Σάββατο 25 Ιούνη 2022 - Κυριακή 26 Ιούνη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ TOY ΚΚΕ
Νέα Ερώτηση για τους φυλακισμένους Ουκρανούς κομμουνιστές

Για πάνω από 100 μέρες κρατούνται από τις ουκρανικές αρχές ο Α' Γραμματέας της Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ενωσης Νεολαίας της Ουκρανίας, Μιχαήλ Κονονόβιτς, και ο αδερφός του, Αλεξάντερ, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε στον ύπατο εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Ενώ μαίνεται η σύγκρουση στην Ουκρανία, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον λαό της, οι διωκόμενοι νεολαίοι κομμουνιστές - σύμφωνα με δημοσιεύματα - υπόκεινται σε απαράδεκτες συνθήκες κράτησης και εκβιάζονται. Στα αδέρφια έχει διοριστεί δικηγόρος από τις ουκρανικές αρχές και πλέον το δίλημμα που τους θέτουν είναι είτε να αναλάβουν την ευθύνη για τις κατηγορίες που τους έχουν απευθυνθεί και να καταδικαστούν σε 10 χρόνια φυλάκιση, είτε να μην τις αποδεχτούν και να παραμείνουν στη φυλακή με ποινές ισόβιας κάθειρξης.

Η ουκρανική κυβέρνηση, αξιοποιώντας αντικομμουνιστικούς νόμους, διατάγματα «έκτακτης ανάγκης» και συνολικά την πολιτική της ΕΕ, διώκει κομμουνιστές και κλιμακώνει τον αντικομμουνισμό.

Με βάση τα παραπάνω, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τα εξής:

  • Παίρνοντας υπόψη τις αναβαθμισμένες σχέσεις της ΕΕ με την Ουκρανία ως υποψήφια προς ένταξη χώρα, πώς τοποθετείται στο κατεπείγον αίτημα για άμεση απελευθέρωση των φυλακισμένων νεαρών κομμουνιστών και στις ευθύνες που αναλαμβάνει η ΕΕ για τους μεγάλους κινδύνους της ζωής και της υγείας τους, και προκειμένου να μην υποστούν περαιτέρω βασανισμούς και εκβιασμούς;
  • Με δεδομένο ότι η Κομισιόν δηλώνει ενήμερη για τις διώξεις και την απαράδεκτη κράτησή τους, και ότι «παρακολουθεί από κοντά την υπόθεση», για ποιον λόγο δεν έχει πράξει το παραμικρό μέχρι σήμερα για την άμεση απελευθέρωσή τους;

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ