Τρίτη 12 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Αμερικανικές «ανησυχίες» για τη «χωρίς όρια» συνεργασία Πεκίνου - Μόσχας

Από τη συνάντηση του Γουάνγκ Γι με τον Αντ. Μπλίνκεν στην Ινδονησία
Από τη συνάντηση του Γουάνγκ Γι με τον Αντ. Μπλίνκεν στην Ινδονησία
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η αντιπαράθεση γύρω από την Ταϊβάν βρέθηκαν στο επίκεντρο της - σχεδόν 5ωρης - συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Κίνας, στην Ινδονησία, στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του G20, με φόντο τον εντεινόμενο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου.

«Μοιράστηκα ξανά τις ανησυχίες μας για την ευθυγράμμιση της Κίνας με τη Ρωσία», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, μετά τη συνάντηση. Σχολιάζοντας την «ουδετερότητα» του Πεκίνου στον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφερε ότι «είναι πολύ δύσκολο να είναι κανείς ουδέτερος όταν πρόκειται για τέτοια επίθεση», ενώ συνέχισε: «Δεν πιστεύω ότι, πραγματικά, η Κίνα εμπλέκεται με τρόπο που συνιστά ουδετερότητα. Στήριξε τη Ρωσία στον ΟΗΕ. Συνεχίζει να το κάνει. Διευρύνει τη ρωσική προπαγάνδα. Ακόμα και ενώ η Ρωσία ενίσχυε τις δυνάμεις της, ο Πρόεδρος Σι διάλεγε να ανακοινώσει την "εταιρική σχέση χωρίς όρια" με τον Πρόεδρο Πούτιν (...) Πάνω από 4 μήνες μετά τη βάναυση εισβολή, η Κίνα ακόμα στέκεται στο πλευρό της Ρωσίας (...) προστατεύει τη Ρωσία στους διεθνείς οργανισμούς. Νομίζω ότι αποφεύγει την ευθύνη της ως μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κάνει ακόμα και κοινές ασκήσεις» με τη Ρωσία.

Επίσης, ο Μπλίνκεν είπε ότι μετέφερε τις «βαθιές ανησυχίες των ΗΠΑ για την αυξανόμενα προκλητική ρητορική και δραστηριότητα του Πεκίνου προς την Ταϊβάν», αλλά και για την «καταπίεση της ελευθερίας, την καταναγκαστική εργασία στο Χονγκ Κονγκ, τη μεταχείριση των εθνικών και θρησκευτικών μειονοτήτων στο Θιβέτ και τη γενοκτονία στη Σιντζιάνγκ».

Κατά τ' άλλα, ισχυρίστηκε ότι «παρά τις περιπλοκότητες της σχέσης μας, μπορώ να πω με αυτοπεποίθηση ότι οι αντιπροσωπείες μας βρήκαν τις συνομιλίες χρήσιμες και εποικοδομητικές»...

Κινεζικές «προειδοποιήσεις» στις ΗΠΑ για την Ταϊβάν

Από την κινεζική πλευρά, σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά», ο ΥΠΕΞ Γουάνγκ Γι είπε ότι «στην παρούσα φάση, οι διμερείς δεσμοί εξακολουθούν να είναι κολλημένοι ακόμα στη δύσκολη θέση που δημιούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ και αντιμετωπίζουν όλο και περισσότερες προκλήσεις».

Μεταξύ άλλων πρόσθεσε ότι «η αποκαλούμενη "πολιτική διόρθωσης" έχει απαγάγει την πραγματικότητα» στις σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας και «η κατεύθυνση ανάπτυξής τους κινδυνεύει να παρασυρθεί περαιτέρω». Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ υποφέρουν από μια εντεινόμενη "Κινοφοβία" και αν αυτή η "απειλή πληθωρισμού" αφεθεί ανεξέλεγκτη, η πολιτική τους απέναντι στην Κίνα θα αντιμετωπίσει αδιέξοδο».

Επανέλαβε δε ότι η αμερικανική πλευρά πρέπει να είναι προσεκτική στα λόγια και τις πράξεις της αναφορικά με την Ταϊβάν, να μη στέλνει λαθεμένα μηνύματα στις λεγόμενες «δυνάμεις ανεξαρτητοποίησης», να μην υποτιμά τη σθεναρή απόφαση του κινεζικού λαού να διαφυλάξει την εδαφική του ακεραιότητα και να μην κάνει ανατρεπτικά λάθη που μπορεί να καταστρέψουν την ειρήνη στα Στενά της Ταϊβάν.

Στο μεταξύ, αναφερόμενος με άλλες του δηλώσεις στις σχέσεις Κίνας - Ρωσίας, ο Γουάνγκ Γι είπε ότι οι δύο χώρες προωθούν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς, παραμερίζοντας οποιαδήποτε «επέμβαση», επιδεικνύοντας την «ισχυρή ανθεκτικότητα» και τη «στρατηγική αποφασιστικότητα» των σχέσεών τους.

Χτες, μιλώντας από την έδρα της Ενωσης Κρατών Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στην Ινδονησία, ο Γουάνγκ Γι είπε ότι οι χώρες της περιοχής «θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτήν την περιοχή από τους γεωπολιτικούς υπολογισμούς (...) από το να χρησιμοποιηθεί σαν πιόνι σκακιού από μια μεγάλη δύναμη και από τον εξαναγκασμό» και πρόσθεσε ότι «το μέλλον της περιοχής μας θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια μας». Επανερχόμενος δε στο θέμα της Ταϊβάν είπε πως «όταν η αρχή της "μίας Κίνας" αμφισβητείται αυθαιρέτως ή ακόμη αν σαμποτάρεται, θα υπάρχουν σκοτεινά σύννεφα ή ακόμη και ισχυρές καταιγίδες στα Στενά».

Στις χώρες της ASEAN απευθύνθηκε και ο Μπλίνκεν, εστιάζοντας μεταξύ άλλων στο θέμα της Μιανμάρ (Βιρμανία). Κάλεσε σε άσκηση πίεσης στους πραξικοπηματίες κυβερνήτες της Μιανμάρ για εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας με την ASEAN για «επιστροφή στη δημοκρατία», καταγγέλλοντας την Κίνα ότι δεν έχει υποστηρίξει την τήρηση της συμφωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ