Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΟΒΛΗΤΕΣ ΙΙ ΚΑΙ ΙΙΙ ΤΗΣ COSCO
Ισχυροί οι δεσμοί τους με το ΚΚΕ
  • Περιοδεία χτες από κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Θ. Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ
  • Τα αιτήματα για την εφαρμογή των Βαρέων και Ανθυγιεινών μετέφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η Δ. Μανωλάκου

Οι δεσμοί του ΚΚΕ με τους πάνω από 2.000 λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της COSCO, που έχουν σφυρηλατηθεί στις μεγάλες ταξικές αναμετρήσεις οι οποίες μέχρι τώρα έχουν φέρει μικρές και μεγάλες νίκες που μετρούν για ολόκληρη την εργατική τάξη, επιβεβαιώθηκαν και χτες το πρωί κατά τη διάρκεια της περιοδείας που έγινε από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, ενώ στο πλαίσιο της περιοδείας έγινε και εξόρμηση στις βάρδιες από την Τομεακή Οργάνωση Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ, με την ανακοίνωση που έχει εκδώσει για τις εξελίξεις στο λιμάνι και με το 4σέλιδο του Κόμματος.

Οι εργαζόμενοι, τόσο αυτοί που πήγαιναν να πιάσουν δουλειά όσο και αυτοί που σχολούσαν από τη νυχτερινή βάρδια, σταματούσαν να πάρουν την ανακοίνωση, να ανταλλάξουν δυνατές χειραψίες, δύο θερμές κουβέντες με τα μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, εικόνα που μέχρι πριν δύο - τρία χρόνια ήταν αδιανόητη, καθώς αυτό που κυριαρχούσε ήταν το κλίμα του φόβου και της τρομοκρατίας που καλλιεργούσαν οι «εμβληματικοί» επενδυτές στο λιμάνι, τόσο η COSCO όσο και οι εφοπλιστικοί όμιλοι, πατώντας στο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνουν και εμπλουτίζουν διαδοχικά ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ ως κυβερνήσεις, για να ενισχύουν την κερδοφορία τους.


Τώρα, όπως ανέφερε ο Θ. Χιώνης μιλώντας στους εργαζόμενους, «γνωριζόμαστε πια καλά», γιατί με τους κομμουνιστές εργάτες στην πρώτη γραμμή οι εργαζόμενοι της COSCO έδωσαν αυτούς τους μεγάλους απεργιακούς αγώνες, που ικανοποίησαν μια σειρά αιτημάτων τους. «Μαζί συγκινηθήκαμε» από τη μεγάλη αλληλεγγύη που προκάλεσε αυτός ο αγώνας, δίνοντας σάρκα και οστά στο σύνθημα «όλοι για έναν και ένας για όλους», όταν αντάλλαξαν με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, των Πετρελαίων Καβάλας, της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, τη φράση «είμαστε ψυχή από την ψυχή σας». Μαζί αποφασίσαμε ότι «συνεχίζουμε», για να κατοχυρώσουν αυτά που απέσπασαν και να διευρύνουν τις κατακτήσεις τους, που βέβαια πάντα θα είναι επισφαλείς στο πλαίσιο αυτού του σάπιου συστήματος, όπως επεσήμανε.

Γι' αυτό, τόνισε, «δώστε δύναμη στη δική σας δύναμη», στο ΚΚΕ, που είναι στην πρώτη γραμμή της οργάνωσης της πάλης ώστε τέτοια παραδείγματα, όπως των εργαζομένων της COSCO ή της ΛΑΡΚΟ, να φουντώσουν σε όλη την Ελλάδα, «που μπορείτε να φανταστείτε τι μπορεί να γίνει». Το ΚΚΕ, υπογράμμισε, δεν το έβαλε ποτέ κάτω, δεν έκανε πίσω από την υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων, γιατί «έχει Πρόγραμμα, έχει σχέδιο που αποδεικνύει ότι μπορούμε να ζήσουμε με βάση τις σύγχρονες δυνατότητες της τεχνολογίας και της παραγωγής, με σταθερή ευημερία για τους εργαζόμενους, τους παραγωγούς του πλούτου, με τον λαό στο τιμόνι της εξουσίας».

Ο,τι πει ο ΣΕΒ!

Παράλληλα, χτες το απόγευμα το ΚΚΕ μετέφερε στη Βουλή το αίτημα των λιμενεργατών της COSCO για εφαρμογή, επιτέλους, της νομοθεσίας που προβλέπει την ένταξή τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, καθώς πληρούν όλες τις προϋποθέσεις, με Επίκαιρη Ερώτηση από την βουλευτή του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, η οποία απαντήθηκε από τον υφυπουργό Εργασίας Π. Τσακλόγλου.

Η Δ. Μανωλάκου ζήτησε εξηγήσεις γιατί οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στερούνται το δικαίωμα της υπαγωγής τους στα ΒΑΕ, όταν παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες με τους συναδέλφους τους στην προβλήτα Ι, που είναι ενταγμένοι στα ΒΑΕ και έχουν την ίδια εργοδότρια εταιρεία. Ακόμα και τα έγγραφα του ΕΦΚΑ, πρόσθεσε, επιβεβαιώνουν ότι οι λιμενεργάτες της COSCO πληρούν όλα τα κριτήρια του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, και με το να μη γίνεται αυτό πράξη χάνουν έσοδα και ο ΕΦΚΑ και το Δημόσιο.

Απαντώντας, ο Π. Τσακλόγλου είπε ότι «δεν μπορεί να αναληφθεί καμία πρωτοβουλία από την κυβέρνηση», επειδή βρίσκεται σε εκκρεμότητα η προσφυγή που είχε κάνει ο ΣΕΒ στο ΣτΕ το 2018, αξιώνοντας - για λογαριασμό συνολικά των μονοπωλίων - να μην ενταχθούν στα ΒΑΕ οι λιμενεργάτες στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Εξασφαλίζει έτσι και ότι η COSCO, της οποίας τα κέρδη κάθε χρόνο είναι χωρίς ιστορικό προηγούμενο, δεν θα βάλει το χέρι στην τσέπη.

Η Δ. Μανωλάκου υπενθύμισε τους αγώνες των εργαζομένων το 2018 και τη δέσμευση που είχαν αποσπάσει για την ένταξή τους στα ΒΑΕ, και τόνισε πως «ότι ακόμα σήμερα το συζητάμε αν θα εφαρμοστεί η νομοθεσία» οφείλεται στο γεγονός ότι καμία κυβέρνηση, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε η σημερινή, δεν θέλει να θίξει τα κέρδη της COSCO.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισχυρός εργάτης είναι ο οργανωμένος εργάτης! (2024-10-17 00:00:00.0)
Σήμερα, σε πανηγυρικό κλίμα, η Γενική Συνέλευση της ΕΝΕΔΕΠ (2024-10-16 00:00:00.0)
Πλήρης ένταξη των λιμενεργατών στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στα ΒΑΕ, αναδρομικά από το 2012! (2024-10-15 00:00:00.0)
Διαμαρτυρία σήμερα στα δικαστήρια ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις (2023-03-21 00:00:00.0)
Να σταματήσει η κοροϊδία - τώρα όλοι στα ΒΑΕ! (2023-02-02 00:00:00.0)
Κάλεσμα ενίσχυσης του αγώνα για ΒΑΕ και Συλλογική Σύμβαση (2019-07-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ