Τρίτη 5 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μοιράζει μηνύματα για όξυνση των παζαριών

Μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο τη γεωπολιτική της αναβάθμιση στέλνει η τουρκική αστική τάξη, με τον Πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να τονίζει: «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες και να προστατεύσουμε τα δυτικά μας σύνορα σε στεριά, θάλασσα και αέρα, χωρίς να συμβιβαστούμε στο ελάχιστο όσον αφορά τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο. Και συμβουλεύουμε την ελληνική κυβέρνηση, που καταφεύγει στον εκφοβισμό στηριζόμενη σε κάποιους "κύκλους", αντί να διευθετήσει τις διαφωνίες μαζί μας με διάλογο και διαπραγμάτευση, να αντλήσει μαθήματα από τις εξελίξεις στην περιοχή μας και τα όσα συνέβησαν έναν αιώνα πριν». Εξέφρασε δε την ελπίδα «ο ελληνικός λαός να δώσει το αναγκαίο μάθημα στους κυβερνώντες του, με δημοκρατικά μέσα, που ακολουθούν περιπέτειες των οποίων η κατάληξη θα είναι καταστροφική για αυτούς».

Ακόμα, ο Τούρκος ηγέτης επανέλαβε τις κατηγορίες κατά της Αθήνας περί στρατιωτικοποίησης των νησιών και παραβιάσεων του τουρκικού εναέριου χώρου, ενώ σημείωσε ότι τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου του ΝΑΤΟ «είναι κατάλληλο να αξιολογηθούν» με βάση το ότι «ενεργούμε με βάση τις ευαισθησίες μας όσον αφορά τον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία, την ασφάλεια στα σύνορα και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Ο δε ηγέτης του μεγαλύτερου (σοσιαλδημοκρατικού) κόμματος της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, επέκρινε πάλι τον Ερντογάν για υποχωρητικότητα, αναφέροντας ως παράδειγμα την κυβέρνηση Ετσεβίτ που έδωσε το σύνθημα για την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.

Στο μεταξύ, λίγα 24ωρα αφού οι ηγέτες ΗΠΑ - Τουρκίας συμφώνησαν στην αξία ενίσχυσης της διμερούς συνεργασίας, παρά τις διαφωνίες που παραμένουν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραχίμ Καλίν, συναντήθηκε στην Κωνσταντινούπολη με τον Αμερικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, συζητώντας μαζί του για τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις, αλλά και τη συνεργασία στην «καταπολέμηση της τρομοκρατίας» και τη στρατιωτική βιομηχανία. Ακόμα, για τον πόλεμο Ουκρανίας - Ρωσίας, τη μεταφορά σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, αλλά και τις εξελίξεις σε Συρία, Αιγαίο, Μεσόγειο και άλλα περιφερειακά θέματα.

Επικίνδυνος εφησυχασμός από την κυβέρνηση

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, σε συνέντευξη στο «Πρώτο Θέμα» αναφερόμενος στην τουρκική προκλητικότητα συνέχισε να καλλιεργεί εκ μέρους της κυβέρνησης επικίνδυνο εφησυχασμό, του τύπου «ενημερώνουμε τους συμμάχους και τους εταίρους μας για την απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας. Διαπιστώνουμε, πλέον, με ικανοποίηση ότι τα επιχειρήματά μας γίνονται αποδεκτά, όπως φάνηκε και από τα Συμπεράσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, καθώς και από τις παραινέσεις συμμάχων προς την τουρκική πλευρά, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη», παραπέμποντας στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου που σπρώχνουν ολοφάνερα προς επικίνδυνες «διευθετήσεις» και παραπέμπουν σε «διάλογο» για «επίλυση» των «διμερών διαφορών».

Αλλωστε, σε αυτό το πλαίσιο - για τη συνέχιση του παζαριού - επανέλαβε ότι δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση «που αποφασίσαμε διακοπή των διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία. Δεν βάλαμε εμείς τέλος στη διαδικασία του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας, στα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, στις διερευνητικές επαφές, στον πολιτικό διάλογο και στη θετική ατζέντα. Επιθυμούμε μείωση της έντασης και προσβλέπουμε ειλικρινώς στη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας με την Αγκυρα και σε έναν εποικοδομητικό διάλογο, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου».

Ο Ερντογάν πρότεινε συνάντηση στον Αναστασιάδη

Την ίδια στιγμή, την ένταση των διεργασιών συνολικά για τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επιβεβαιώνουν και οι πληροφορίες για συνάντηση που πρότεινε ο Ερντογάν στον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη, στη διάρκεια σύντομης συνομιλίας που είχαν στο περιθώριο του ευρωατλαντικού δείπνου, στη Μαδρίτη.

Την πρόταση επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο Αναστασιάδης, που είπε ότι απέρριψε το ενδεχόμενο αυτή να γίνει στα Κατεχόμενα. Ωστόσο εξέφρασε ετοιμότητα να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του στο Παρίσι, όπως φέρεται να πρότεινε ο Γάλλος ηγέτης, Εμανουέλ Μακρόν.

Από τη μεριά του, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ, επανήλθε με προτάσεις για συνεργασία στην Ενέργεια, που υποστήριξε ότι θα αποβεί προς όφελος των δύο «λαών» στο νησί αλλά και των περιφερειακών ισορροπιών συνολικά. «Στη βάση της λύσης των δύο κρατών, της κυριαρχικής ισότητας και του ίσου διεθνούς καθεστώτος, προβλέπεται συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και το νερό», ισχυρίστηκε. Αναφερόμενος σε «μηχανισμό συνεργασίας» που μπορεί να δημιουργηθεί για τους υδρογονάνθρακες και γενικά την Ενέργεια, είπε ότι «ως τουρκοκυπριακή πλευρά, είμαι έτοιμος να μετατρέψω αυτήν την κρίση που συνεχίζει να επηρεάζει αρνητικά τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών και έχει γίνει μία από τις αιτίες αστάθειας στην περιοχή μας σε ευκαιρία, καθώς και ότι είμαι αποφασισμένος να εφαρμόσω την πρότασή μας το συντομότερο δυνατό».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ