Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η ΕΕ ανησυχεί για τη «ρωσική αποσταθεροποίηση» της περιοχής

Ενδεικτικές μια σειρά από αναφορές στο τελευταίο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για υποψήφιες προς ένταξη χώρες

Από τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια ενάντια στην πρόταση για συμβιβασμό με τη Βουλγαρία

Copyright 2022 The Associated

Από τις κινητοποιήσεις της αντιπολίτευσης στα Σκόπια ενάντια στην πρόταση για συμβιβασμό με τη Βουλγαρία
Ετοιμη να δυναμώσει την προσπάθεια αναχαίτισης της ρωσικής επιρροής στα Δυτικά Βαλκάνια δηλώνει η ΕΕ, όπως αποτυπώνει και το προχτεσινό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου (ΕΚ) σχετικά με την πρόοδο στην ενταξιακή πορεία χωρών της περιοχής.

Χαρακτηριστικό είναι ότι για πρώτη φορά το ΕΚ ζητά ανοιχτά την άμεση αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, του προτεκτοράτου που δημιουργήθηκε μετά από τη ΝΑΤΟική επέμβαση του 1999, επισφραγίζοντας ακόμα μια επαναχάραξη συνόρων στην περιοχή, με στόχο τη γεωπολιτική αναβάθμιση των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ. Εξίσου χαρακτηριστικές είναι οι επισημάνσεις για τη Σερβία, για την οποία αναφέρεται ότι μετά «την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, υπάρχει πραγματικά η αίσθηση ότι οι εταίροι μας στη Σερβία πρέπει να προχωρήσουν αποφασιστικά στην ευρωπαϊκή τους πορεία» και γίνεται ειδική σύσταση για «ευθυγράμμιση (της σερβικής εξωτερικής πολιτικής) με τις διεθνείς θέσεις της ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, η έκθεση για τη Βοσνία - Ερζεγοβίνη (Β-Ε) αναφέρει πολύ καθαρά ότι επείγει η αντιμετώπιση της Μόσχας και «προειδοποιεί για το συνεχιζόμενο ενδιαφέρον της Ρωσίας για την αποσταθεροποίηση της περιοχής και της ευρωπαϊκής πορείας της». Με φόντο τη στενή συνεργασία Ρωσίας - Σερβικής Δημοκρατίας (της μίας από τις δύο οντότητες της Β-Ε όπου πλειοψηφούν οι Σερβοβόσνιοι) το ψήφισμα «καταδικάζει τη στήριξη της Ρωσίας στις αποσχιστικές πολιτικές της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης και εξακολουθεί να ανησυχεί για τη συνεχή ευθυγράμμιση και τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ εξεχόντων πολιτικών παραγόντων στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Κρεμλίνο».

Ακόμα στην ίδια έκθεση δηλώνεται «η ανησυχία για τα σχέδια της Ρωσίας να ανοίξει ένα "ανθρωπιστικό κέντρο" στην Μπάνια Λούκα (πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας)», το οποίο ερμηνεύεται ότι θα «συγκαλύψει τη στρατιωτική συνεργασία» και καλεί τις αρχές της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης «να ανακαλέσουν κάθε συμφωνία για το άνοιγμά του».

«Θόρυβος» για τη στήριξη Ρωσίας - Κίνας

Στο ψήφισμα του ΕΚ δηλώνεται πως «είναι προβληματισμένο από το γεγονός ότι οι υπό ένταξη στην ΕΕ χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πλήττονται ιδιαιτέρως σοβαρά από επιθέσεις με τη μορφή εξωτερικών παρεμβάσεων και εκστρατειών παραπληροφόρησης προερχόμενων από τη Ρωσία και την Κίνα», αλλά και «θορυβημένο διότι χώρες όπως η Ουγγαρία και η Σερβία βοηθούν την Κίνα και τη Ρωσία στους γεωπολιτικούς τους στόχους...».

Οι νέες αυτές επισημάνσεις των Βρυξελλών έρχονται σε μία περίοδο που ευρύτερα στα Βαλκάνια δυναμώνουν η συζήτηση και οι διαφωνίες για τον βαθμό εμπλοκής στον πόλεμο στην Ουκρανία, όπως αναδεικνύει και η κατάσταση στη Βουλγαρία. Χαρακτηριστική ήταν η πρόσφατη «πτώση» της κυβέρνησης Πέτκοφ (ύστερα από την αποχώρηση του κόμματος ΙΤΝ εξαιτίας διαφωνιών για χειρισμούς στην εξωτερική πολιτική, μεταξύ άλλων και για τον συμβιβασμό που προωθείται με τη Βόρεια Μακεδονία, ώστε να προχωρήσει η ευρωατλαντική πορεία της περιοχής). Αλλά και η απέλαση δεκάδων Ρώσων διπλωματών από τη Σόφια μαζί με τις αντιδράσεις σε αυτή έφεραν στην επιφάνεια διαφορές και με άλλους κυβερνητικούς εταίρους, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα που από την άνοιξη είχε απειλήσει με αποχώρηση από τον κυβερνητικό συνασπισμό, διαφωνώντας στον τρόπο στήριξης της κυβέρνησης Ζελένσκι κ.τ.λ.

Κάλεσμα Μακρόν για συμφωνία Βουλγαρίας - Β. Μακεδονίας

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, απηύθυνε νέο κάλεσμα για να γίνει αποδεχτή η πρόταση που υπέβαλε η γαλλική προεδρία της ΕΕ (έληξε στις 30/6) για έναν συμβιβασμό Βουλγαρίας - Β. Μακεδονίας ώστε να αρχίσει επίσημα η ενταξιακή πορεία των Σκοπίων (αλλά και των Τιράνων).

Απευθυνόμενος στον πληθυσμό της χώρας - με μήνυμα που μετέφερε η γαλλική πρεσβεία - ενώ συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις των κομμάτων για να αποφασιστεί αν θα γίνει δεκτή η πρόταση ως βάση διαπραγματεύσεων, όπως και οι διαμαρτυρίες κυρίως στους δρόμους των Σκοπίων, είπε: «Δεν θα σας πω ότι αυτή η συμφωνία είναι τέλεια, αλλά θα σας ανοίξει τον ευρωπαϊκό δρόμο. Οπως κάθε συμφωνία, έτσι και αυτή βασίζεται σε συμβιβασμούς και ισορροπίες». Ανάμεσα σε άλλα δήλωσε πεπεισμένος ότι «αταλάντευτη επιλογή της χώρας είναι να καταστεί πλήρως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας», ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για το «μεγάλο πολιτικό θάρρος» που ανέδειξε και η σύναψη της Συνθήκης των Πρεσπών, με την οποία η χώρα έγινε «ο τριακοστός σύμμαχος του ΝΑΤΟ» και, όπως ισχυρίστηκε, «κερδίσατε τον σεβασμό όλης της Ευρώπης»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ