Σάββατο 2 Ιούλη 2022 - Κυριακή 3 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Δηλητηριώδες σαλιγκάρι ανοίγει νέους δρόμους για αντιδιαβητικά φάρμακα

Το κωνικό σαλιγκάρι Κινοσίτα
Το κωνικό σαλιγκάρι Κινοσίτα
Αν κατά λάθος πιάσετε ένα ζωντανό κωνικό σαλιγκάρι συγκεκριμένου είδους, την ώρα που μαζεύετε κοχύλια, μπορεί να δεχτείτε τσίμπημα γεμάτο επικίνδυνο έως και θανατηφόρο δηλητήριο, που επενεργεί εξαιρετικά γρήγορα. Ομως, η μελέτη του τρόπου που το δηλητήριο αυτό κυριαρχεί στα συστήματα του οργανισμού τόσο γρήγορα και αποτελεσματικά, μπορεί να δώσει φάρμακα που σώζουν ζωές: Το δηλητήριο του κωνικού σαλιγκαριού περιέχει ινσουλίνη, μια ορμόνη που βοηθά στον μεταβολισμό της γλυκόζης, την οποία πολλοί που πάσχουν από διαβήτη πρέπει να εισάγουν (συνήθως με ένεση) στον οργανισμό τους.

Υπάρχει κάτι πολύ εξειδικευμένο στην ινσουλίνη του κωνικού σαλιγκαριού, που κατεβάζει απότομα τη γλυκόζη στο αίμα των θυμάτων του, αφαιρώντας τους την πηγή ενέργειας που θα τους επέτρεπε να αντιδράσουν και να ξεφύγουν. Η ανθρώπινη ινσουλίνη λειτουργεί πολύ πιο αργά. Εχει την τάση να σχηματίζει συσσωματώματα, που σταθεροποιούν την ουσία, ώστε να αποθηκευτεί μέσα στον οργανισμό, αλλά από την άλλη μεριά δεν μπορεί να δράσει μέχρι αυτά τα συσσωματώματα να διαλυθούν. Το κωνικό σαλιγκάρι μπορεί να δώσει τρόπους παρασκευής μη συσσωματωνόμενης ινσουλίνης, για πιο άμεση αντιμετώπιση διαβητικών επεισοδίων.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης μελέτησαν την ιδιόμορφη ανατομία του μορίου της ινσουλίνης του κωνικού σαλιγκαριού Κινοσίτα. Οι ερευνητές ενσωμάτωσαν μοναδικές περιοχές του μορίου αυτού στο μόριο της ανθρώπινης ινσουλίνης, δημιουργώντας ένα υβρίδιο, από το οποίο έλειπε το τμήμα που προκαλεί τη συσσωμάτωση της ανθρώπινης εκδοχής της ουσίας. Αυτή η περιοχή είναι κρίσιμης σημασίας για την πρόσδεση στους υποδοχείς που διαθέτουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Η ινσουλίνη του κωνικού σαλιγκαριού Κινοσίτα δεν διαθέτει καθόλου αυτό το τμήμα, έχοντας στη θέση του μια προεξοχή, που μπορεί να συνδεθεί με τους υποδοχείς, αλλά δεν προκαλεί συσσωμάτωση. Το 2020 η ίδια ερευνητική ομάδα είχε προσπαθήσει να αξιοποιήσει την ανάλογη ινσουλίνη του κωνικού σαλιγκαριού γεωγράφος, αλλά αποδείχτηκε ακατάλληλη, καθώς περιλάμβανε μια περιοχή ανάλογη με αυτήν της ανθρώπινης, η οποία όμως δεν μπορούσε να προσδεθεί στους υποδοχείς.

Τώρα οι ερευνητές εξετάζουν παραπέρα την ασφάλεια και τη σταθερότητα του υβριδικού μορίου ινσουλίνης, διαδικασία απαραίτητη πριν από τη θεραπευτική αξιοποίησή του. Πάντως, υπάρχουν πολλά είδη κωνικού σαλιγκαριού και ευελπιστούν ότι αν συναντήσουν πρόβλημα και με το Κινοσίτα, μέσα στην πληθώρα ουσιών που υπάρχουν στο δηλητήριο καθενός θα βρουν «θησαυρούς».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ