Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στην αντιπολίτευση

Ενώ η τουρκική αστική τάξη προσπαθεί να επωφεληθεί από την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της θέση, οι ενδοαστικές διεργασίες εντείνονται στο εσωτερικό της, ενόψει και των προεδρικών εκλογών που θα γίνουν τον Ιούνη του 2023 (μαζί με τις βουλευτικές).

Δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία «Piar» στις 1 και 2 Ιούλη κατέγραψε ότι το 29,6% των ερωτηθέντων, αν γίνονταν βουλευτικές εκλογές αυτήν την Κυριακή, θα ψήφιζαν το μεγαλύτερο κόμμα της κεμαλικής αντιπολίτευσης, το σοσιαλδημοκρατικό CHP, έναντι 27,8% που θα ψήφιζαν το κυβερνών ΑΚΡ. Το σοσιαλδημοκρατικό - φιλοκουρδικό HDP συγκεντρώνει 11,2%, το φιλελεύθερο «Καλό Κόμμα» (IYI) 11% και το Εθνικιστικό Κίνημα (MHP - σύμμαχος του AKP) 7,3%.

Αλλη έρευνα, της εταιρείας «Yoneylem», που έγινε 24 - 28 Ιούνη, δίνει στο CHP 27,7%, στο AKP 27,1%, στο IYI 16%, στο HDP 10,4% και στο MHP 8,2%.

Πρόσφατη έρευνα επίσης της «Yoneylem» εμφάνιζε το AKP να συγκεντρώνει για τις προεδρικές εκλογές το 34% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 51,8% που δήλωσαν ότι θα στηρίξουν κόμμα της αντιπολίτευσης. Ενα 7,4% απάντησε ότι θα απέχει και ένα 6,8% ότι δεν έχει αποφασίσει.

Την Παρασκευή ο επικεφαλής του σοσιαλδημοκρατικού CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει τις επαφές με τα άλλα 5 κόμματα της αντιπολίτευσης (IYI, HDP, αλλά και τα κόμματα που έχουν ιδρύσει τα πρώην ηγετικά στελέχη του ΑΚΡ, Νταβούτογλου και Μπαμπατζάν) και θα καταλήξουν σε κοινό υποψήφιο για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Ο υποψήφιος δεν θα είναι «συμβολική φιγούρα», συνέχισε, αλλά άτομο που «θα εφαρμόσει αποφασιστικά τις αποφάσεις που έχουν λάβει οι 6 πολιτικές δυνάμεις».

Ελληνικά ΜΜΕ αναπαρήγαγαν έρευνες σύμφωνα με τις οποίες ο Ερντογάν θα έχανε στις προεδρικές εκλογές, με σημαντική μάλιστα διαφορά, από μια σειρά φιγούρες της αντιπολίτευσης. Αν «κονταροχτυπιόταν» με τον δήμαρχο Αγκυρας (προερχόμενο από το CHP) Μανσούρ Γιαβάς θα συγκέντρωνε 35,6% έναντι 54%. Από τον δήμαρχο Κωνσταντινούπολης (επίσης από το CHP) Εκρέμ Ιμάμογλου ο Ερντογάν θα έχανε με 37,7% έναντι 51,7%. Από την Μεράλ Ακσενέρ (του ΙΥΙ) με 38,8% έναντι 48%. Και από τον ηγέτη του CHP, Κ. Κιλιντσάρογλου, με 39,8% έναντι 46,1%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ