Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΟΣ ΝΟΜΟΣ - ΠΛΑΙΣΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑ
Ολοκληρώνει την επιχειρηματική και εμπορική λειτουργία των ΑΕΙ με εκπαιδευτικά, ερευνητικά «προϊόντα»

Αρχίζει αύριο Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης, με τον οποίο σπρώχνει τα πανεπιστήμια ακόμα βαθύτερα στην εμπορευματοποίηση, στην επιχειρηματική λειτουργία και τη διασύνδεσή τους με τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των μορφωτικών δικαιωμάτων και της αξίας των πτυχίων των φοιτητών, και γι' αυτό έχει ήδη καταδικαστεί στη συνείδηση φοιτητών, πανεπιστημιακών καθηγητών, εργαζομένων οι οποίοι μέσα από πολύμορφες αγωνιστικές κινητοποιήσεις έχουν διαμηνύσει ότι «θα μείνει στα χαρτιά».

Η συζήτηση αναμένεται να διαρκέσει σίγουρα μέχρι την Πέμπτη και αν χρειαστεί (ανάλογα με τους ομιλητές) θα παραταθεί μέχρι την Παρασκευή το μεσημέρι.

Κατά τη χτεσινή και τελευταία συνεδρίαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, επιβεβαιώνοντας πλήρως τη στόχευση της κυβέρνησης είπε ξεκάθαρα ότι «ναι, εμείς υποστηρίζουμε την επιχειρηματικότητα» και ότι αυτή εφαρμόζεται σε σχολεία της Ευρώπης, «ναι, θέλουμε η Εκπαίδευση να έρθει πιο κοντά στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας», εννοώντας καθαρά τις ανάγκες για κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Εξάλλου, το ότι η κυβέρνηση νομοθετεί για να ενισχύσει τα κέρδη του κεφαλαίου βάζοντας ταυτόχρονα στο στόχαστρο το κίνημα των φοιτητών, πέρα από την προσπάθεια υπονόμευσης των συλλόγων τους μέσα από τα άρθρα του νομοσχεδίου, φάνηκε περίτρανα και όταν τους απέκλεισε από την ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Η συζήτηση στην Επιτροπή, που δείχνει και πώς θα εξελιχθεί η διαδικασία στην Ολομέλεια, ήταν αποκαλυπτική και για τις ...«χαοτικές», «διαχωριστικές γραμμές» ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες όμως τελειώνουν εκεί που αρχίζει ακριβώς η σύνδεση των ΑΕΙ με τις ανάγκες της αγοράς και όλος ο καβγάς είναι αν θα γίνει με «δημοκρατικό μοντέλο» ή όχι.

Ηταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, ο οποίος είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ «του πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης», του «συμμετοχικού πανεπιστημίου», δηλαδή δεν είναι Γιάννης αλλά Γιαννάκης..., με αυτά που προωθεί η κυβέρνηση. Ακόμα, καμάρωσε που ο υφυπουργός Ερευνας και Καινοτομίας, Χρ. Δήμας, κατά την πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής, «εκθείαζε το πρόγραμμα "Ερευνώ και Καινοτομώ" επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά και πρωτοβουλίες όπως το ΕΛΙΔΕΚ που συνέβαλε καθοριστικά με το πρόγραμμα υποτροφιών μέσω ΕΣΠΑ». Ρυθμίσεις που σε συνδυασμό με τον νόμο Γαβρόγλου συμπλήρωσαν το παζλ για την επιχειρηματικότητα στη διοίκηση, στη δομή, στο περιεχόμενο των σπουδών, τους κύκλους σπουδών, τα ακριβά μεταπτυχιακά, το κυνήγι προσόντων, το τσάκισμα των εργασιακών δικαιωμάτων, την αποσύνδεση πτυχίου - επαγγέλματος και πάει λέγοντας.

Στο πώς θα προωθηθεί η παραπέρα εμπορευματοποίηση των ΑΕΙ αφορούσαν οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων και των άλλων αστικών κομμάτων.

Οι αναδιαρθρώσεις στα ΑΕΙ «κουμπώνουν» με τον νόμο Χατζηδάκη

Στον αντίποδα, ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, και χτες αλλά και σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή, ανέδειξε ότι με το νομοσχέδιο αυτό «ολοκληρώνεται, για την τρέχουσα τετραετία, εκείνο το προγραμματισμένο βασικό σετ των αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων, το οποίο εναρμονίζεται με τις γενικότερες αντεργατικές αναδιαρθρώσεις, οι οποίες συνεχίζονται τα τελευταία χρόνια, σταθερά και αδιάλειπτα από όλες τις κυβερνήσεις, και που τώρα, βέβαια, υλοποιούνται από την κυβέρνηση της ΝΔ».

Επισήμανε ότι ο σημερινός νόμος - πλαίσιο «κουμπώνει τέλεια με τις διατάξεις του πρόσφατου αντεργατικού νόμου Χατζηδάκη και φυσικά και τα δύο σημαδεύουν στον ίδιο στόχο. Τη νεολαία και τα δικαιώματά της, μορφωτικά και εργασιακά, όλα της τα δικαιώματα».

Μπαίνοντας στην ουσία του νομοσχεδίου σημείωσε ότι είναι η «θεσμική κατοχύρωση της επιχειρηματικής και εμπορικής λειτουργίας του πανεπιστημίου με εκπαιδευτικά, ερευνητικά και λοιπά προϊόντα».

«Το πανεπιστήμιο που φτιάχνετε», σημείωσε, σχολιάζοντας τις αναδιαρθρώσεις αυτές που προωθούν διαδοχικά η μία κυβέρνηση μετά την άλλη, «δεν είναι σύγχρονο, είναι οπισθοδρομικό, είναι το πανεπιστήμιο της ακριβοπληρωμένης γνώσης, της καταστολής, δεμένο στο άρμα των καπιταλιστών». Και τόνισε ότι «το σύγχρονο πανεπιστήμιο διασφαλίζει την απρόσκοπτη παρακολούθηση των μαθημάτων από τους φοιτητές, χωρίς ταξικούς φραγμούς, με σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, που προσφέρει ολοκληρωμένη επιστημονική γνώση μέσα στο πτυχίο».

Ο Γ. Δελής ζήτησε την απόσυρση του άρθρου 296 που αφορά τα πανεπιστημιακά δάση σε Περτούλι, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη και προβλέπει την παράδοσή τους σε επιχειρηματικούς ομίλους, παρότι επιτελούν εκπαιδευτικούς και ερευνητικούς σκοπούς και είναι πρότυπα επιστημονικής προσέγγισης ως προς τη δασολογία και τη γεωργία.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μαζικά απορρίπτεται ο νόμος - πλαίσιο (2022-06-09 00:00:00.0)
Επίθεση στο άσυλο με εφαρμογή του «θεσμικού πλαισίου» (2009-12-15 00:00:00.0)
Επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση της ανώτατης εκπαίδευσης με κάθε τίμημα (2008-05-10 00:00:00.0)
Δούρειος Ιππος για κρατική χρηματοδότηση ιδιωτικών ιδρυμάτων (2008-04-06 00:00:00.0)
Εικόνες από το μέλλον (2007-04-13 00:00:00.0)
Οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά! (2005-11-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ