Τρίτη 5 Μάρτη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΛΑΔΙ
Οργιο ανεξέλεγκτων εισαγωγών και κερδοσκοπίας

Δήλωση - καταγγελία του Σταύρου Σκοπελίτη, βουλευτή του ΚΚΕ

Τις αθρόες κι ανεξέλεγκτες εισαγωγές ελαιολάδου στη χώρα μας, καταγγέλλει σε δήλωσή του ο Σταύρος Σκοπελίτης, βουλευτής του ΚΚΕ, με αφορμή και το τελευταίο «κρούσμα» μαζικής εισαγωγής ελαιολάδου από την Ισπανία. Ο Στ. Σκοπελίτης καυτηριάζει την ακολουθούμενη πολιτική της κυβέρνησης που αποβαίνει από κάθε άποψη σε βάρος των Ελλήνων ελαιοπαραγωγών, επισημαίνοντας τα ακόλουθα:

«Με αθρόες εισαγωγές από Ισπανία αλλά και από άλλες χώρες προσπαθούν οι μεγαλέμποροι να κρατήσουν στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα τις τιμές του λαδιού, που λόγω έλλειψης ιδιαίτερα των χαμηλόβαθμων αρχίζουν να τσιμπούν προς τα πάνω. Και το κάνουν βέβαια, όχι για να ωφελήσουν τον καταναλωτή αλλά για να διαφυλάξουν σε υψηλά επίπεδα τα δικά τους κέρδη.

Και καλά αυτοί κάνουν τη δουλιά τους με στόχο το μεγαλύτερο κέρδος, το ερώτημα όμως είναι: Τι κάνει η κυβέρνηση; Γιατί δεν παρεμβαίνει να προστατέψει τον ελαιοπαραγωγό αλλά και τον ίδιο τον καταναλωτή από τη ληστρική και για τους δυο τακτική τους και οχυρωμένη πίσω από τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να πάρει μέτρα αφού απαγορεύεται από αυτούς τους κανονισμούς;

Ξεχνά βέβαια ή κάνει πως ξεχνά ότι αυτή - η κυβέρνηση δηλαδή -ψήφισε και την κατάργηση του βέτο, που θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει σ' αυτή την περίπτωση όπως και σε κάθε άλλη που θα κρινόταν χρήσιμο για τη χώρα μας».

Συνεχίζοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει: «η πρακτική των μεγαλεμπόρων μπορεί φέτος να μην έχει το ανάλογο αντικίνητρο στους παραγωγούς, λόγω της μικρής παραγωγής. Τι θα γίνει όμως αν αυτή συνεχιστεί και την επόμενη χρονιά που περιμένουμε αν όλα πάνε καλά, μεγάλη παραγωγή;».

Γι' αυτό το λόγο, ο Σταύρος Σκοπελίτης, καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της παίρνοντας μέτρα που θα στοχεύουν:

  • Στον έλεγχο των εισαγωγών.
  • Στην πάταξη της πρόσμειξης ξένων λαδιών με τα ελληνικά λάδια.
  • Στον καθορισμό ανώτατου ποσοστού κέρδους για τους εμπόρους, μεσάζοντες και μεγαλοκαταστηματάρχες.
  • Στην επαναλειτουργία της παρέμβασης με τιμές που να διασφαλίζουν το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών - οι οποίες δεν μπορεί να είναι κάτω από τις 1.000 δρχ. για τον άσο.

Καταλήγοντας ο βουλευτής του ΚΚΕ τονίζει πως πρέπει να γίνει υπόθεση του συνόλου των αγροτών και ιδιαίτερα των μαζικών τους φορέων η υλοποίηση των παραπάνω κατευθύνσεων και αυτό να γίνει τώρα, για να μην πάει χαμένη μια ακόμη παραγωγή για τους ίδιους και τον τόπο μας. Αφού η μέχρι σήμερα τακτική της κυβέρνησης δε δείχνει να θέλει να κινηθεί σε μια τέτοια κατεύθυνση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ