Παρασκευή 8 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο Τζόνσον, στην «κούρσα» διαδοχής η σκυτάλη των διεργασιών

Οι ενδοαστικές διεργασίες που οδήγησαν στην παραίτηση Τζόνσον, θα «ξεδιπλωθούν» πλέον στην «κούρσα» διαδοχής

Copyright 2022 The Associated

Οι ενδοαστικές διεργασίες που οδήγησαν στην παραίτηση Τζόνσον, θα «ξεδιπλωθούν» πλέον στην «κούρσα» διαδοχής
Την παραίτησή του από την προεδρία των Συντηρητικών και από την ηγεσία της κυβέρνησης ανακοίνωσε χτες το μεσημέρι ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπ. Τζόνσον, μετά το μπαράζ παραιτήσεων δεκάδων στελεχών της κυβέρνησης και τις έντονες πιέσεις που του ασκήθηκαν το τελευταίο 48ωρο.

Ο Τζόνσον ανακοίνωσε την άμεση αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος, ωστόσο αντικατέστησε τους παραιτηθέντες υπουργούς της κυβέρνησης και δήλωσε ότι θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την ανάδειξη νέου ηγέτη των Συντηρητικών, ο οποίος και θα αναλάβει την πρωθυπουργία.

Οπως γνωστοποιήθηκε, το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας του Συντηρητικού Κόμματος θα ανακοινωθεί την επόμενη βδομάδα. Το 2019, όταν ο Τζόνσον αντικατέστησε την Τερέζα Μέι, η όλη διαδικασία αλλαγής ηγεσίας διήρκησε περίπου έξι βδομάδες.

Αντιδρώντας στις ανακοινώσεις του Τζόνσον ότι θα παραμείνει στα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου αρχηγού των Συντηρητικών, αρκετοί βουλευτές και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος τοποθετούνται υπέρ της άμεσης αποχώρησής του από την πρωθυπουργία και της ανάληψης καθηκόντων από υπηρεσιακό πρωθυπουργό. Παράλληλα, πληροφορίες από διάφορες πηγές ανέφεραν ότι εξετάζεται η δυνατότητα επίσπευσης της διαδικασίας εκλογής νέας ηγεσίας.

Πάντως, σε δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ μετά την πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, αναφέρεται πως ο Τζόνσον «ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν θα προωθήσει νέες πολιτικές» και «οι μεγάλες δημοσιονομικές αποφάσεις θα πρέπει να αφεθούν στον νέο πρωθυπουργό».

Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, ζήτησε κι αυτός την άμεση απομάκρυνση Τζόνσον από την πρωθυπουργία, αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση το κόμμα του θα μπορούσε να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας στο Κοινοβούλιο.

Στο διάγγελμα με το οποίο ανακοίνωσε την παραίτησή του, ο Μπ. Τζόνσον ιεράρχησε ως βασικά «επιτεύγματα» της κυβέρνησής του την υλοποίηση του Brexit, την αντιμετώπιση της πανδημίας και την «ηγεσία της Δύσης» στην αντιπαράθεση με την «επιθετικότητα του Πούτιν στην Ουκρανία». Σε ό,τι αφορά τον λαό βέβαια, η υλοποίηση του Brexit επιβεβαίωσε ότι η αντιλαϊκή επίθεση κλιμακώνεται εντός και εκτός ΕΕ όσο κουμάντο κάνουν τα μονοπώλια, η «αντιμετώπιση της πανδημίας» μεταφράστηκε σε εκατόμβες νεκρών και πλήρη παράλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, ενώ η «ηγεσία της Δύσης» στον πόλεμο στην Ουκρανία σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή στις επικίνδυνες ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις, καθώς απογειώνονται η ενεργειακή φτώχεια, η ακρίβεια κ.ο.κ.

Σε ό,τι αφορά την «κούρσα» διαδοχής, στο πλαίσιο της οποίας θα «ξεδιπλωθούν» οι ενδοαστικές διεργασίες που οδήγησαν και στην παραίτηση του Μπ. Τζόνσον, οι υποψηφιότητες θα επισημοποιηθούν τις επόμενες μέρες. Μεταξύ των δυνητικών υποψηφίων συγκαταλέγονται, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο υπουργός Αμυνας, Μπεν Γουάλας, η υπουργός Διεθνούς Εμπορίου, Πένι Μόρντοντ, η υπουργός Εξωτερικών, Λιζ Τρας, ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ρ. Σουνάκ κ.ά.

Η διαδικασία προβλέπει την πραγματοποίηση σειράς ψηφοφοριών από τους βουλευτές των Συντηρητικών, μέχρι να μείνουν οι δύο επικρατέστεροι υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων θα κληθούν στη συνέχεια με εσωκομματική ψηφοφορία όλα τα μέλη του κόμματος να επιλέξουν.

Οι διεθνείς αντιδράσεις

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις στη Βρετανία, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, υπογράμμισε ότι η «ειδική σχέση» ΗΠΑ - Ηνωμένου Βασιλείου «παραμένει δυνατή και διαρκής». Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι προσβλέπει στη συνέχιση της στενής συνεργασίας με τη βρετανική κυβέρνηση «για μια σειρά από σημαντικές προτεραιότητες», συμπεριλαμβανομένης της «ενιαίας προσέγγισης» στην υποστήριξη του Κιέβου.

Σε ό,τι αφορά την ΕΕ, ενώ βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η κόντρα με το Λονδίνο σε σχέση με τη συμφωνία του Brexit και το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας, εκπρόσωπος της Κομισιόν ανέφερε ότι «οι πολιτικές εξελίξεις δεν αλλάζουν τη θέση μας για το Πρωτόκολλο ή τον τρόπο με τον οποίο εργαζόμαστε με τους Βρετανούς ομολόγους μας για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η θέση μας είναι ότι πρέπει να αναζητήσουμε λύσεις όσον αφορά την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου».

Ο δε Ιρλανδός πρωθυπουργός, Μ. Μάρτιν, αφού αναφέρθηκε σε «εντάσεις και προκλήσεις» του τελευταίου διαστήματος μεταξύ του Δουβλίνου και του Λονδίνου, είπε ότι «τώρα έχουμε την ευκαιρία να επιστρέψουμε στο αληθινό πνεύμα της εταιρικής σχέσης και του αμοιβαίου σεβασμού που απαιτείται για να στηρίξουμε τα κέρδη της Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής» (η συμφωνία του 1998 για τη Βόρεια Ιρλανδία).

Από τη μεριά της Ρωσίας, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, ανέφερε ότι είναι ακόμα «πολύ αδύναμη» η προοπτική να βρεθούν στη διακυβέρνηση της Βρετανίας «επαγγελματίες που θα είναι σε θέση να κατανοήσουν τη σημασία της επίλυσης των συνεχιζόμενων προβλημάτων μέσω διαλόγου».

Ο δε Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, όπως αναμενόταν, ύμνησε τον Τζόνσον, γιατί «κατανόησε την απειλή του ρωσικού τέρατος και ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης για την Ουκρανία», ενώ τον ευχαρίστησε «για την ανάληψη ευθύνης στις πιο δύσκολες στιγμές».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ