Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Περιοδεία Μπάιντεν σε Ισραήλ και Σαουδική Αραβία με βαριά ατζέντα

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, ξεκινά αύριο, Τετάρτη, τις επίσημες επαφές στο πλαίσιο περιοδείας σε Ισραήλ, κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και Σαουδική Αραβία με βαριά ατζέντα που αφορά την Ενέργεια, τους εξοπλισμούς και τις γεωπολιτικές αντιπαραθέσεις στην περιοχή, πρωτίστως με το Ιράν.

Η εμφάνισή του στο Ισραήλ, από σήμερα το βράδυ, δεν σχετίζεται μόνο με τις απαιτήσεις της ισραηλινής ηγεσίας κατά της επίτευξης συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα αλλά και με τις προσπάθειες για περιφερειακό οργανισμό «ασφαλείας» και μια περιφερειακή «κοινή αγορά» στο νέο μονοπάτι επισημοποίησης σχέσεων του Ισραήλ με μοναρχίες του Περσικού Κόλπου που χάραξαν οι πρώτες συμφωνίες ομαλοποίησης σχέσεων των δύο πλευρών τον Σεπτέμβρη του 2020, που έχουν μείνει γνωστές σαν «συμφωνίες του Αβραάμ».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν αναμένεται να συζητήσει την ενδεχόμενη άρση της απαγόρευσης που έχει επιβάλει στην πώληση όπλων στη Σαουδική Αραβία. Οι ΗΠΑ αφήνουν να εννοηθεί πως ίσως υπάρξει επανεκκίνηση της σχέσης με τη Σαουδική Αραβία, καθώς θέλει αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από τα κράτη του Κόλπου και στενότερη συνεργασία των αραβικών κρατών με το Ισραήλ για την αντιμετώπιση του Ιράν. Οποιαδήποτε απόφαση να αρθούν οι περιορισμοί στις πωλήσεις όπλων επιθετικής φύσης στη Σαουδική Αραβία αναμένεται να συναντήσει αντιστάσεις στο Κογκρέσο, τόσο από Δημοκρατικούς όσο και από Ρεπουμπλικάνους.

Την Κυριακή πάντως ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών, Αβιγκντορ Λίμπερμαν, εξέφρασε την ελπίδα ότι η περιοδεία του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν αυτήν τη βδομάδα στην περιοχή να οδηγήσει στη δημιουργία μιας κοινής αγοράς στη Μέση Ανατολή, στην οποία θα περιλαμβάνεται η Σαουδική Αραβία. Στη διάρκεια συνεδρίου ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Εγιάλ Χουλάτα, δήλωσε ότι στο πλαίσιο της επίσκεψης Μπάιντεν «είναι σίγουρα πιθανό να αρχίσουμε να μιλάμε για την ενδεχόμενη επέκταση των αγορών μας στην περιοχή».

Στο μεταξύ, στο Ισραήλ οι ενδοαστικές ζυμώσεις ενόψει των πρόωρων εκλογών του Νοέμβρη συνεχίζονται.

Την Κυριακή ανακοίνωσαν προεκλογική συνεργασία ο υπηρεσιακός υπουργός Αμυνας και αρχηγός του «Γαλανόλευκου Κόμματος», Μπένι Γκαντς, και ο αρχηγός του νέου κόμματος «Νέα Ελπίδα», Γκιντόν Σαρ. Ο Σαρ έφτιαξε το κόμμα αυτό πέρσι από τα σπλάχνα του δεξιού κόμματος Λικούντ λόγω διαφωνιών με τον αρχηγό και πρώην πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο Γκαντς και ο Σαρ στήριζαν με τα κόμματά τους την προηγούμενη οχτακομματική κυβέρνηση του πρώην πρωθυπουργού Ναφτάλι Μπένετ. Οπως είπαν, στις εκλογές της 1ης Νοέμβρη θα ενώσουν δυνάμεις για να προσφέρουν «μια εναλλακτική κεντρώα» πολιτική πρόταση.

Εξελίξεις σε Ιράν και Συρία

Στην Τεχεράνη, το ίδιο διάστημα, Ιρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως ξεκίνησε ο εμπλουτισμός ουρανίου στο 20% με νέες συσκευές φυγοκέντρισης (τύπου IR-6 ) στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό Fordo και τόνισαν πως ενημέρωσαν σχετικά και τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Στη Συρία αναμένονται εξελίξεις μετά το ρωσικό βέτο σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ την Παρασκευή που αφορούσε την παράταση αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ (όπου έχουν συγκεντρωθεί οι περισσότεροι τζιχαντιστές και φιλότουρκοι αντικαθεστωτικοί με τις οικογένειές τους) από το μεθοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα που βρίσκεται στη μεριά των συνόρων της Συρίας με την Τουρκία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ