Τετάρτη 20 Ιούλη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΝΕΟΛΑΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα

Κατάθεση λουλουδιών στο σημείο της δολοφονίας αύριο Πέμπτη, στις 11 π.μ.

Με κατάθεση λουλουδιών αύριο, Πέμπτη 21 Ιούλη, στις 11 π.μ., στην οδό Σταδίου και Χρ. Λαδά, η Περιφερειακή Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ τιμά τη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα, ανήμερα της συμπλήρωσης 57 χρόνων από τη δολοφονία του.

Ο Σωτήρης Πέτρουλας ήταν φοιτητής της ΑΣΟΕΕ και στέλεχος της Δημοκρατικής Νεολαίας Λαμπράκη. Ο ίδιος προερχόταν από οικογένεια κομμουνιστών, πρωτοπόρων αγωνιστών, που έδρασαν μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ. Συνολικά 31 μέλη της οικογένειας Πέτρουλα δολοφονήθηκαν την επταετία 1943 - 1950.

Οπως αναφέρει η ΠΟ Σπουδάζουσας σε ανακοίνωσή της, «ο Σ. Πέτρουλας δολοφονήθηκε στις 21 Ιούλη του 1965 κατά τη διάρκεια μεγάλων λαϊκών κινητοποιήσεων, περίοδος η οποία έμεινε γνωστή ως "Ιουλιανά". Τότε μια μεγάλη συγκέντρωση ξεκίνησε από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, κύρια με φοιτητές και οικοδόμους, με συνθήματα όπως "Κάτω οι αυλόδουλοι", "Εξω οι Αμερικανοί", "1-1-4"... Οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς την Ομόνοια και έστριψαν στη Σταδίου, όπου στο ύψος της οδού Χρ. Λαδά βρήκαν τις "αύρες" των Σωμάτων Ασφαλείας, στημένα οδοφράγματα, καπνογόνα και την αστυνομία να χτυπάει αδίστακτα. Τραγικός απολογισμός, αμέτρητοι τραυματίες και ανάμεσά τους ένας νεκρός. Ο 23χρονος φοιτητής Σωτήρης Πέτρουλας.

Η δολοφονία του νεαρού φοιτητή αλλά και η κηδεία του, η οποία μετατράπηκε σε παλλαϊκή συγκέντρωση, οδήγησαν σε μεγάλες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που κατήγγειλαν τη δολοφονία και υπερασπίζονταν τα λαϊκά δικαιώματα και ελευθερίες. Οι μαζικές κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σχεδόν καθημερινά, με τον λαό και τη νεολαία να διαδηλώνουν ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική και καταστολή.

Τιμάμε στην πράξη τον Σωτήρη Πέτρουλα και όλους όσοι έδωσαν τη ζωή τους για ένα καλύτερο μέλλον χωρίς εκμετάλλευση. Παλεύουμε με την καθημερινή μας δράση για την ανασύνταξη του εργατικού και φοιτητικού κινήματος, το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας σε κατεύθυνση ρήξης και ανατροπής με τα μονοπώλια και τον καπιταλισμό.


Το νέο που έχουμε ανάγκη, βρίσκεται στον δρόμο του αγώνα για τη ζωή που μας αξίζει, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας, γι' αυτό δυναμώνουμε τον αγώνα μας για σπουδές, για τη δουλειά και τη ζωή που μας αξίζει», καταλήγει η ανακοίνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ