Τετάρτη 2 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΓΚΛΗΤΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Οι νόμοι της κυβέρνησης θα μείνουν στα χαρτιά!

Ακυρώθηκε η πρώτη απόπειρα εφαρμογής του νόμου περί «διά βίου μάθησης» στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Η Σύγκλητος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) «επιστρέφει πίσω στην κυβέρνηση» τους νόμους που ψηφίστηκαν το τελευταίο διάστημα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, δηλώνοντας ότι το ίδρυμα δε θα τους εφαρμόσει και καλεί «τις Συγκλήτους των άλλων ΑΕΙ και τις Γενικές Συνελεύσεις των Σχολών να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις εναντίωσης σε αυτή την πολιτική και τους συγκεκριμένους νόμους που διαλύουν τα πτυχία και αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του δημόσιου πανεπιστημίου».

Στην ανακοίνωσή της η Σύγκλητος του ΕΜΠ τονίζει ότι οι νόμοι της κυβέρνησης «με κριτήρια που ορίζει η διακήρυξη της Μπολόνια, στο πλαίσιο της συνόδου της ΕΕ στη Λισαβόνα, και με στόχο το νέο μοντέλο εργαζομένου - "ελαστικού", "απασχολήσιμου", φτηνού και χωρίς δικαιώματα - προχωρούν στην αλλαγή του χαρακτήρα των πτυχίων στην κατεύθυνση της εξατομίκευσης και της διάσπασής τους και συνολικά στην ανταποδοτική λειτουργία της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης».

Εξηγεί ότι πρόκειται για τα νομοθετήματα:

  • «Διεπιστημονικός Οργανισμός Αναγνώρισης Τίτλων και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ)». Ο οποίος απαξιώνει τα πτυχία και τα μετατρέπει σε απλά πιστοποιητικά χωρίς αντίκρισμα
  • «Αξιολόγηση» - Διασφάλιση Ποιότητας. Το οποίο αποτελεί το μηχανισμό πίεσης και ελέγχου της προώθησης του συνόλου των αναδιαρθρώσεων, με τυποποίηση, πιστοποίηση και, τέλος, εμπορευματοποίηση της εκπαίδευσης
  • Ινστιτούτα Διά Βίου Μάθησης (ΙΔΒΜ). Τα οποία σε συνδυασμό με τη διάσπαση των πτυχίων και την αποσύνδεσή τους από τα δικαιώματα οδηγούν στο διαρκές κυνήγι «δεξιοτήτων»
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας. Η δομή και ο χαρακτήρας του οποίου λειτουργούν πιλοτικά στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης.

Στην ίδια κατεύθυνση - συνεχίζει η Σύγκλητος του ΕΜΠ - κινούνται και διευρύνουν την αλλοίωση του κοινωνικού ρόλου των πανεπιστημίων οι αλλαγές που προτείνει για το νόμο-πλαίσιο η επιτροπή 8 «σοφών», οι οποίες βάζουν στο στόχαστρο το άσυλο, το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου, και επιδιώκουν τη μείωση συμμετοχής των φοιτητών στα όργανα διοίκησης, την εισαγωγή διαχειριστών (μάνατζερ).

Γι' αυτό και η Σύγκλητος «δεσμεύεται να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για μη εφαρμογή των παραπάνω και αποφασίζει:

  • Να μην ιδρυθεί Μονάδα Διασφάλισης Ποιότητας στο ΕΜΠ
  • Να μην υλοποιηθεί Ινστιτούτο Διά Βίου Μάθησης (ΙΔΒΜ) στο ΕΜΠ με καμιά μορφή
  • Να διαμορφωθούν εκείνοι οι ακαδημαϊκοί όροι που θα αποτρέπουν τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ του ΕΜΠ στον Διεπιστημονικό Οργανισμό Αναγνώρισης Τίτλων και Πληροφόρησης (ΔΟΑΤΑΠ).
  • Να μη χαθεί το ενιαίο του προγράμματος σπουδών μέσω της εισαγωγής πιστωτικών μονάδων (ECTS) στα προγράμματα σπουδών
  • Να μη χορηγεί Παράρτημα Διπλώματος στους αποφοίτους».
Πήρε ...αναβολή το ΙΔΒΜ στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Στον αντίποδα της παραπάνω αγωνιστικής στάσης υπεράσπισης του επιπέδου και του πραγματικού χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης βρέθηκε την προηγούμενη βδομάδα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, αφού με σχετική εισήγηση του πρύτανη επρόκειτο να συζητηθεί στη Σύγκλητο η ίδρυση ΙΔΒΜ στο ίδρυμα. Τα σχέδια αυτά ακυρώθηκαν όμως ύστερα από τη δυναμική κινητοποίηση της Πανσπουδαστικής ΚΣ, που, υπερασπιζόμενη τις μέχρι τώρα αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του πανεπιστημίου (που έχουν απορρίψει το σχετικό νόμο), προχώρησε σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο και πέτυχε να μη συζητηθεί το επίμαχο θέμα.

Ωστόσο, τόσο στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όσο και σε κάθε ίδρυμα, τμήμα ή σχολή, η ΠΚΣ, τα Πανελλαδικά Συντονιστικά των ΑΕΙ και ΤΕΙ και γενικότερα οι δυνάμεις εκείνες που αντιδρούν στην πολυδιάσπαση, στο ξεπούλημα και στην υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης, επισημαίνουν την ανάγκη επαγρύπνησης για να μην εφαρμοστούν οι νόμοι της Μπολόνια, που προσπαθεί να προωθήσει η κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ