Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Βαθαίνει η εμπλοκή στα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού

Στις ΗΠΑ βρίσκεται ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κ. Φλώρος, για επαφές και «συνεννοήσεις» με ανώτατα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας, στο πλαίσιο της παραπέρα εμπλοκής της Ελλάδας στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό και της έντασης που κλιμακώθηκε το προηγούμενο διάστημα στα Ελληνοτουρκικά.

Πρώτος σταθμός του η Ουάσιγκτον, όπου θα συναντήσει τον Αμερικανό ομόλογό του, στρατηγό Mark A. Milley. Συνάντηση θα έχει και με τον αρχηγό ΓΕΣ των ΗΠΑ, στρατηγό James C. McConville. Μεταξύ άλλων θα συζητήσει τη δυνατότητα απόκτησης οπλικών συστημάτων και μέσων από το απόθεμα του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική κυβέρνηση ερευνά το ενδεχόμενο παραχώρησης Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) «Bradley M2A2», θωρακισμένων «MRAP Cougar», περισσότερων τεθωρακισμένων «Μ1117» (ήδη έχει εγκριθεί η παραχώρηση 1.200 τέτοιων οχημάτων) και επιπλέον αμφίβιων οχημάτων «AAV7» για τους πεζοναύτες (θυμίζουμε ότι στη Βουλή εγκρίθηκε μεσοβδόμαδα η αγορά 76 τέτοιων αποβατικών). Ολα προκειμένου η ντόπια αστική τάξη να παίξει από καλύτερες θέσεις τον ρόλο ευρωατλαντικού χωροφύλακα στην Ανατ. Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Αλλωστε, σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ θα επισκεφτεί και τις εγκαταστάσεις της «Lockheed Martin» στο Fort Worth στο Ντάλας του Τέξας, όπου βρίσκεται η γραμμή παραγωγής των μαχητικών αεροσκαφών 5ης γενιάς «F-35». Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση έχει εκδηλώσει «ενδιαφέρον» για απόκτηση 20+20 τέτοιων μαχητικών.

Ο Κ. Φλώρος θα επισκεφτεί ακόμα τις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ (USSOCOM) στην Τάμπα της Φλόριντα, στο πλαίσιο της παραπέρα ενίσχυσης της συνεργασίας των δύο χωρών και σε αυτό το πεδίο.

Το ταξίδι του αρχηγού του ΓΕΕΘΑ περιλαμβάνει ακόμη συναντήσεις με μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και υψηλόβαθμους αξιωματούχους του Πενταγώνου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς και με εκπροσώπους Ινστιτούτων Διεθνών Σχέσεων που εδρεύουν στην Ουάσιγκτον. Ολοκληρώνεται στις 16/7, ενώ μία μέρα μετά μεταβαίνει στις ΗΠΑ και ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.

Συνεχείς πρόβες πολέμου και «πρωτιές» στη Σούδα

Στο μεταξύ, στην υλοποίηση αυτής της συνεργασίας επί του πεδίου, από χτες ως και τις 20 του Ιούλη διεξάγεται η Διμερής Διακλαδική Συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ με την επωνυμία «POSEIDON'S RAGE 22», σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Πραγματοποιείται για δεύτερη φορά (η προηγούμενη είχε γίνει από 28 Μάη έως 11 Ιούνη 2021) πάντα «στο πλαίσιο της εμβάθυνσης της στρατιωτικής συνεργασίας», όπως αναφέρεται από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Στο πλαίσιο της άσκησης, και σε άλλη μια πραγματική πρόβα πολέμου, θα εκτελεστούν διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια «κλιμακούμενης έντασης και πολυπλοκότητας σε περιβάλλον πολλαπλής απειλής», όπως αναφέρεται από το Επιτελείο, όπως: Εκπαίδευση μάχης μεταξύ διαφορετικών τύπων αεροσκαφών. Εναέρια μάχη. Ναυτιλία Χαμηλού Υψους με Εικονικές Προσβολές Στόχων Επιφανείας. Αεροπορική υποστήριξη με τερματική καθοδήγηση πυρών (Joint Tactical Air Controller - JTAC, εμπλέκεται και προσωπικό Ειδικών Επιχειρήσεων επί του εδάφους). Προσβολή - Υποστήριξη Ναυτικών Δυνάμεων. Πυρά στο Πεδίο Βολής ΚΑΡΑΒΙΑ.

Στη συνεκπαίδευση συμμετέχουν από την Ελλάδα μαχητικά αεροσκάφη, μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού και στοιχεία JTAC της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ. Από τις ΗΠΑ μετέχουν 10 «F-35» και 14 «F-15», μαχητικά αεροσκάφη που έχουν μετασταθμεύσει στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα με το προσωπικό υποστήριξής τους.

Δεν περνά απαρατήρητο ότι (όπως τονίζεται και από το ίδιο το ΓΕΕΘΑ) κατά την «POSEIDON'S RAGE 22» πραγματοποιούνται για πρώτη φορά: Συνδυαστική ανάπτυξη επιχειρησιακής εκπαίδευσης αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών 4ης και 5ης γενιάς. Ανάπτυξη ολόκληρης μοίρας μαχητικών αεροσκαφών σε άλλη βάση. Εκτέλεση εκπαιδευτικών πυρών από μαχητικά αεροσκάφη «F-35» στην περιοχή ευθύνης της USEUCOM (US European Command).

Τέλος, σύμφωνα με διαθέσιμα στοιχεία, και χτες σηκώθηκε από τη Σούδα κατασκοπευτικό αεροσκάφος του US Navy, τύπου «Lockheed EP-3E», και πέταξε ως το Δέλτα του Δούναβη στη Μαύρη Θάλασσα, συλλέγοντας εικόνα των κινήσεων των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ