες ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε από το Κογκρέσο να προχωρήσει σε τρίμηνη αναστολή των φόρων σε βενζίνη και ντίζελ, σε μια προσπάθεια να μειώσει έστω και λίγο την τιμή των καυσίμων, ενώ τα αμερικανικά μονοπώλια πετρελαίου αρνούνται να αυξήσουν την παραγωγή, απολαμβάνοντας την υψηλή κερδοφορία από τις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου. Η πρόταση αφορά 18,4 σεντς ανά γαλόνι βενζίνης και 24,4 σεντς ανά γαλόνι ντίζελ.

Στο μεταξύ, στη Βρετανία η εκτίναξη των τιμών των τροφίμων ώθησε τον Μάη τον πληθωρισμό στο 9,1% (από 9% τον Απρίλη). Το ποσοστό αυτό θεωρείται το υψηλότερο επίπεδο 40 ετών και είναι το υψηλότερο ποσοστό στο G7.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ